Yπέγραψε τις αποφάσεις για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών 12 Δήμων της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετούν περίπου 40.000 πολίτες o Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τη συνέχιση λειτουργίας όλων των βασικών κοινωνικών δομών σε δώδεκα Δήμους της Θεσσαλονίκης, που καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 40.000 ευάλωτων πολιτών διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Οι κοινωνικές δομές, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 με την ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι συνολικά περισσότερες από 35 και πρόκειται για Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Συσσίτια, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικά Ιατρεία κ.ά.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “δεσμευτήκαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους συμπολίτες μας. Το κοινωνικό έργο της Περιφέρειας ειδικά για τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι τεράστιο και ήδη από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ υλοποιούμε κατά προτεραιότητα τη μεγαλύτερη κοινωνική παρέμβαση, που έγινε ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία. Δημιουργήσαμε τις κοινωνικές δομές, και τώρα διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες, υπηρεσίες ζωής σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Υπέγραψα συνολικά 26 αποφάσεις, προκειμένου περισσότερες από 35 από αυτές τις δομές, σε δώδεκα Δήμους της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες και τα αγαθά τους σε περίπου 40.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Το προηγούμενο διάστημα διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση κι άλλων αντίστοιχων δομών σε Δήμους, τόσο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα διασφαλίσουμε τη συνέχιση λειτουργίας του συνόλου των κοινωνικών δομών σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Η δέσμευσή μας πως δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας συμπολίτης μας μόνος του, κανένας πίσω, τηρείται στο ακέραιο”.
Οι κοινωνικές δομές των οποίων η λειτουργία διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανά Δήμο και με τον αριθμό των ωφελούμενων είναι αναλυτικά οι εξής:
Δήμος Θεσσαλονίκης
-«Συνέχιση της στελέχωσης των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Θεσσαλονίκης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό»: Ωφελούμενοι 1.500. Ενισχύεται και αναβαθμίζεται η δομή των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες του Δήμου. Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων θα επιτευχθεί μέσα από τη συνέχιση της λειτουργίας και της στελέχωσης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της προσαρμογής ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Θεσσαλονίκης στεγάζονται στο δημοτικό κτίριο επί της οδού Καραΐσκάκη 4 στη Δημοτική Κοινότητα της Τριανδρίας και επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, στον τρίτο όροφο του δημοτικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας. Τα Δημοτικά Ιατρεία λειτουργούν κάθε εργάσιμη ημέρα και κατά τις ώρες 8:00π.μ. – 14:00μ.μ.
-«Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Δήμου Θεσσαλονίκης»: Ωφελούμενοι 2.500. Πρόκειται για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρων Κοινότητας με παράρτημα ΚΕΜ του Δήμου Θεσσαλονίκης»: Ωφελούμενοι 5.000. Το Κέντρο Κοινότητας αποτελεί το βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “One Stop Shοp”, με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, το οποίο, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίνονται και ενισχύουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (που ξεκίνησε για το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2017), το Επίδομα Στέγασης, τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα, το επίδομα γέννησης, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, οι ρυθμίσεις του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και τη ΓΓ Διά Βίου Μάθησης, η παροχή νομικής συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Έχει οργανωθεί ένα Κέντρο Κοινότητας, με δύο γραφεία, ένα στον ανατολικό τομέα και ένα στο δυτικό τομέα της πόλης. Επιπρόσθετα εδρεύει το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) στο δυτικό τομέα λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή.
-«Συνέχιση λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το ΚΕΘΙ»: Ωφελούμενοι 750. Το Συμβουλευτικό Κέντρο είναι περιφερειακής εμβέλειας και θα συνεχίσει να λειτουργεί, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα τη στήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν ή και των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στις 64 υποστηρικτικές δομές του πανελλαδικού δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που περιλαμβάνουν: την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας.
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
-«Συνέχιση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης»: Ωφελούμενοι 20. Η δομή, λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 07.00 – 15.00.
-«Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης»: Ωφελούμενοι 740. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και δημιουργία Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης»: Ωφελούμενοι 2.719. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης με Παράρτημα Ρομά και τη δημιουργία κέντρου ένταξης μεταναστών μια δομή όπου με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.
Δήμος Θερμαϊκού
-«Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Δήμου Θερμαϊκού»: Ωφελούμενοι 290. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Δομής Παροχής Συσσιτίου, αλλά και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ειδικά μέσω της Δομής Παροχής Συσσιτίου, παρέχονται γεύματα σε 53 άτομα ημερησίως.
Δήμος Θέρμης
-«Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμης»: Ωφελούμενοι 1.100. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο, προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες, μέσα στην πόλη της Θέρμης, ενώ το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου, στη Νέα Ραιδεστό.
-«Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θέρμης»: Ωφελούμενοι 1.030. Το Κέντρο Κοινότητας συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων καθώς και στην προώθηση στην απασχόληση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων του Δήμου.
Δήμος Καλαμαριάς
-«Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου και Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Καλαμαριάς»: Ωφελούμενοι 2.327. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει δωρεάν προϊόντα όπως τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 250 οικογένειες μηνιαίως. Το Συσσίτιο του Δήμου Καλαμαριάς αφορά στην καθημερινή παροχή συσσιτίου, δηλαδή παρασκευή και διανομή δωρεάν γευμάτων σε 118 άτομα που δεν μπορούν να προμηθευτούν το δικό τους φαγητό λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα) σε 240 άτομα – ωφελούμενους κατά μέσο όρο ανά μήνα.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Καλαμαριάς»: Ωφελούμενοι 5.000. Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλαμαριάς συστεγάζεται και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς. Ωφελούμενοι της δομής είναι οι πολίτες που κάνουν συστηματική χρήση των υπηρεσιών και παροχών του Κέντρου Κοινότητας και παράλληλα έχουν καταγραφεί στα αρχεία που τηρεί το Κέντρο και έχουν αποκτήσει μοναδικό αριθμό αναφοράς.
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
-«Συνεχιζόμενες Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου»: Ωφελούμενοι 640.
Δήμος Λαγκαδά
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαγκαδά»: Ωφελούμενοι 2.500. Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας (Κ.Κ.) περιλαμβάνει κεντρικούς άξονες, όπως υποδοχή – ενημέρωση – υποστήριξη των πολιτών, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές και υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων Ωφελούμενοι είναι τα άτομα που διαβιούν στο Δήμο Λαγκαδά και κατά προτεραιότητα, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, ηλικιωμένοι, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, αιτούντες/δικαιούχοι διεθνούς και προσωρινής προστασίας, άτομα με αναπηρία, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
-«Συνέχιση Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Νεάπολης – Συκεών»: Ωφελούμενοι 60. Συνεχίζεται η λειτουργία δύο ΚΗΦΗ του Δήμου, το πρώτο είναι το “ΚΗΦΗ Πνευματικό Κέντρο ΚΑΠΗ (Περγάμου)” και το δεύτερο το ΚΗΔΗ Νεάπολης. Και τα 2 ΚΗΦΗ λειτουργούν επί πέντε ημέρες την εβδομάδα για 8 ώρες σε κατάλληλα διαμορφωμένους και αδειοδοτημένους χώρους και οι υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να παρέχονται είναι: νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, δραστηριότητες ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και υπηρεσίες μετακίνησης.
-«Συνέχιση της λειτουργίας της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Νεάπολης – Συκεών»: Ωφελούμενοι 600.
-«Συνέχιση της ενίσχυσης των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών».
-«Συνέχιση παροχής υπηρεσιών από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Νεάπολης – Συκεών σε ευπαθείς ομάδες»: Ωφελούμενοι 700. Συνεχίζεται η ενίσχυση και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του Δήμου, από τις συγκεκριμένες δομές προληπτικής ιατρικής για άτομα ευπαθών ομάδων (π.χ. άποροι, ηλικιωμένοι κ.λπ.), οι οποίες θα αποτελούν κέντρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας ευπαθών ομάδων, αποτελώντας καθ’ αυτό τον τρόπο σε ένα βαθμό και Κοινωνικά Πολυϊατρεία για ευπαθείς ομάδες του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Τα Δημοτικά Ιατρεία για ευπαθείς ομάδες θα στεγαστούν εντός των ήδη λειτουργούντων Δημοτικών Ιατρείων στο 1ο όροφο του Α’ ΚΑΠΗ Συκεών, στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών, στο Α’ ΚΑΠΗ Νεάπολης, στον 1ο και 2ο όροφο του Β’ ΚΑΠΗ Νεάπολης, στο ΚΑΠΗ Πεύκων και στον 1ο και 2ο όροφο του ΚΑΠΗ Αγ. Παύλου και θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00-18:00.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νεάπολης – Συκεών και δημιουργία Παραρτήματος ΚΕΜ»: Ωφελούμενοι 3.000. Αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νεάπολης -Συκεών αλλά και στη διεύρυνσή του με τη δημιουργία Παραρτήματος ΚΕΜ. Η δομή είναι συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Το Κέντρο Κοινότητας απευθύνεται στους κατοίκους του Δήμου που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους (όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη σίτισης και φαρμάκων, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος). Το ΚΕΜ ως παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας θα παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο δίνοντας έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, όπως ενημέρωση, εξυπηρέτηση, συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης νόμιμα διαμενόντων μεταναστών, αιτούντων/δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας μέσα από νομική πληροφόρηση και κοινωνική στήριξη, φοροτεχνική υποστήριξη, έκδοση κάρτας ανεργίας, υποστήριξη σε υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες σχετικές δομές, υπηρεσίες και φορείς.
Δήμος Παύλου Μελά
-«Συνέχιση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Παύλου Μελά»: Ωφελούμενοι 50.
-«Συνεχιζόμενες Δομές παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Παύλου Μελά»: Ωφελούμενοι 1.010. Η κοινότητα του Δήμου Παύλου Μελά, αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με τα κυκλικά φαινόμενα της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ανέργων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου που σύμφωνα με τα διαθέσιμα απογραφικά στοιχεία (απογραφή του 2011) υπολογίζεται στο 27,5% του ενεργού πληθυσμού. Επιπλέον, έχει εκτιμηθεί ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός του δήμου (δηλαδή άνω των 65 ετών) που διαβεί με εισόδημα κάτω των επιπέδων φτώχειας ανέρχεται στο 48 % ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οικογενειών με παιδιά ανέρχεται στο 27%.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα ΡΟΜΑ και Κ.Ε.Μ.»: Ωφελούμενοι 2.785. Ο ρόλος του Κέντρου είναι συμπληρωματικός και υποστηρικτικός προς τη λειτουργία του Τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει έναν ισχυρά διαμεσολαβητικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών της κοινότητας του Δήμου. Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας διευρύνεται περαιτέρω και θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών.
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
-«Συνεχιζόμενη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη»: Ωφελούμενοι 680.
Δήμος Χαλκηδόνος
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Χαλκηδόνος»: Ωφελούμενοι 1.100. Στον Δήμο Χαλκηδόνος καταγράφεται σημαντικός πληθυσμός που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 16:00 και δύναται να διευρύνει τη δράση του, με Παράρτημα Ρομά για τον εντοπισμό και την εξυπηρέτηση ατόμων απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
-«Συνεχιζόμενες Δομές: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Χαλκηδόνoς»: Ωφελούμενοι 766. Η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου λειτουργεί με σταθερό ωράριο 8.00 – 16.00 και η δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου λειτουργεί επίσης με σταθερό ωράριο 7.00 – 15.00.
Δήμος Ωραιοκάστρου
-«Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Δήμου Ωραιοκάστρου»: Ωφελούμενοι 400. Συνεχίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί έως 180 νοικοκυριά και το Κοινωνικό Φαρμακείο έως 200 ωφελούμενους αντίστοιχα κάθε μήνα που είτε είναι ανασφάλιστα ή με πολύ χαμηλό εισόδημα, είτε διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, είτε είναι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ (μόνο ως ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου), ενώ λειτουργούν καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακων) επί οκταώρου βάσης.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ωραιοκάστρου»: Ωφελούμενοι 500. Με τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας επιδιώκεται η υποστήριξη του Δήμου Ωραιοκάστρου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή της λειτουργίας του.
-«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ωραιοκάστρου»: Ωφελούμενοι 500. Με τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας επιδιώκεται η υποστήριξη του Δήμου Ωραιοκάστρου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή της λειτουργίας του.