«Όταν εμείς δίναμε μάχη για δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως η σύνδεση των pos δεν θυμάμαι εσείς κ. Ανδρουλάκη να δίνετε καμία μάχη για να στηρίξετε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Από εκεί έχει προέλθει το 1 δισ. ευρώ που επιστρέφει στους πολίτες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Η ρήτρα διαφυγής δίνει στη χώρα μας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, έχουμε 3% αμυντικές δαπάνες και πλεόνασμα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καλό θα είναι να μας πείτε κ. Ανδρουλάκη εάν συμφωνείτε με τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες και την ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Και συνέχισε λέγοντας: «Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΚΑΣ που εξαγγείλατε λίγη υπομονή καθώς πλέον κοστολογούνται τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων. Αυτή η κυβέρνηση ασκεί πραγματική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου, όταν η Chevron έρχεται και ζητά άδεια για εξόρυξη σε οικόπεδα νοτίως της Κρήτης αυτό σημαίνει. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά αλλά εμείς τον εφαρμόσαμε. Επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου φθάσατε κοντά στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη αλλά κάνατε πίσω, εμείς οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Για το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού λέτε να μην προχωρήσουμε σε αναστολή ασύλου, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν το δικαιούνται ούτως ή άλλως, είναι εύλογο αυτό που λέτε, αλλά η Ελλάδα περνά το μήνυμα ότι όσοι καταφέρουν να έλθουν στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κλειστή δομή χωρίς να εξετάζεται η αίτηση τους».
Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχουμε πολλά να πούμε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ποιος προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση, για την εμπλοκή του κόμματος σας στο πως ξεκίνησε το πρόβλημα στην αγαπημένη μας Κρήτη τις δεκαετίες του ‘80, του ‘90 και του 2000, αλλά κ. Ανδρουλάκη όταν θα απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία» δεν τον δέχομαι, ιδίως από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας με τον τρόπο, που τον έχει στιγματίσει το ΠΑΣΟΚ.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:
Αναλυτικά η δεύτερη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
«Θέλω να θυμίσω, κ. Φάμελλε, ότι δεν είναι προγραμματισμένη συζήτηση αρχηγών κομμάτων και επιλέγω να απαντώ όποτε το κρίνω και σε όποιον το κρίνω. Και μετά, όπως γνωρίζετε, πρέπει να αναχωρήσω για τη Ρώμη, όπου υπάρχει Διάσκεψη για την Ουκρανία.
Κύριε Ανδρουλάκη, τρεις παρατηρήσεις, σύντομες. Πρώτον, ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, η ιστορία γράφει, κ. Ανδρουλάκη, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βάλει τα δημόσια οικονομικά σε σταθερά θεμέλια, δρομολογώντας μία αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική κοινωνία, περικόπτοντας ταυτόχρονα φόρους και στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Και θέλω να θυμίσω ότι όταν εμείς δρομολογήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, δεν θυμάμαι εσείς να δίνατε κανέναν ισχυρό αγώνα για να στηρίξετε την κυβέρνηση στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μόνοι μας δώσαμε αυτή τη μάχη, και πολιτικά και επιχειρησιακά. Η προσπάθεια αυτή σήμερα δικαιώνεται. Αυτό είναι το 1 δισ. ευρώ το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες.
Γιατί, ξέρετε, πολλοί μιλούσαν γι’ αυτά, αλλά λίγοι τελικά, μάλλον μία κυβέρνηση, μπόρεσε να τα υλοποιήσει τα μέτρα αυτά. Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο θα γράψει τελικά η ιστορία και το οποίο θα καταλάβουν οι πολίτες, όταν θα λάβουν αυτά τα μέτρα στήριξης, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τάξη, αποτρέποντας οποιονδήποτε πειρασμό να επιτρέψουμε σε εποχές όπου μοιράζαμε χρήματα αφειδώς, να εμπνέει μία σταθερότητα και μία συνέπεια στις διεθνείς αγορές, αλλά, ταυτόχρονα, να στηρίζει πραγματικά την ελληνική οικονομία.
Δεν κατάλαβα αυτό το οποίο είπατε, ειλικρινά, για τις αμυντικές δαπάνες. Δυσκολεύτηκα λίγο να σας παρακολουθήσω στο ζήτημα αυτό. Γιατί, όπως γνωρίζετε κ. Ανδρουλάκη, η χώρα μας έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Κατά συνέπεια, πάντα κατέβαλε, και σε πολύ δύσκολες εποχές, αυξημένο τίμημα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητοί στο Σώμα.
Ήδη δε, προτού γίνει η όλη συζήτηση στην Ευρώπη για την ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής, η χώρα μας δαπανούσε περί το 3% του ΑΕΠ της σε αμυντικούς εξοπλισμούς. Το κάναμε και σε άλλες εποχές, προβλέποντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έτσι ώστε σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι πολύ πιο θωρακισμένες από ό,τι ήταν το 2019.
Η ρήτρα διαφυγής δίνει στη χώρα μας έναν περιορισμένο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, δεν αφορά το χρέος αυτό. Εμείς έχουμε ούτως ή αλλιώς πλεόνασμα. Από το πλεόνασμα «τρώμε» για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Έχουμε 3% αμυντικές δαπάνες και ταυτόχρονα έχουμε πλεόνασμα, κ. Ανδρουλάκη. Αυτό σημαίνει συνετή οικονομική διαχείριση.
Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να μας πείτε εάν συμφωνείτε συνολικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής άμυνας και αν η Ελλάδα, λόγω των δικών της γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κάνει καλά και επενδύει στην άμυνα, εκσυγχρονίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και στηρίζοντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έμπρακτα και όχι στα λόγια.
Τώρα, όσον αφορά αυτές τις ωραίες εξαγγελίες σας περί νέου ΕΚΑΣ και του αρκετά αφηρημένου προγράμματος το οποίο παρουσιάζετε σε κάθε ευκαιρία για να δείξετε ότι τάχα έχετε εναλλακτική πρόταση, κοντός ψαλμός.
Στις επόμενες εκλογές, επαναλαμβάνω, τα προγράμματα των κομμάτων θα αξιολογηθούν από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Και επειδή, ξέρετε, εδώ οι κανόνες, καλά τώρα για εσάς μην μιλήσουμε…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Και το δικό μας βεβαίως, αλλά υπάρχει μια διαφορά: εμείς το δικό μας πρόγραμμα το υλοποιούμε με συνέπεια και μας επιβραβεύει η Ευρώπη. Εσείς όταν πήγατε να το υλοποιήσετε, πήγατε τη χώρα στα βράχια.
Άρα, λίγο υπομονή, κ. Ανδρουλάκη, να δούμε την πραγματική κοστολόγηση του προγράμματός σας και να δούμε εάν πράγματι μέσα στις «οροφές» των δαπανών, οι οποίες είναι ευρωπαϊκά καθορισμένες, μπορούν να χωρέσουν αυτά τα πολύ ωραία τα οποία λέτε.
Για την εξωτερική πολιτική. Αν κατάλαβα καλά, κ. Ανδρουλάκη, περίπου μας κατηγορήσατε για τον εμφύλιο στη Λιβύη. Αυτό είπατε ουσιαστικά, «δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους εκεί και τώρα καταφέραμε και τους ενώσαμε και τους δύο απέναντι στην Ελλάδα». Αυτό κατάλαβα και νομίζω ότι αυτό κατάλαβαν και οι υπόλοιποι οι οποίοι σας άκουσαν.
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, αυτή η κυβέρνηση, κ. Ανδρουλάκη, ασκεί πραγματική ενεργητική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου. Διότι όταν εμείς διαπραγματευόμαστε και χορηγούμε δυνατότητα έρευνας σε μεγάλους αμερικανικούς κολοσσούς νότια της Κρήτης, όταν έρχεται η Εxxon και η Chevron νότια της Κρήτης και ζητούν από την πατρίδα μας οικόπεδα, αυτό σημαίνει ότι έμπρακτα αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, έτσι δεν είναι; Γιατί ήρθαν σε εμάς και δεν πήγαν στους Λίβυους;
Και γιατί οι Λίβυοι, κ. Ανδρουλάκη, παρά τις όποιες διαφορές μπορούμε να έχουμε, όταν προκήρυξαν τα δικά τους οικόπεδα σεβάστηκαν τη μέση γραμμή; Γιατί το έκαναν αυτό; Αυτό δεν είναι έμπρακτη αναγνώριση των δικών μας ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Άντε πάλι τον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Τότε, αν θέλετε να σας θυμίσω τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, ναι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά, αλλά εμείς τον εφαρμόσαμε στην πράξη. Δεν θυμάμαι να κάνατε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό.
Ούτε θυμάμαι όσο ήσασταν κυβέρνηση, κ. Γερουλάνε, σε εσάς αναφέρομαι, το 2010, πόσο κοντά φτάσαμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη; Πόσο κοντά φτάσαμε; Επί δικής σας κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου σε άλλες συνθήκες. Και όμως, κάνατε πίσω και δεν οριοθετήσατε την ΑΟΖ με τη Λιβύη όταν είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Εσείς δεν το κάνατε, έτσι δεν είναι; Αν το είχατε κάνει…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Τι είπατε; Ποιός πόλεμος; Έχετε μείνει πίσω. Μάθετε λίγο την ιστορία της περιοχής, κ. Ανδρουλάκη. Αυτά γινόντουσαν πριν την επανάσταση στη Λιβύη. Τα ξέρει καλά ο κ. Γερουλάνος.
Διαπραγματευόσασταν τότε με τη Λιβύη. Δεν τα καταφέρατε. Δεν λέω, μπορεί να υπήρχαν δυσκολίες εκείνη την εποχή. Η διαφορά η δική μας, όμως, είναι ότι εμείς με την Αίγυπτο οριοθετήσαμε ΑΟΖ, με την Ιταλία οριοθετήσαμε ΑΟΖ. Εσείς, όταν είχατε τη δυνατότητα να οριοθετήσετε ΑΟΖ με τη Λιβύη δεν το κάνατε, δεν τα καταφέρατε.
Και σήμερα ερχόμαστε να ασκήσουμε έμπρακτα αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο πεδίο.
Για το ζήτημα τώρα της διαχείρισης του προσφυγικού, ειλικρινά, αν κατάλαβα καλά, κ. Ανδρουλάκη, λέτε να μην προχωρήσουμε σε αναστολή ασύλου, διότι πολλοί από αυτούς οι οποίοι έρχονται δεν δικαιούνται ούτως ή άλλως άσυλο, άρα πρέπει να επιστραφούν.
Θα σας απαντήσω. Το ερώτημά σας είναι εύλογο, αλλά θα σας πω το εξής: ο λόγος για τον οποίο η χώρα προχωρά από αύριο, όπως προχώρησε και τον Μάρτιο του 2020, σε αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, έχει να κάνει με το μήνυμα το οποίο στέλνουμε στους διακινητές και στους πελάτες τους.
Θα γνωρίζουν ότι, αν καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εντός κλειστής δομής χωρίς να μπορεί να εξεταστεί η αίτησή τους. Και αυτό το μήνυμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δράσει αποτρεπτικά απέναντι στα κυκλώματα των δουλεμπόρων…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Τέτοια ευαισθησία για το Συμβούλιο της Ευρώπης εσείς, κα Κωνσταντοπούλου, πράγματι με αιφνιδιάζετε εδώ. Κοιτάξτε να δείτε, εσείς μπορεί να έχετε τη δική σας άποψη. Ανήκετε, εξάλλου, στην συνομοταξία της λογικής ότι «η Ελλάδα δεν έχει σύνορα». Τη δοκιμάσαμε αυτή τη συνταγή, απέτυχε οικτρά.
Εδώ η κυβέρνηση μας ακολουθεί μια άλλη πολιτική. Γι’ αυτό μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Εμείς ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό και τα μηνύματα τα οποία στέλνουμε είναι απολύτως σαφή και ναι, στηρίζουμε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό μας σε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπονομεύουμε τους ενστόλους μας για να μπορείτε στην συνέχεια να έρχεστε να τους «κρεμάτε στα μανταλάκια» για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι όποτε σας βολεύει. Όχι, δεν είμαστε αυτοί και δεν είμαστε το ίδιο.
Τέλος, για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχουμε πολλά να πούμε, κ. Ανδρουλάκη. Όχι, δεν θα πω τίποτα σήμερα. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: για το ποιος προσπάθησε, μπορεί όχι πάντα επιτυχημένα, για το ποιος δεν προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση, για τις διαχρονικές «αμαρτίες» πολλών κυβερνήσεων, για τον ρόλο του δικού σας κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 και του 2000. Θα τα πούμε, λοιπόν, και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά όταν έρθει η ώρα.
Αλλά, κ. Ανδρουλάκη, σας παρακαλώ, σας θεωρώ έναν νέο και ευπρεπή πολιτικό. Κύριε Ανδρουλάκη, όταν θα απευθύνεστε σε αυτή την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία». Είναι βαθύτατα προσβλητικός για μια παράταξη ολόκληρη.
Δεν τον αποδέχομαι και, πάντως, δεν τον αποδέχομαι από ένα κόμμα το οποίο έχει στιγματίσει την ελληνική πολιτική ζωή με τον τρόπο με τον οποίο την έχει το ΠΑΣΟΚ».
