Συνεχίζει να σείεται η γη στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού. Δύο νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μία ώρα, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σαντορίνης.
Συγκεκριμένα λίγο πριν της 18:30 το απόγευμα σημειώθηκε δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 18 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ στις 19:15 το απόγευμα καταγράφηκε νέος σεισμός 4,4 βαθμών 26 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης.
Την τελευταία ώρα δέκα ασθενείς σεισμικές δονήσεις κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η μόνη που υπολογίστηκε στα 3,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 17:58 και η ασθενέστερη με 2,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.17.
Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή, ήταν στις 11 το πρωί, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από ώρα 10:36 και έως την επόμενη μια ώρα έγιναν 6 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 4.
Πιο συγκεκριμένα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:15 σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:00 σε απόσταση 234 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμός 4,6 βαθμών
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 10:36 νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμική δόνηση 4 βαθμών στις 10:16
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:16 σε απόσταση 234 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακόμη 3 σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες
Τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες -με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52-, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Τσελέντης: Το πιο πιθανό ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ
Ανάρτηση πραγματοποίησε ο Άκης Τσελέντης σχετικά με την έντονη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται στην θαλάσσια περιοχής μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ο οποίος ωστόσο επιμένει πως δεν έχει εξασθενήσει το φαινόμενο.
Ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι «η (σεισμική) ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει» και ότι «έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά» ενώ σημειώνει επίσης ότι «ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα» και ότι «το πιο πιθανό είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7 Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν γίνουν 6 Ρίχτερ στην περιοχή της ακολουθίας, ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία, το τσουνάμι θα είναι μικρό, ενώ θα σημειωθούν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά «κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες» κτίρια.
Λέκκας: Αποκλείουμε το «ξύπνημα» του ηφαιστείου
“Είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολειών μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου” είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 .
Αναφορικά με το πότε αναμένεται ο κύριος σεισμός, ή αν κάποιος από αυτούς που έχουν γίνει ήταν ο κύριος ο κ. Λέκκας απάντησε πως “δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή την σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος”
Σχετικά με την αυτοψία που πραγματοποίησε στο νησί είπε πως “καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο” τονίζοντας πως “πιθανότερο σενάριο είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί, άγνωστο όμως το πόσο θα διαρκέσει το κύριο σώμα της σεισμικής ακολουθίας”.
Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως “αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το “ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο”
Ο κ Λέκκας είπε ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη την Τρίτη και έπειτα το Σάββατο για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας των σχολείων.
Tι δείχνει η έκθεση
Στο μεταξύ, η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, περιγράφει την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης κι Αμοργού ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία».
Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση που λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».
Kλειστά έως 14 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό
Kλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Παράλληλα, όπως διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), την οποία συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
– Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
![blank](https://protoneo.gr/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)