Σύσκεψη υπό το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργού και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
«Κάθε φορά βγαίνουν νέα δεδομένα ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος. «Έχουμε μια υποχρέωση, να μεταφέρουμε τις οδηγίες των ειδικών στους πολίτες» είπε.
Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη και το πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, ο κ. Μαρινάκης διερωτήθηκε «πώς γίνεται μια κακή κυβέρνηση να θέλει να συγκαλύψει κάτι και να συστήνει τον Ιανουάριο του 2023 έναν οργανισμό και να τον στελεχώσεις ώστε να βγάλει όλη την αλήθεια».
«Είναι ένα τραγικό περιστατικό και είναι εξοργιστικό η αντιπολίτευση να το χρησιμοποιεί στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης λέγοντας ότι «αλίμονο αν πούμε ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Θα τα ερευνήσει η δικαιοσύνη αν έχουν ποινική διάσταση».
«Θα έρθουμε στη Βουλή να απαντήσουμε για όσα θέματα θέσει η αντιπολίτευση» είπε ο κ. Μαρινάκης αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την προκαταρκτική επιτροπή κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου για την «αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών».
Για την τραγωδία με τους μετανάστες στην Πύλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις που έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα η δική μας κυβέρνηση τα προστατεύει, δε θα κρεμάσουμε στα μανταλάκια τους ανθρώπους του λιμενικού για πολιτικούς σκοπούς».
Όσο για την άτυπη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως είναι σημαντικό που δικαιώθηκε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εξοπλισμοί θα εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «χώρες που αναγκάζονται να δαπανούν περισσότερα για την άμυνά τους δεν γίνεται αυτό να το κάνουν εις βάρος των πολιτών τους».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το νομικό σκέλος είναι το αυτονόητο, ότι το πόρισμα αυτό, όπως και κάθε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια δικαστικά και Πειθαρχικά όργανα. Δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε θέση και όποια απόφαση πάρουν τα Δικαστικά όργανα, που διερευνούν αυτήν την υπόθεση και θα συμπεριλάβουν και το συγκεκριμένο πόρισμα, θα το αξιολογήσουν, εμείς θα την σεβαστούμε. Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις γιατί είμαστε Κράτος Δικαίου. Τώρα υπάρχει και μια πολιτική ανάγνωση του πορίσματος, η οποία προκύπτει και από την σειρά των γεγονότων και από κάποια δεδομένα του Πορίσματος. Εδώ υπάρχει, μια μετάθεση καταρχάς της συζήτησης, από τα εγκληματικά δίκτυα των λαθροδιακινητών, σε ανθρώπους που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, είτε με κάποια μεγάλη θέση, αξίωμα, είτε γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που θεωρούμε εμείς ως Κυβέρνηση, ότι δεν πετυχαίνει τον στόχο μιας πολιτικής την οποία φαίνεται ότι πλέον ακολουθεί η μια χώρα μετά την άλλη. Άρα εδώ κάνω ένα μικρό βήμα πίσω και λέω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να ακολουθεί μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με απόλυτη στήριξη στο Λιμενικό Σώμα».
«Υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία, μεταξύ των συμπερασμάτων, του δια ταύτα δηλαδή του Πορίσματος και των παραδοχών που κάνει μέσα στο κύριο σώμα του Πορίσματος ο Συνήγορος του Πολίτη. Δεν κατονομάζει, δεν προσωποποιεί ευθύνες στον «α» ή στον «β» ή στον «γ» λιμενικό ή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Κάνει κάποιες, εγώ θεωρώ και το Υπουργείο, γιατί έβγαλε και συγκεκριμένη ανακοίνωση, αόριστες διαπιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν, θεωρούμε εμείς, το ξαναλέω, αιτιώδη συνάφια με τα συμπεράσματα στην υπό κρίση υπόθεση. Καταρχάς να πούμε ότι βάση του νόμου ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι αρμόδιος και το έχω πάρει ακριβώς από την περιγραφή του Συνηγόρου, για τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, την διερεύνηση ή την περαιτέρω προώθηση στοιχείων προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε αρμόδιες Υπηρεσίες, για καταγγελίες πράξεις ή ενέργειες», πρόσθεσε.