Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1841, ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα. Από τότε και για 183 χρόνια μέχρι σήμερα, η Εθνική Τράπεζα, το πρώτο και μακροβιότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, όπως αναφέρει η Τράπεζα με την συγκεκριμένη αφορμή, κοιτάζει με σταθερά βήματα προς το μέλλον, με επίκεντρο τον κόσμο του Σήμερα, τον άνθρωπο, την κοινωνία, την ανάπτυξη όλων.
Κάποια από τα ορόσημα στην ιστορική πορεία της τράπεζας την ιστοσελίδα της:
Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα- 30 Μαρτίου 1841: η Τράπεζα ιδρύεται και αποτελεί ανώνυμη εταιρεία με έδρα την πρωτεύουσα.
1842: Εδραιώνεται ο τραπεζικός θεσμός.
Ο Γεώργιος Σταύρος, πρώτος Διοικητής της τράπεζας, εδραιώνει τον τραπεζικό θεσμό, καθιερώνει την κυκλοφορία τραπεζογραμματίου και επεκτείνει την τράπεζα με 15 υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
1880: Εισάγεται η μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών- 12 Μαΐου 1880, εισαγωγή της μετοχής στην επίσημη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.
1896: Η Τράπεζα ενισχύει οικονομικά την προετοιμασία διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
1901: Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του κεντρικού καταστήματος, το οποίο αποκτά την επιβλητική μορφή που έχει ακόμη και σήμερα.
1908: Το δίκτυο της τράπεζας κυριαρχεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς περιλαμβάνει τα 45 από τα 59 τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούν στη χώρα.
1917: Η τράπεζα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
1922:Η τράπεζα στηρίζει ενεργά την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.
1926: Η τράπεζα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό με τη λειτουργία πρακτορείου στη Νέα Υόρκη.
1928: Η τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά τη λειτουργία της, ενώ η Εθνική τράπεζα την ενισχύει με κεφάλαιο και προσωπικό. Ταυτόχρονα η Εθνική Τράπεζα παραιτείται από το εκδοτικό της προνόμιο.
1962:Ιδρύεται το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.
1966: Με αφορμή τον εορτασμό των 125 ετών λειτουργίας της, η τράπεζα ιδρύει το Μ.Ι.Ε.Τ. Έτσι, συνεχίζει έκτοτε να συμβάλλει στην Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
1971: Κυκλοφορεί η πρώτη πιστωτική κάρτα στην Ελλάδα και η τράπεζα εισάγει τον θεσμό της καταναλωτικής πίστης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί το σύγχρονο σύστημα συναλλαγών real-time.
1980: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τράπεζα εγκαθιστά τα σύγχρονα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής ΑΤΜ.
1999:Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται πλέον στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
2000:Επεκτείνεται στη Ν.Α. Ευρώπη. Η τράπεζα εξαγοράζει σημαντικές τράπεζες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη.
2021: Η τράπεζα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της, με στόχο τον διαρκή εκσυγχρονισμό, τη συνεχή συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της εμπειρίας εξυπηρέτησης.
Εθνική Τράπεζα – 183 χρόνια ιστορίας
Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας συμβαδίζει με την νεότερη ελληνική ιστορία. Πέντε διοικητές της Εθνικής Τράπεζας διετέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας, αναδεικνύοντας τη σημασία και τον ρόλο της Τράπεζας. Ειδικότερα, στη διάρκεια των 183 χρόνων ζωής της Εθνικής Τράπεζας από την τιμόνι της Τράπεζας πέρασαν 28 διοικητές και 4 διευθύνοντες σύμβουλοι, καθώς από το 2004 αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της στο πλαίσιο της υιοθέτησης σύγχρονης νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης και η θέση του διοικητή αντικαταστάθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Πέντε από τους διοικητές τη Εθνικής Τράπεζας και συγκεκριμένα οι Αλέξανδρος Θρ. Ζαΐμης, Δημήτριος E. Μάξιμος, Αλέξανδρος Ν. Διομήδης, Αλέξανδρος Γ. Κοριζής και Ιωάννης Π. Παρασκευόπουλος διετέλεσαν στη διάρκεια της ζωής τους πρωθυπουργοί της χώρας και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Αλέξανδρος Ζαΐμης). Διοικητές της Εθνικής Τράπεζας διετέλεσαν, επίσης, σημαντικες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας που υπήρξαν πρόεδροι της Βουλής, υπουργοί, πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομομαθείς, καθηγητές πανεπιστημίου κ.λπ.
Η Εθνική Τράπεζα Σήμερα
Πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε ανανέωση της εταιρικής της ταυτότητας. Το μήνυμα που μεταφέρει η Εθνική Τράπεζα μέσω της κεντρικής της ιστοσελίδας στους έξι εκατομμύρια ενεργούς πελάτες της επικεντρώνεται στην μεγάλη αλλαγή που έγινε: «Η μεγάλη αλλαγή της Εθνικής μας Τράπεζας είναι εδώ. Mέσα από σύγχρονες, ψηφιακές υπηρεσίες για τα καθημερινά και ανθρώπους εμπιστοσύνης για τα μεγάλα. Με επίκεντρο τις ανάγκες των πελατών, των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και με δέσμευση να υποστηρίζει τις νέες ιδέες και όσα μας πηγαίνουν μπροστά, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας που έχει εξελιχθεί σε καταλύτη ανάπτυξης και αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η Εθνική μας Τράπεζα είναι μια Τράπεζα με μοναδική ιστορία αλλά και δυναμικό μέλλον. Αυτή τη νέα εποχή σηματοδοτούμε με ένα νέο λογότυπο που συνοδεύεται από πλήρη ανανέωση της εταιρικής μας εικόνας».
Η ανανέωση της εταιρικής εικόνας έρχεται μετά τον εκσυγχρονισμό και την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση, ένας οργανισμός και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για μια νέα πορεία στην ιστορική διαδρομή της. Το μήνυμα αυτό έδωσε πρόσφατα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Γκίκας Χαρδούβελης και ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας την ανανεωμένη εταιρική εικόνα της Εθνικής Τράπεζας.
Η ανανέωση της εταιρικής εικόνας της Εθνικής Τράπεζας, όπως ανέφερε ο κ.Μυλωνάς, ήταν στον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας, από την ξεκίνημα της ανάληψης των καθηκόντων του ως διευθύνων σύμβουλος. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση ήταν να προηγηθεί η εξυγίανση του ισολογισμού της, να εξασφαλιστεί η ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια και ο μετασχηματισμός που θα την οδηγούσε στην νέα εποχή που καθορίζεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφερόμενος στα μεγάλα βήματα που έγιναν εστίασε μεταξύ άλλων την προσοχή του στην δραστική μείωση των κόκκινων δανείων από τα 22,5 δισ.ευρώ το 2018 σε μόλις ένα δισ. ευρώ σήμερα, καθώς και στην ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας χωρίς να γίνει αύξηση κεφαλαίου που την κατατάσσει στις κορυφαίες στην Ευρώπη. Έδωσε έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογίας και της καινοτομίας που άλλαξαν την δομή όλης της τράπεζας και σήμερα έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, το 97% των συναλλαγών να γίνεται από τα ψηφιακά δίκτυα εκτός. καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι «ουρές» στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες πληρωμών συντάξεων να μην υπάρχουν.
Όπως έχει αναφέρει ο Παύλος Μυλωνάς, η Εθνική τράπεζα με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της θα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ψηφιακές τράπεζες της Ευρώπης και είναι από τις λίγες πανευρωπαϊκά με μοντέρνο σύστημα core banking. Η Εθνική έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες και διακρίσεις στον τομέα του ESG.
Ταυτόχρονα η Τράπεζα δίνοντας έμφαση στο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού της έχει πλέον αναλάβει αναβαθμισμένο συμβουλευτικό έργο στην εξυπηρέτηση όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, με το ανθρώπινο δυναμικό της έχει καθοριστικό ρόλο.
Το κτήριο στο λογότυπο της τράπεζας: Στην ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα παραμένει το εμβληματικό κτήριο στο λογότυπο της. Ποια όμως είναι η διαδρομή στο χρόνο του συγκεκριμένου κτηρίου; Μεταφέρουμε από το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέκου Μ.Λιδωρίκη «Αθήνα-Περιηγήσεις και Ίχνη» (Εκδόσεις Παρουσία): «Το 1845, τρία μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Εθνική αγόρασε την ημιτριώροφη, πολύ μεγάλη για την εποχή, οικία του καθηγητή της Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κυριάκου Δομνάδου. Το τίμημα: 47.000 δραχμές. Η θέση: η οδός Αιόλου, μπροστά σε μια ερημική έκταση που διασχιζόταν από ρεματιά όπου και γίνονταν ασκήσεις του πυροβολικού. Παράπλευρα στο πρώτο αυτό ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής υπήρχε το «Ξενοδοχείο της Αγγλίας», που ήταν το πολυτελέστερο της εποχής και φιλοξενούσε τους επίσημους ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας, που τότε αριθμούσε μόνο 20.000 κατοίκους. Η επέκταση του καταστήματος της τράπεζας πραγματοποιείται με την αγορά του «Ξενοδοχείου της Αγγλίας» το 1855. Στα δύο αυτά οικήματα, με κάποιες κτιριακές βελτιώσεις, λειτούργησε το κατάστημα για αρκετά χρόνια. Το 1899 αρχίζει η ενοποίηση των δύο κτιρίων με διάφορες παρεμβάσεις στα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς η αυλή που χώριζε τα δύο οικήματα έγινε η κύρια είσοδος του νέου Μεγάρου. Την Πρωτοχρονιά του 1901 το νέο κτίριο του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας ανοίγει τις πύλες του και έχει μπει ήδη στο δεύτερο αιώνα της λειτουργίας του. Το κόστος των εργασιών έχει εκτιμηθεί σε 1.200.000 δραχμές. Το έργο της ενοποίησης των δύο κτιρίων και της ενσωμάτωσής τους σε ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο ανατέθηκε στο διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Ευγένιο Τρουμπ, που σχεδίασε τα κλασικά μορφολογικά στοιχεία της εξωτερικής όψης της τράπεζας επί της οδού Αιόλου, η οποία παραμένει αναλλοίωτη ως σήμερα. Στο κτίριο στεγάζεται το Γραφείο του πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας, διοικητικές υπηρεσίες καθώς και η αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου. Στεγάζεται επίσης η Βιβλιοθήκη της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργεί ως αναγνωστήριο για κάθε ενδιαφερόμενο και ως δανειστική βιβλιοθήκη μόνο για τους εν ενεργεία υπαλλήλους της Τράπεζας και για τις Βιβλιοθήκες με τις οποίες συνεργάζεται».