Πολιτισμός

Συνεργασία της Ένωσης Διεθνών Σχολείων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.) με στόχο την προβολή της Λέσβου ως εκπαιδευτικού προορισμού και την προσέλκυση επισκέψεων διεθνών σχολείων!

Προσφατα το Μουσείο συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το σχολείο Νίκα, μέλος της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.) στη Μόσχα. Στο συνέδριο συμμετείχε ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος Τμήματος Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Έργων του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται από το Μουσείο καθώς και τα αποτελέσματα της διεθνούς συνεργασίας στην εκπαίδευση μεταξύ σχολείων και Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο συνέδριο, το οποίο είχε ως θέμα «Ανοιχτό σχολείο στον παγκόσμιο κόσμο: Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες» συμμετείχαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες και ομιλητές από διεθνή σχολεία από όλο τον κόσμο. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι Πρεσβειών και διεθνών οργανισμών και φορέων μεταξύ των οποίων:

– Πρεσβεία της Ελλάδας Δημήτρης Γιαλαμάς, Προϊστάμενος Πολιτιστικού Τμήματος

– Πρεσβεία Αργεντινής Πρέσβης Enrique Ignacio FERRER VIEYRA

– Virginia Iribarne, Πολιτιστικός Ακόλουθος

– Πρεσβεία Ουγγαρίας Andras Marfi, Ακόλουθος Επιστήμης και Εκπαίδευσης

– Ινστιτούτο Institute Mehmet Ulker Τουρκίας Yunus Emre, Διευθυντής

– Πρεσβεία Ινδίας Madhur Kankana Roy, Διευθυντής Πολιτιστικού Κέντρου

– Πρεσβεία Ιταλίας Nicola Iorio, Πολιτιστικός Ακόλουθος

– Πολιτιστική Εταιρεία Dante Alighieri Alessandro Salacone, Επίσημος εκπρόσωπος

Η συμμετοχή του Μουσείου πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ένωση Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.) και την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποίησαν τον περασμένο Απρίλιο στο Γεωπάρκο Λέσβου 4 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Exploring the Evolution of the Concept of Beauty from Ancient Greece to Modern Greek Culture on Lesvos Island (Greece)». Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διασχολικού έργου STEAM, με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων A’ksent Suisse International School, το St. Catherine’s Moorlands School, το Nika School και το Italo Calvino School.

Η εκπαιδευτική δράση στη Λέσβο είχε ως στόχο να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών και να καλλιεργήσει τη διαπολιτισμική εκτίμηση. Μέσω μιας συνεργατικής πλατφόρμας, οι μαθητές υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, με στόχο στην εξερεύνηση της «Εξέλιξης της Έννοιας της Ομορφιάς: Από την Αρχαία Ελλάδα στον Νεοελληνικό Πολιτισμό στη Λέσβο». Κεντρική θέση σε αυτή την εκπαιδευτική δράση είχε η εναρμόνιση της επιστημονικής έρευνας με τον πλούτο της ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε σχολείο που συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση διερεύνησε πτυχές του θέματος μέσω διαδικτυακών συναντήσεων και διαλέξεων αλλά και μελέτης για περισσότερους από 6 μήνες προκειμένου να δημιουργήσει ένα δοκίμιο το οποίο εμβαθύνει σε μια συγκεκριμένη πτυχή του γενικού θέματος.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φυσικά μνημεία και περιοχές που ενέπνευσαν ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες διαχρονικά. Υπεύθυνος για την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Δράσης εκ μέρους του Μουσείου ήταν ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος σε συνεργασία με τον Pablo Flores εκπρόσωπο της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.).

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.).

Η συνεργασία του Μουσείου και των σχολείων της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.) θα συνεχιστεί και τη φετινή σχολική χρονιά με την υλοποίηση νέων καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Συνεργασία της Ένωσης Διεθνών Σχολείων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top