Στο Μέγαρο Μουσικής η ιστορική Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας που θα γεμίσει τον χώρο με μαγικές νότες από Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Σοστακόβιτς και Στραβίνσκι.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, με τον διάσημο Φινλανδό μαέστρο Mikko Franck (Μίκκο Φρανκ), θα ερμηνεύσει την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8:30 μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γαλλικό και ρωσικό ρεπερτόριο. Ένα ιστορικό σύνολο σε μια διπλή εμφάνιση με δύο διαφορετικά προγράμματα και δύο κορυφαίους σολίστ.
Την πρώτη βραδιά συμπράττει με έναν από τους καλύτερους πιανίστες διεθνώς, τον Γάλλο Jean-Yves Thibaudet (Ζαν-Υβ Τιμπωντέ), το άστρο του οποίου μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα εδώ και τρεις δεκαετίες, στην παρουσίαση του κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα του Maurice Ravel (Μωρίς Ραβέλ). Στον Ravel ανήκει εξάλλου και η δημοφιλέστερη Σουίτα «Η μάνα μου η χήνα» που θα ακουστεί στην πρώτη συναυλία (12/3).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη δύο δημοφιλείς δημιουργίες του Claude Debussy (Κλωντ Ντεμπυσσύ): το Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου, μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις του γαλλικού Ιμπρεσιονισμού, και τη Συμφωνική σουίτα «Άνοιξη».
Τη δεύτερη βραδιά (13/3/2024), η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και ο Mikko Franck υποδέχονται στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης τη Νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang (Βίλντε Φρανγκ), γνωστή για τις συνεργασίες της με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου αλλά και για τις βραβευμένες ηχογραφήσεις της, η οποία θα παίξει στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το επικό Πρώτο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Dmitri Shostakovich (Ντμίτρι Σοστακόβιτς).
Το δεύτερο μέρος εστιάζει και αυτό στον 20ό αιώνα και συγκεκριμένα σε μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές παρτιτούρες του ρωσικού Μοντερνισμού, το μπαλέτο Πετρούσκα του Igor Stravinsky (Ίγκορ Στραβίνσκι) (εκδοχή 1947).
Μια μαριονέτα ζωντανεύει, «εξοργίζει» με τα καμώματά της την ογκώδη ορχήστρα και την παρασύρει σε μια μουσική αφήγηση γεμάτη δραματικότητα, χιούμορ, νεύρο, αλλά και τρυφερότητα.
Jean-Yves Thibaudet – πιάνο
Χάρη στην κομψή μουσικότητα που τον χαρακτηρίζει, αλλά και στην εύστοχη προσέγγιση τόσο του σύγχρονου, όσο και του καθιερωμένου ρεπερτορίου, ο Ζαν-Υβ Τιμπωντέ έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ενός από τους καλύτερους πιανίστες του κόσμου.
Είναι κυρίως γνωστός για την ευρύτητα των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του. Εκτός από την κλασική εργογραφία, ασχολείται επίσης με την τζαζ και την όπερα, έχοντας ο ίδιος μεταγράψει πολλά έργα για σόλο πιάνο. Η δισκογραφική δραστηριότητα του Ζαν-Υβ Τιμπωντέ είναι εντυπωσιακή: περισσότερα από 70 άλμπουμ και 6 κινηματογραφικά soundtracks.
Vilde Frang – βιολί
Για τη διεθνώς αναγνωρισμένη βιολονίστα, το 2012 υπήρξε μια χρονιά καθοριστικής σημασίας, καθώς τότε της απονεμήθηκε ομόφωνα το Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών της Crédit Suisse· ακολούθησε το ντεμπούτο της με τη Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Μπέρναρντ Χάιτινκ, στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης.
Αυτή τη σεζόν, η Νορβηγίδα βιολονίστα συνεργάζεται εκ νέου με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, ενώ εμφανίζεται για πρώτη φορά με την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας. Επίσης, πραγματοποιεί περιοδεία με την Κρατική Ορχήστρα της Βαυαρίας και με τη Γαλλική Ραδιοφωνία, ως artist-in-residence, συμπράττοντας με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας και με τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας.
Mikko Franck – μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας
Γεννημένος στο Ελσίνκι το 1979, ο Φινλανδός Μίκκο Φρανκ άρχισε την καριέρα του ως μαέστρος σε ηλικία μόλις 17 ετών. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και με τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου.
Από το 2002 έως το 2007, διετέλεσε μουσικός διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου. Το 2006, έγινε γενικός μουσικός διευθυντής της Εθνικής Όπερας της Φινλανδίας. Την επόμενη χρονιά, διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής και γενικός μουσικός διευθυντής, θέσεις που κατείχε έως τον Αύγουστο του 2013.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, πραγματοποίησε περιοδείες με το φημισμένο σύνολο σε Ευρώπη και Ασία. Η σημαντική δισκογραφία του περιλαμβάνει κυρίως συμφωνικά και οπερατικά έργα, καθώς και αρκετές ηχογραφήσεις με το ιστορικό γαλλικό σύνολο. Παράλληλα, συμπράττει συχνά με κορυφαίες ορχήστρες και φημισμένα λυρικά θέατρα εντός και εκτός Ευρώπης.
Η ιστορία της Orchestre philharmonique de Radio France
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας ιδρύθηκε το 1937 και θεωρείται ένα καλύτερα ευρωπαϊκά σύνολα. Φημίζεται για το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό της, την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας, την παρουσίαση ευφάνταστων προγραμμάτων, τις συνεργασίες της με σημαντικούς προσκεκλημένους καλλιτέχνες και για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Το όραμα και οι αξίες της Ορχήστρας υποστηρίζονται εμπράκτως από τον μαέστρο Μίκκο Φρανκ, τον μουσικό διευθυντή της Ορχήστρας (2015-2025), ο οποίος φιλοδοξεί κάθε συναυλία να είναι μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για το κοινό. Προκάτοχοί του ήταν οι Τσουνγκ, Γιανόφσκυ και Αμύ.
Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πορείας της, τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας έχουν διευθύνει σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής, όπως, μεταξύ άλλων, οι Άλσοπ, Γκάρντινερ, Κόπλαντ, Μπουλέζ, Ντουνταμέλ, Χάρντινγκ, καθώς και η σοπράνο-αρχιμουσικός Μπάρμπαρα Χάννιγκαν.
Στο Παρίσι, η Ορχήστρα δίνει συναυλίες είτε στο Αμφιθέατρο (Auditorium) της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, είτε στην Αίθουσα Philharmonie. Πραγματοποιεί συχνά περιοδείες στη Γαλλία και εμφανίζεται σε διάσημα φεστιβάλ και κέντρα συμφωνικής μουσικής ανά τον κόσμο.
Ο Μίκκο Φρανκ και η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας συμμετέχουν σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ηχογραφήσεων της Alpha Label. Στην εκτενή δισκογραφία τους προστέθηκαν πρόσφατα συμφωνικά και οπερατικά έργα Σεζάρ Φρανκ, Ρίχαρντ Στράους, Κλωντ Ντεμπυσσύ, Ίγκορ Στραβίνσκι και Ντμίτρι Σοστακόβιτς.