Οι ορυζώνες της Χαλάστρας, είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης που ξεδιπλώνονται στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, στον βορειοανατολικό μυχό του Θερμαϊκού κόλπου. Πρόκειται για εικόνες μαγικές και σπάνιες, μία μίξη από Ασία και Βαλκάνια, ένα πρωτόγνωρο τοπίο μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την κα Φανή Πελτέκη, γεωπόνο, το 75-80 % του ελληνικού ρυζιού παράγεται στο Δέλτα Αξιού, με περίπου 100.000 στρέμματα ορυζώνων να εκτείνονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται.
Ο κ. Χρήστος Γκατζάρας Πρόεδρος εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης Ελληνικού ρυζιού, είπε ότι το ρύζι έχει “ανεβάσει” πολύ την περιοχή, όπου καλλιεργούνται κυρίως τρεις ποικιλίες, το μακρύκκοκο Japonica, με τις ποικιλίες Ronaldo, Luna Gloria, το μικρόκοκκο τύπου Indica, με τις ποικιλίες Gladio και Sirio και το τύπου Καρολίνα, ενώ σε ό,τι αφορά το ρύζι που εισάγεται από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα το μπασμάτι, ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα.
Όπως τόνισε, η ρυζοκαλλιέργεια όχι μόνο δεν βλάπτει το περιβάλλον αλλά βοηθάει το οικοσύστημα, καθώς εκεί μεταναστεύουν τα περισσότερα είδη πουλιών.
Εξάλλου, ο κύκλος της καλλιέργειας του ρυζιού συνυπάρχει αρμονικά με την πανίδα της περιοχής και συχνά οι ορυζώνες λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγρότοποι. Ο προστατευόμενος κόλπος είναι ιδανικό περιβάλλον για καλλιέργειες μυδιών, ενώ εκεί διαβιούν και πολυάριθμα ψάρια.