Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το κρέας την τροφή που αποτελεί την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Μια πρόσφατη αναφορά από την Επιτροπή Συμβούλων Διατροφικών Οδηγιών των ΗΠΑ για το 2025 ανατρέπει πολλές από τις παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από τις πηγές πρωτεΐνης. Τα στοιχεία από συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι η διατροφή με υψηλότερη κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αντίθετα, τα διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν περισσότερα ψάρια και θαλασσινά σχετίζονται με καλύτερη υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες. Η νέα σύσταση προτείνει ότι τα όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια) είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα.
Η αναφορά της Επιτροπής επισημαίνει ότι αυτή η τριάδα οσπρίων είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, χαρίζοντας μια υγιεινή εναλλακτική στους παραδοσιακούς ζωικούς τύπους πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια, σε σύγκριση με τις διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα ή κόκκινο κρέας, σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.
Τα όσπρια μειώνουν τη συχνότητα καρδιακών παθήσεων
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, όπως τα όσπρια, και η μείωση των ζωικών προϊόντων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, όπου οι καρδιοπάθειες είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Σύμφωνα με την αναφορά, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα αυτών των ασθενειών.
Η αναφορά τονίζει τη σημασία της αναθεώρησης των διατροφικών οδηγιών, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Επιπλέον, οι διατροφικές οδηγίες προτείνουν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και αλατιού, καθώς και την αύξηση της κατανάλωσης σπόρων, με στόχο τη βελτίωση της γενικής υγείας.
Οι νέες διατροφικές οδηγίες δεν προτείνουν πλήρη αποχή από τα ζωικά προϊόντα, αλλά ενθαρρύνουν την έμφαση στις φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Αν αυτή η στρατηγική υιοθετηθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Αυτή η πρόταση, που βρίσκεται υπό εξέταση από τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των ΗΠΑ, αναμένεται να εφαρμοστεί το 2025 και να διαρκέσει έως το 2030.