Πολιτικη

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο των G7 των υπουργών Πολιτισμού στη Νάπολη

«Με παρέμβασή στην ολομέλεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας ως νεοεκλεγέντος μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμπερίληψη στο Σύμφωνο παραγράφων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού ως αναπόσπαστου στοιχείου της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υπογραφή την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 του Πλαισίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Παπαναστασίου, για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. «Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες».

Τόνισε ότι «η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό, όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά, παράλληλα, θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας».

Επεσήμανε ακολούθως ότι συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο το οποίο έχει στόχο την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλούστευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες». Αναφέρθηκε ακολούθως αναλυτικά στα έξι βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Αλλάζοντας θέμα πέρασε ακολούθως στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της χρηματοδότησης του έργου για το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης». Είπε ότι «η απόφαση της επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημασίας του έργου, τόσο για την ενδυνάμωση του ρόλου και των προοπτικών της Ελλάδας ως κόμβου στη μεταφορά ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ως πηγή για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο».

Είπε επίσης ότι «ξεκίνησε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η καταβολή της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2024».

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» που όπως ανέφερε προσφέρει «ουσιαστική οικονομική διευκόλυνση στους δικαιούχους του, τονώνοντας τον εγχώριο τουρισμό και την ελληνική οικονομία», ήταν το επόμενο θέμα.

«Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων. Από το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί, το 96% έχει χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα καταλύματα, ενώ το υπόλοιπο 4% έχει διατεθεί σε camping, κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού, καθώς και άλλες μορφές καταλυμάτων. Στόχευση του προγράμματος είναι να ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε υπηρεσίες διαμονής για τους δικαιούχους, προωθώντας, παράλληλα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την επικράτεια».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «για πρώτη φορά προσκλήθηκε η Ελλάδα στην Σύνοδο των G7 των Υπουργών Πολιτισμού στη Νάπολη» και ολοκλήρωσε την εισαγωγική τοποθέτησή του με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

«Σήμερα, στις 19:00 (ώρα Νέας Υόρκης) ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση του Atlantic Council για την απονομή των βραβείων Global Citizen 2024.

Αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:30 (τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Ειδησεογραφικό Δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Το μεσημέρι της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου (στις 14.00 τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.

Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν».

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο των G7 των υπουργών Πολιτισμού στη Νάπολη
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top