Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει στο Μουσείο της Τράπεζας τη νέα περιοδική έκθεση «Προσωπικά Οικονομικά».
Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο τα νοικοκυριά (άτομα ή οικογένειες) μπορούν να διαχειρίζονται τους πόρους που διαθέτουν, ώστε να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών τους.
Η έκθεση, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση, έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ηλεκτρομηχανικά και ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα. Στόχος της είναι η οικονομική εκπαίδευση. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με έμφαση στη μαθητική κοινότητα κάθε βαθμίδας, και καλύπτει και πραγματεύεται θέματα όπως διάκριση ανάμεσα σε ανάγκες και επιθυμίες, εισόδημα και ανύπαρκτα «λεφτόδεντρα», οικονομικές αποφάσεις και οικονομικός προγραμματισμός. Επίσης, θέματα όπως η ιστορία του χρήματος, πληρωμές χωρίς μετρητά, αποταμίευση και πίστωση, πληθωρισμός, πλαστά χαρτονομίσματα και χαρακτηριστικά ασφαλείας, αυτοπροστασία από ψηφιακές απάτες, ανοιχτή χρηματοοικονομική, κρυπτονομίσματα, ψηφιακό νόμισμα κεντρικών τραπεζών και βιωσιμότητα και οικονομία
Μαθητικές δράσεις που πλαισιώνουν την έκθεση
•Μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραµµα «Προσέχω, λόγω τιμής»
Οι μαθητές κινούνται στον χώρο της σύγχρονης διαδραστικής έκθεσης και συμμετέχουν, με την κατεύθυνση στελεχών του Μουσείου, σε μικρές βιωματικές και ερμηνευτικές δράσεις σε επιλεγμένα σημεία-σταθμούς. Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν την επισκόπηση των εννοιών «χρήμα», «αγοραστική δύναμη» και «σταθερότητα των τιμών», την κατανόηση του φαινομένου του πληθωρισμού, του αντικτύπου του στην αγοραστική δύναμη του χρήματος και στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και του θεσμικού ρόλου των Κεντρικών Τραπεζών στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
•Κατευθυνόμενη περιήγηση «Προσωπικά Οικονομικά»
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, κάθε μαθητής/μαθήτρια μαθαίνει να συνδέει την κατοχή χρήματος με την ύπαρξη εισοδήματος, μαθαίνει την ιστορία του χρήματος και τη σχέση του με την οικονομία, αντιλαμβάνεται τη σημασία της αποταμίευσης και του δανεισμού, και ενημερώνεται για τα μέσα πληρωμών αλλά και για περιπτώσεις απάτης στις χρηματικές συναλλαγές. Κατά την περιήγηση ερμηνεύονται τα κειμενικά, ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα της έκθεσης και προτείνονται, παράλληλα, μεθοδολογίες για πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσωπικών οικονομικών.
Υλικό που συνοδεύει την έκθεση
•Το πρωτότυπο περιεχόμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο και ψηφιακά, στο https://museum.bankofgreece.gr/personalfinance.
•Στους επισκέπτες διατίθενται δωρεάν τέσσερα βιβλία (μαθητή και καθηγητή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο), σε μια προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα μετάφραση της σειράς «Όλοι για έναν, Οικονομία για όλους» της Τράπεζας της Ιταλίας (Banca d’ Italia). Το 2025 θα είναι διαθέσιμα δύο επιπλέον βιβλία (μαθητή και δασκάλου για το Δημοτικό).
•Ο κατάλογος της έκθεσης.
Συντελεστές της έκθεσης
Την έκθεση διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεπικουρούμενο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τον Κόμβο Καινοτομίας, το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής και τη Μονάδα Επικοινωνίας της Τράπεζας.
Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι δωρεάν.
(Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3, Αθήνα 102 50
Τηλ: 210 320 4444 Email: museum@bankofgreece.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00
•Πέμπτη: 09:00 – 19:00)
Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και κατά τις επίσημες αργίες, το Μουσείο παραμένει κλειστό.