Την κατάθεση Εισήγησης στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΠΑΔΑ, μετά και την ολοκλήρωση έκδοσης των σχετικών ΚΥΑ εξομοίωσης των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η Πολυτεχνική Σχολή του ΠΑΔΑ θα απαρτίζεται από το σύνολο των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών, δηλαδή από τα εξής 8 τμήματα:
- Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
- Ναυπηγών Μηχανικών
- Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
- Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
- Πολιτικών Μηχανικών
- Μηχανολόγων Μηχανικών
- Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
- Μηχανικών Βιοϊατρικής
Το εν λόγω θέμα εισηγήθηκε προς τη Σύγκλητο του ΠΑΔΑ ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Σταύρος Καμινάρης.
Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την έκδοση και της έβδομης ΚΥΑ που υπέγραψαν ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μέσω της οποίας καθορίζεται η αντιστοιχία του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής (Α.Ε.Ι.) (ΦΕΚ 7507/τ. Β΄/31.12.24).
Ακολούθως, παρατίθενται οι δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ που προηγήθηκαν:
- Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών: ΦΕΚ 6625/τ. Β΄/3.12.24
- Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής: ΦΕΚ 6582/τ. Β΄/2.12.24
- Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών: ΦΕΚ 6582/τ. Β΄/2.12.24
- Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών: ΦΕΚ 6582/τ. Β΄/2.12.24
- Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών: ΦΕΚ 6399/τ. Β΄/21.11.24
- Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών: ΦΕΚ 6355/τ. Β΄/18.11.24
Στις εν λόγω αντιστοιχίες συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ από την έναρξη λειτουργίας των πενταετών προγραμμάτων σπουδών τους.
Για το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής δεν απαιτείται έκδοση ΚΥΑ για την ένταξη στην Πολυτεχνική Σχολή, καθώς δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο Tμήμα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του Άρθρου 66 του Ν.4610/2019 (Α΄70) είχε αποφασίσει (28-6-2024) ομόφωνα ότι το Πρόγραμμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠΑΔΑ συνιστά Πρόγραμμα Μηχανικής και ως τέτοιο μπορεί να ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή που θα συσταθεί.
Σημειώνεται ότι με βάση την παρ. 7 του Άρθρου 66 του Ν. 4610/2019 για τις Σχολές Μηχανικών Πανεπιστημίων, μετά την απόφαση της Συγκλήτου του ΠΑΔΑ, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Μέσα από μια αδιάλειπτη διαδικασία εξέλιξης και προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών και ανανέωσης του ακαδημαϊκού προσωπικού με νέα στελέχη που μοιράστηκαν το όραμα για την προαγωγή της φοιτητοκεντρικής διδασκαλίας και της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, το ΠΑΔΑ σήμερα προσφέρει πενταετή προγράμματα σπουδών μηχανικού (Integrated Master). Αυτά αναπροσαρμόζονται με βάση τις εξελίξεις του επιστημονικού τους πεδίου, έχοντας ως βασικό στόχο οι απόφοιτοι των Τμημάτων τους να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν επιτυχώς στο σύγχρονο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον καθώς στις επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον, εξασφαλίζοντας πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και συνεισφέροντας σημαντικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τομέα τους.
Οι αίσιες αυτές εξελίξεις είναι απόρροια της συνεχούς και επίμονης συλλογικής προσπάθειας όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής Μηχανικών μέσα από την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, που εξελίσσεται διαρκώς και που τυγχάνει αναγνώρισης από την ίδια την αγορά εργασίας μέσα από την υψηλή απορρόφηση των αποφοίτων του ΠΑΔΑ.
Είναι, επίσης, αποτέλεσμα των κατάλληλων επιλογών των Πρυτανικών Αρχών, που εργάστηκαν συστηματικά για την πραγματοποίηση αυτής της στρατηγικής επιδίωξης του Ιδρύματος, υπογραμμίζει ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής, Παναγιώτης Ε. Καλδής.