Υγεια

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Ο καρδιοχειρουργός Δρ. Γρηγόρης Παττακός αναλύει όλες τις πτυχές της πιο συχνής εκ γενετής πάθησης της καρδιάς

Η καρδιά του ανθρώπου έχει τέσσερις βαλβίδες (αορτική, μιτροειδής, πνευμονική, τριγλώχινα). Κύρια λειτουργία αυτών των βαλβίδων είναι να κατευθύνουν την ροή του αίματος από το ένα τμήμα της καρδιάς στο άλλο. Η αορτική βαλβίδα είναι η τελευταία βαλβίδα από την οποία θα περάσει το αίμα πριν εξέλθει της καρδιάς και βγει στην αορτή, το μεγάλο αγγείο που θα μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα. Η αορτική βαλβίδα συνήθως έχει τρία «φύλλα» (γνωστές και ως γλωχίνες) που ανοίγουν για να περάσει το αίμα και μετά κλείνουν για να πάει το αίμα στο σώμα και να μην επιστρέψει προς την καρδιά.

Στο 1-2% του πληθυσμού θα παρατηρηθεί η δίπτυχη αορτική βαλβίδα. Στην δίπτυχη αορτική βαλβίδα συνήθως δύο από τα «φύλλα» έχουν ενωθεί εκ γενετής και ως εκ τούτου φαίνεται ή βαλβίδα να έχει μόνο δύο «φύλλα». Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι τυχαία ή μπορεί και να είναι κληρονομική σε κάποιες οικογένειες. Επίσης συνδέεται με κάποια σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Turner) και σε ένα ποσοστό των ασθενών θα βρεθεί ταυτόχρονα και άλλη πάθηση της καρδιάς όπως μεσοκοιλιακό έλλειμα, ανοιχτός βοτάλειος (ή αρτηριακός) πόρος, ή στένωση ισθμού αορτής. Η παρουσία της δίπτυχης αορτικής βαλβίδας φέρνει αυξημένο κίνδυνο για δύο κατηγορίες παθήσεων: της αορτικής βαλβίδας και της αορτής (το μεγάλο αγγείο που μεταφέρει όλο το αίμα όταν βγει από την καρδιά).

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα έχει αυξημένο κίνδυνο για στένωση ή ανεπάρκεια. Στην στένωση δυσκολεύεται το αίμα να βγει από την καρδιά με αποτέλεσμα να παθαίνει υπερτροφία ο καρδιακός μυς. Στην ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας δεν «κλείνει» πλήρως η βαλβίδα με αποτέλεσμα το αίμα που έχει μόλις βγει να επιστρέφει στην καρδιά. Συνέπεια αυτής της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας είναι να μεγαλώνει η καρδιά από την υπερφόρτωση του όγκου του αίματος.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΟΡΤΗΣ

Οι άνθρωποι με δίπτυχη αορτική βαλβίδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεύρυσμα της αορτής, του μεγάλου αγγείου που μεταφέρει όλο το αίμα από την καρδιά προς το σώμα. Υπάρχουν δύο θεωρίες για τον λόγο που δημιουργούνται τα ανευρύσματα σε ασθενείς με δίπτυχη αορτική βαλβίδα. Η μια θεωρία πιθανολογεί ότι οφείλεται στην ανώμαλη ροή του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα της αορτής. Η άλλη θεωρία πιθανολογεί ότι οφείλεται σε εκ γενετής αλλοιώσεις στην σύνθεση των τοιχωμάτων της αορτής.

Τα ανευρύσματα της αορτής μπορεί να βρίσκονται στην αορτική ρίζα (το αρχικό τμήμα της αορτής αμέσως μετά την αορτική βαλβίδα), την ανιούσα αορτή (το μεσαίο τμήμα) ή το αορτικό τόξο (το τμήμα της αορτής από όπου βγαίνουν οι αρτηρίες για τα άνω άκρα και τον εγκέφαλο).

Επίσης, τα ανευρύσματα της αορτής φέρνουν αυξημένο κίνδυνο για διαχωρισμό αορτής (να σκιστούν τα τοιχώματα) ή και ρήξη αορτής (να «σπάσει» πλήρως η αορτή). Ο διαχωρισμός και η ρήξη της αορτής είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και επείγουσες παθήσεις και ως εκ τούτου συνιστάται επέμβαση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της δίπτυχης αορτικής βαλβίδας θα διαπιστωθεί με τον υπέρηχο καρδιάς τρίπλεξ. Επίσης και η αξονική τομογραφία, και ιδιαίτερα η αξονική που έχει γίνει με ηλεκτροκαρδιογραφικό συντονισμό, μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη της δίπτυχης βαλβίδας. Το ανεύρυσμα της αορτής θα μετρηθεί καλύτερα με την αξονική τομογραφία (γνωστή και ως αξονική αγγειογραφία θωρακικής αορτής) αλλά επίσης ο υπέρηχος καρδιάς και η μαγνητική καρδιάς είναι καλές εναλλακτικές μέθοδοι για την απεικόνιση του ανευρύσματος.

Όταν η δυσλειτουργία της βαλβίδας ή το μέγεθος του ανευρύσματος χρειάζονται παρακολούθηση συνήθως θα συστηθεί απεικόνιση ανά 6 έως 12 μήνες αναλόγως της κάθε περίπτωσης.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΡΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Επέμβαση για την αορτική βαλβίδα θα συστηθεί όταν φτάσει να έχει σοβαρή στένωση ή σοβαρή ανεπάρκεια η βαλβίδα. Συνήθως ο ασθενής θα έχει συμπτώματα δύσπνοιας στην κόπωση. Επίσης ένδειξη για επέμβαση βαλβίδας μπορεί να υπάρξει και με μέτρια δυσλειτουργία της βαλβίδας αν ο ασθενής θα χειρουργηθεί για άλλη αιτία (είτε για ανεύρυσμα αορτής ή για στεφανιαία νόσο συνήθως).

Στη στένωση της βαλβίδας πρέπει να αντικατασταθεί η βαλβίδα είτε με βιολογική βαλβίδα (φτιαγμένη από επεξεργασμένο ζωικό ιστό) είτε με μηχανική βαλβίδα. Η βιολογική αορτική βαλβίδα δεν υποχρεώνει τον ασθενή στη λήψη αντιπηκτικών αλλά έχει διάρκεια ζωής 10-20 χρόνια. Μετά το πέρασμα αυτού του χρονικού διαστήματος θα εμφανίσει δυσλειτουργία και θα χρειαστεί επανεπέμβαση. Η μηχανική αορτική βαλβίδα υποχρεώνει τον ασθενή να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή αλλά μπορεί να λειτουργήσει για όλη την ζωή του ασθενούς. Στους νεότερους ασθενείς συνήθως υπάρχει προτίμηση για μηχανική βαλβίδα και στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας προτιμάται η βιολογική βαλβίδα.

Στην ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας υπάρχει η επιλογή, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για επιδιόρθωση της βαλβίδας. Η ποιότητα των ιστών, η παρουσία ασβεστίου, η κατάσταση του αορτικού δακτυλίου και άλλοι παράγοντες θα συνυπολογιστούν για την αξιολόγηση της πιθανότητας επιδιόρθωσης. Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές επιδιόρθωσης της βαλβίδας από την συρραφή ιστού της γλωχίνας, την στήριξη των γλωχίνων με διάφορα ράμματα και τεχνικές για την στήριξη του δακτυλίου της αορτής είτε με κάποιο δακτύλιο είτε με ειδική συρραφή που θα συρρικνώσει τον αορτικό δακτύλιο. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί η βαλβίδα θα γίνει αντικατάσταση της βαλβίδας.

Η επέμβαση της βαλβίδας μπορεί να διενεργηθεί με πολλαπλούς τρόπους (στερνοτομή, μίνι τομή, θωρακοσκοπικά, ρομποτικά, και πλήρως διαδερμικά με καθετήρα). Τα ανατομικά στοιχεία και οι υπόλοιπες παθήσεις του ασθενούς θα αξιολογηθούν για την επιλογή της καταλληλότερης προσέγγισης για τον κάθε ασθενή.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΑΟΡΤΗΣ

Τα ανευρύσματα της αορτής χειρουργούνται όταν είναι άνω των 50 χιλ. σε έμπειρα καρδιοχειρουργικά κέντρα , άνω των 45 χιλ. όταν θα γίνει επέμβαση αορτικής βαλβίδας ταυτόχρονα και επίσης όταν αυξηθεί η διάμετρος πάνω από 5 χιλ. σε ένα έτος ή πάνω από 3 χιλ. ανά έτος για δυο συνεχόμενα έτη. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την επιδιόρθωση του ανευρύσματος με τεχνικές όπως: David, Bentall, Yacoub, Bio-Bentall, χρήση ομοιομοσχευμάτων και πολλές άλλες. Όταν χρειαστεί ταυτόχρονη επέμβαση αορτικής βαλβίδας και ανευρύσματος θα συνυπολογιστούν η πιθανότητα επιδιόρθωσης της βαλβίδας, ο τύπος της βαλβίδας που θα προτιμηθεί αν χρειαστεί αντικατάσταση (βιολογική ή μηχανική) και η ηλικία και οι υπόλοιπες παθήσεις του ασθενούς. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να διενεργηθούν ελάχιστα επεμβατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρως διαδερμικά με καθετήρα. Οι πρόσφατες βελτιώσεις στις χειρουργικές τεχνικές και οι εξελίξεις στα υλικά των βαλβίδων και των μοσχευμάτων υπόσχονται άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή που θα τις χρειαστεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα είναι η πιο συχνή εκ γενετής πάθηση της καρδιάς. Οι ασθενείς με δίπτυχη αορτική βαλβίδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για δυσλειτουργία της αορτικής βαλβίδας αλλά και για ανάπτυξη ανευρύσματος της αορτής. Η τακτική παρακολούθηση με υπέρηχο καρδιάς για την βαλβίδα και με αξονική τομογραφία για το ανεύρυσμα θα προφυλάξει τον ασθενή και θα τεκμηριώσει την ύπαρξη ένδειξης για επέμβαση. Οι επεμβάσεις για την δίπτυχη αορτική βαλβίδα και το συνυπάρχον ανεύρυσμα μπορούν πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις να γίνουν ελάχιστα επεμβατικά ή διαδερμικά. Οι εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές και στα υλικά υπόσχονται άριστα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

blank

To προφίλ του Δρ. Γρηγόρη Παττακού

Ο Δρ Γρηγόρης Παττακός είναι καρδιοχειρουργός με εξ’ ολοκλήρου εκπαίδευση και πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έχει πρόσθετη εκπαίδευση στις ελάχιστα επεμβατικές και διακαθετηριακές επεμβάσεις για να μπορεί να προσφέρει όλες τις σύγχρονες θεραπείες στον ασθενή του.

-Η σταδιοδρομία του στην Αμερική ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης όπου φοίτησε στο τμήμα Βιολογίας (Bachelor of Science in Biology, Cum Laude).

-Εν συνεχεία αποφοίτησε με αριστεία από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζωρτζτάουν (Georgetown University School of Medicine – Medical Degree) στην Ουάσιγκτον.

-Στο ίδιο πανεπιστήμιο ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική παίρνοντας την πλήρη ειδικότητα και την πιστοποίηση American Board of Surgery – Certified.

-Για δύο χρόνια ήταν στην Cleveland Clinic ως κλινικός ερευνητής σε θέματα καρδιοχειρουργικής και από τις μελέτες στις οποίες συμμετείχε άλλαξαν τα δεδομένα των διεθνών οδηγιών για ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.

-Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Cleveland Clinic απέκτησε και το πτυχίο Master στην κλινική έρευνα (Master of Science in Clinical Research) από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve University.

-Την ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική με υποειδικότητα στις ελάχιστα επεμβατικές και διακαθετηριακές επεμβάσεις (με έμφαση σε αορτικά ανευρύσματα και παθήσεις βαλβίδων) την απέκτησε από το Texas Heart Institute και το Baylor College of Medicine.

-Εκεί πιστοποιήθηκε ως American Board of Thoracic Surgery – Certified.

Μερικά σημαντικά βήματα στην σταδιοδρομία του

Ο Δρ Γρ. Παττακός είχε την τύχη να μάθει τις κορυφαίες τεχνικές δίπλα στο μεγαλύτερο χειρουργό αορτής, αορτικών ανευρυσμάτων και διαχωρισμών της Βορείου Αμερικής, καθηγητή Τζόζεφ Κοζέλι (Joseph Coselli) στο Χιούστον του Τέξας. Ο καθηγητής Κοζέλι κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων επεμβάσεων για ανεύρυσμα θωρακοκοιλιακής αορτής όλων των εποχών.

Τις ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες του στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (γνωστή και ως θωρακοσκοπική, ενδοσκοπική ή ρομποτική) τις απέκτησε με τους Dr Tomislav Mihaljevic (Cleveland Clinic, Κλήβελαντ, Οχαϊο, ΗΠΑ), Dr Joseph Lamelas (Χιούστον, Τέξας, ΗΠΑ) Dr Patrick Perier (Bad Neustadt, Γερμανία) και Dr Peyman Sardari Nia (Μάαστριχτ, Ολλανδία).

Την κλινική έρευνα την αγάπησε και την εκτίμησε με τον Dr Eugene Blackstone στην Cleveland Clinic, το νοσοκομείο με την μεγαλύτερη παραγωγή ερευνών στην καρδιοχειρουργική παγκοσμίως. Άπο την συνεργασία τους βγήκαν 19 δημοσιευμένα άρθρα σε Αμερικάνικα επιστημονικά περιοδικά, κάποια από τα οποία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο χειρουργούνται σήμερα οι ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.

Επέμβαση, για πρώτη φορά στην Αθήνα, με χρήση ενδαγγειακού υπερήχου (IVUS) για τοποθέτηση ενδαγγειακού μοσχεύματος (στεντ / stent) σε ασθενή με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής.

Ανακηρύχθηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής του πιο έγκυρου καρδιοχειρουργικού περιοδικού των ΗΠΑ, Annals of Thoracic Surgery, λόγω των ιδιαίτερων γνώσεων του και προσφορών του στο πεδίο της κλινικής έρευνας στην καρδιοχειρουργική.

Γρηγόριος Παττακός

blank

Αν. Διευθυντής, Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Αν. Διευθυντής, Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων
Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»
Αναπληρωτής Καθηγητής
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Γραφείο: Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι
Τηλέφωνα: 210 6867639, 210 6867640, 6936894000
E-mail:Α gregpattakos@yahoo.com

 

blank
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Ο καρδιοχειρουργός Δρ. Γρηγόρης Παττακός αναλύει όλες τις πτυχές της πιο συχνής εκ γενετής πάθησης της καρδιάς
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top