Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη δύο κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου του κρασιού

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται στο τέλος του Φεβρουαρίου δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον τομέα του κρασιού παγκοσμίως και συγκεκριμένα οι επικεφαλής των διεθνών φορέων, που απονέμουν τους δύο πιο σεβαστούς και επίζηλους τίτλους στον χώρο: τους τίτλους των «Master of Wine» και των «μάστερ σομελιέ». Πρόκειται για τον Βρετανό Ρόναν Σέιμπερν (Ronan Sayburn), CEO του Court of Master Sommeliers Europe και τον Ροντ Σμιθ (Rod Smith), 57ο πρόεδρο του Institute of Masters of Wine (IMW), οι οποίοι θα βρεθούν στην πόλη στις 25-27 Φεβρουαρίου, ως επικεφαλής των επιτροπών αξιολόγησης του 25ου διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy». Η παρουσία τέτοιων προσωπικοτήτων στη Θεσσαλονίκη και η επαφή με τους με το ελληνικό κρασί εκτιμάται ότι μπορεί να το κάνει πιο ορατό στις αγορές του εξωτερικού. Το κάνει όμως αρκετά ορατό;

«Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που κάποιος Αμερικανός θα τσεκάρει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, για να βάλει ένα ελληνικό κρασί στη λίστα του εστιατορίου του που έχει ένα αστέρι Μισελέν. Προσπαθούμε όμως να έχουμε κάθε χρόνο μαζί μας σημαντικές προσωπικότητες και ονόματα του χώρου διεθνώς και είναι σημαντικό ότι κάποιοι από αυτούς θα γυρίσουν στις χώρες τους και θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το ελληνικό κρασί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας κι ένας από τους 416 παγκοσμίως, προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη και πρόεδρος του διαγωνισμού. Κατά τον ίδιο, οι ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για προηγούμενους διαγωνισμούς αγάπησαν την πόλη και ευχαρίστως θα την επισκέπτονταν κάθε χρόνο.

Εξίσου ευχάριστο είναι το πόσο τους σαγηνεύει το ελληνικό κρασί: «Όσοι το δοκιμάζουν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κρασί κορυφαίας ποιότητας, που όμως θέλει “πλάτη” σε επίπεδο μάρκετινγκ ή διείσδυσης στις αγορές του εξωτερικού. Δεν είναι ευρέως γνωστό, όπως έχει γίνει για παράδειγμα το pinot grigio, που οι καταναλωτές ζητούν, αλλά χάρη στην κορυφαία ποιότητά του, κάποιος μπορεί να το εντάξει στη λίστα του ως κάτι πολύ διαφορετικό, ως statement» σημειώνει και προσθέτει ότι μεταξύ των ελληνικών κρασιών το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς είναι δεδομένα αυτό της ποικιλίας ασύρτικο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να «παίζουν καλά» και η Μαλαγουζιά, το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Εκτός από τους Σέιμπερν και Σμιθ, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ακόμα για τον διαγωνισμό οι Ερικ Ζβίμπελ (Eric Zwiebel), Master Sommelier με καταγωγή από την Αλσατία και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και o Ματ Γουίλκιν (Matt Wilkin), διακεκριμένος Master Sommelier με καταγωγή από τη Νότια Αυστραλία.

Ο διαγωνισμός «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy» άρχισε να διοργανώνεται το 1999 από τον φορέα που τότε έφερε την επωνυμία «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος». Σήμερα αποτελεί θεσμό για την ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, «διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν ενεργά, αναγνωρίζοντας την αξία του διαγωνισμού και την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες. Οι παραγωγοί ενισχύουν τη φήμη του θεσμού με την παρουσία τους, ενώ παράλληλα επενδύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τους. Η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 στοχεύει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία 25 ετών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγούς, μέσα από πρωτοπόρες καινοτόμες δράσεις, ενδυναμώνοντας την παγκόσμια παρουσία των ελληνικών οίνων, αποσταγμάτων, ούζων και gin» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

«Στόχος δεν είναι το κέρδος, αλλά η προβολή του ελληνικού κρασιού»

Με την πάροδο των ετών, ο διαγωνισμός έχει καθιερώσει ένα μοναδικό σύστημα κανονισμού διεκπεραίωσής του, βασισμένο πρωτίστως στις γηγενείς ποικιλίες της αμπέλου. Επιπλέον, στην κατηγορία των αποσταγμάτων, έχουν ενσωματωθεί από το 2024 το ούζο και το τζιν. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στην οινοποιία και απόσταξη. «Το πιο βασικό χαρακτηριστικό του διαγωνισμού είναι ότι βασικά δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Βασικός στόχος του είναι να προάγει και να προβάλλει τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας γενικά, να δημιουργεί ντόρο, ώστε να γίνεται ευκολότερη η προώθηση των κρασιών στην αγορά» επισημαίνει ο κ. Λαζαράκης και προσθέτει ότι, παρότι οι εγγραφές δεν έχουν κλείσει, η εικόνα από τις προεγγραφές είναι ενθαρρυντική για τις φετινές επιδόσεις: «στις early bird εγγραφές έχουμε αύξηση συμμετοχών κατά 15%-20%» γνωστοποιεί.

Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy διοργανώνεται με την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των Ενώσεων και των φορέων του κλάδου: της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προιόντων (ΚΕΟΣΟΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), της ‘Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων, της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Οινοχόων και των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

blank

Ανάμεσα στις νέες δράσεις που προστίθενται στον διαγωνισμό είναι το «Essay Competition» με συμμετέχοντες υποψήφιους σπουδαστές/ριες Master of Wine και holders του Advanced Certificate του Court of Master Sommeliers Ευρώπης. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταγράψουν τις προτάσεις τους σε δοκίμιο 1500 λέξεων με θέμα «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσετε τα ελληνικά κρασιά στην αγορά που εργάζεστε;». Επιπλέον, 15 ώρες πριν το διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης αρχίσει, ο κ.Λαζαράκης θα παρουσιάσει στο κοινό διαδραστική θεματική γευστική δοκιμή με θέμα «Βρες το Χρυσό». Η δοκιμή θα περιλαμβάνει 12 οίνους που διακρίθηκαν στην 24η διοργάνωση, για 30 συμμετέχοντες, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο ποτών.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με δείγματα οίνων, αποσταγμάτων, ούζου και τζιν μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο, ώς τις 5 Φεβρουαρίου στη διεύθυνση https://www.tiwc.gr/el/simmetoxi-ston-diagonismo/online. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 8 Μαρτίου. Η τελετή απονομής του διαγωνισμού θα περιλαμβάνει και την απονομή του ειδικού βραβείου «Greek Wine Industry Award», τιμητικής διάκρισης που προσφέρουν όλοι οι Έλληνες οινοποιοί σε μια προσωπικότητα που έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή προβολή του ελληνικού κρασιού. Το φετινό βραβείο θα απονεμηθεί στον Κωνσταντίνο Σπηλιάδη, του ομίλου Milos.

blank
Στη Θεσσαλονίκη δύο κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου του κρασιού
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top