Ελλάδα

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Συνεχίζονται και σήμερα οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.

Νέα σεισμική δόνηση που σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, στις 10:29.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού και εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα (10:37) ακολούθησε άλλη ασθενέστερη σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ και μια τρίτη μεγέθους 4,2 στις 10:58.

Ακολούθησε μπαράζ μικρότερων σεισμών με λίγα λεπτά διαφορά. Ο ένας 4,1 Ρίχτερ στις 10:37 με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.

Στις 10:43 σημειώθηκε σεισμός 3,9 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα ανατολικά – βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και ακολούθησε στις 10:52 σεισμική δόνηση μεγέθους 4,0 Ρίχτερ με επίκεντρο 27 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού και εστιακό βάθος 7,7 χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια καταγράφηκαν σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 10:56 με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά- βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος 13,1 χιλιόμετρα και στις 10:58 σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού και εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Μια ακόμα σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:15. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση έχει επίκεντρο 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού και εστιακό βάθος 8,8 χιλιόμετρα.

«Για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Δηλαδή είναι μία δύσκολη ακολουθία. Υπάρχουν πολλές σμηνοσειρές οι οποίες έχουν ανησυχήσει τον κόσμο. Αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς, είναι ένα φαινόμενο πραγματικά ιδιαίτερο. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο ΕΡΤNews.

blank

«Δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά για σεισμογόνο χώρο (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5 Ρίχτερ. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε», τόνισε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

blank
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top