Ελλάδα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Έντονη ανησυχία για τις συνεχόμενες δονήσεις – «Θα συνεχιστεί το φαινόμενο τουλάχιστον για δύο εβδομάδες» – Στις 18:00 οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού

Μια νέα αντιστροφή του κλίματος παρατηρείται τις τελευταίες ώρες μεταξύ των σεισμολόγων που καλούν για ακόμη μία φορά τους πολίτες σε Αμοργό και Σαντορίνη να παραμείνουν σε επαγρύπνιση.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καταγράφει συνεχώς σεισμούς στις Κυκλάδες και ήδη από νωρίς παρατηρείται μπαράζ σεισμών στηνμ περιοχή, καθώς μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες έχουν σημειωθεί 8 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ.

Μια μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10.2.2024) ενώ έκτοτε σημειώθηκαν μπαράζ σεισμών ανοιχτά της Σαντορίνης. Το πρωί παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα με ισχυρές σεισμικές δονήσεις που ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ.

Μέσα από τις δηλώσεις κα τις αναλύσεις τους οι σεισμολόγοι δείχνουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο με τα Ρίχτερ να μην μπορούν να «ηρεμήσουν» και τις Κυκλάδες να σείονται δεκάδες φορές μέσα σε μία ώρα.

Παπανικολάου: Δεν είναι κύριος σεισμός τα 5,3 Ρίχτερ

Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε για τον νέο σεισμό 5,3 – τον ισχυρότερο έως τώρα – που καταγράφηκε τη Δευτέρα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

«Η σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι σημαντική με μέτριους σεισμούς, με μικρά ρήγματα που σπάνε σε όλη τη ζώνη και παραμένει με πιθανότητες – όχι πολλές αλλά αρκετές, η διέγερση και του μεγάλου ρήγματος της Ανύδρου, που μπορεί να δώσει όπως έχουμε πει, το μέγεθος έξι», ανέφερε αρχικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ο χθεσινός δυνατός σεισμός μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε από την αρχή τις αναλύσεις μας»

«Ο χθεσινός δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη με 5,3 Ρίχτερ, έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4, επαναλαμβάνοντας την χθεσινή αντίδρασή του μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «πράγματι, τις τελευταίες τρεις ημέρες είχε παρουσιαστεί μια μικρή ύφεση τόσο στο πλήθος όσο και στα μεγέθη των σεισμών και γι’ αυτό είχα πει ότι αυτή μπορεί να αφήνει μια μικρή αισιοδοξία ότι θα μπορούσε ίσως ο 5,2 να ήταν ο ισχυρότερος της σειράς. Από χθες το βράδυ με το 5,3 ξαναρχίζουμε από την αρχή τις αναλύσεις μας».

Ο σεισμολόγος πρόσθεσε πως «θα επανεξετάζουμε μέρα με την ημέρα όλα τα στοιχεία, με τα οποία μας εφοδιάζει η ίδια η φύση, με τις καταγραφές των σεισμών, έτσι ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να προσεγγίσουμε αξιόπιστες επιστημονικές απαντήσεις».

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, «τα στοιχεία αυτή τη στιγμή μας λένε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός εξαιρετικά πολύπλοκου φυσικού φαινομένου, το οποίο θα μας πάρει αρκετές ημέρες για να το ξεδιαλύνουμε».

Γκανάς: «Τίποτα φυσιολογικό σε αυτή τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη, πρωτόγνωρη η αστάθεια – Θα συνεχίσει έτσι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες»

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή τη σεισμική ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως εξήγησε πρόκειται για μία σμηνοσειρά, ένα δυναμικό φαινόμενο που πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε συνεχείς αυξομειώσεις στη συχνότητα και την ένταση της δραστηριότητας», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι και το επίκεντρο ενώ μετατοπίστηκε βορειοανατολικά, φαίνεται να επιστρέφει. «Υπάρχει μία αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, που δεν έχουμε ξαναδεί» τόνισε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Γκανάς εκτίμησε ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 1 – 2 εβδομάδες ακόμη, ενώ είπε πως το καλό σενάριο είναι να μείνουμε σε αυτού του μεγέθους τους σεισμούς, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί πλήρως ένας σεισμός 6 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε πως από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας έχουν καταγραφεί 5 σεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ.

Ε. Λέκκας: Πρόκειται για κλασσική σμηνοσειρά – Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, την ώρα που ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, να κάνει λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις», ενώ τόνισε ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες».

Ερωτηθείς εάν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».

«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» τόνισε.

«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έχουν για το ηφαίστειο του Κολούμπου και τους δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν εκεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι δεν υπάρχουν νεότερα καθώς θα πρέπει να ανασυρθούν και να αντλήσουν οι επιστήμονες τα στοιχεία. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να πει κατηγορηματικά ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».

αναφορικά με την τουριστική περίοδο και το ενδεχόμενο επηρεασμού της από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα θα αξιολογήσει πότε θα μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί. «Η διαχείριση του φαινομένου πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων«, επισήμανε.

Στις 18:00 οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού

Συνεδριάζουν στις 18:00 σήμερα οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου για να αναλύσουν τα νέα δεδομένα.

blank

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεκτιμήσουν στοιχεία και από τους δύο σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσια.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 183 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ από χθες το βράδυ έχουν καταγραφεί 10 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

blank
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Έντονη ανησυχία για τις συνεχόμενες δονήσεις – «Θα συνεχιστεί το φαινόμενο τουλάχιστον για δύο εβδομάδες» – Στις 18:00 οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top