Η τάση των τελευταίων χρόνων στον χώρο της εργασίας, που ξεκίνησε από τις ανάγκες που “γέννησε” η πανδημία, είναι οι ψηφιακοί νομάδες που αυξάνονται συνεχώς, με αρκετούς να επιλέγουν την Ελλάδα. Όλοι χαρακτηρίζονται από την τάση τους να συνδυάζουν την εξ’ αποστάσεως εργασία με τα ταξίδια για μικρά ή ακόμα και μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μερικοί από αυτούς γυρίζουν όλη την υφήλιο, εργαζόμενοι παράλληλα, με όπλο τη σχεδόν καθολική διάδοση του διαδικτύου στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφιακών νομάδων δεν φεύγει εκτός συνόρων, επιλέγοντας αντίθετα να ζήσει και να εργαστεί σε μία περιοχή της χώρας καταγωγής τους, συνήθως μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με την κα Αφροδίτη Κραβάρη, Επικοινωνιολόγο – ειδική σε θέματα ψηφιακής οικονομίας & ψηφιακών νομάδων, στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι ψηφιακά αναλφάβητοι, άλλοι πάλι βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο χωρίς να διαθέτουν ούτε τις βασικές γνώσεις, πολύ δύσκολη είναι και η εκπαίδευσή τους, και, από την άλλη, είναι εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται πολύ μπροστά, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κ.λ.π.
Ακόμη, όπως επισήμανε η κα Κραβάρη, οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλει πλέον και στις ζωές των ηλικιωμένων, με ολοένα και περισσότερους να κατανοούν ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη και ευκολότερη, αν και δείχνουν να μην θέλουν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για αυτό.