ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σύνοδος ΕΕ – Καΐρου: Κ. Μητσοτάκης: Να δράσουμε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Μ. Ανατολή

Στα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν στο Κάιρο μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου στο Κάιρο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντεξη Τύπου με την οποία ολοκληρώνονται οι συνομιλίες έξι Ευρωπαίων ηγετών και της Προέδρου της Κομισιόν με τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε ξεκάθαρους στόχους για τη στήριξη των διμερών σχέσεων αναγνωρίζοντας ότι η σταθερότητα και ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στρατηγικής συενργασίας υπογράφεται σε κρίσιμη περίοδο για τη Μ. Ανατολή. «Όλοι ανησυχούμε, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, απαιτείται κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Αιγύπτου. Είναι τεράστιας σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσουμε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή», είπε. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και αναφέρθηκε στις αιγυπτιακές προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι να κλείσουν οι παράνομες δίοδοι και να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ευνοεί και τις δύο πλευρές, είπε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ για τα κοινά συμφέροντα με βελτίωση της συνεργασίας για την ενέργεια, ενώ χαρακτήρισε κοινή πρόκληση το Μεταναστευτικό και την ανάσχεση ων ροών που έχουν ξεκινήσει από το 2016 με 9 εκατομμύρια μετανάστες να παραμένουν στην Αίγυπτο.

Βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο στη Γάζα, εξέφρασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος καλώντας σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων , Η Αίγυπτος ήρθε σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό και απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, τόνισε  ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, υπενθυμίζοντας ότι τα σύνορα του 1967 ορίζουν παλαιστινιακό κράτος που είναι ανανγωρισμένο από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάίεν τόνισε ότι η παρουσία έξι ηγετών αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει η ΕΕ και τη δύναμη των διμερών σχέσεων ενώ χαρακτήρισε ιστορική ημέρα τη σημερινή για την υπογραφή της συμφωνίας που βασίζεται σε έξι πυλώνες κοινού ενδιαφέροντος, με πακέτο οικονομικής βοήθειας 7,4 δισ για την επόμενη τετραετία που προβλέπει ότι στον τομέα της Μετανάστευσης στην οποία θα επενδυθούν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τρομερή ανησυχία για την κατάσταση λιμού στη Γάζα και κάλεσε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επικροτώντας τις προσπάθειες της Αιγύπτου, ενώ απήυθυνε έκκληση να αποφευχθεί με κάθε τρόπο χερσαία επέμβαση του Ισραή στη Ράφα.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για νέα σελίδα στη συνεργαασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αιγύπτου σε διάφορους τομείς, ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις άοκνες προσπάθειες του. Η Κύπρος από την αρχή του πολέμου παρέχει επιλογές για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθύμισε.

Σύνοδος ΕΕ – Καΐρου: Κ. Μητσοτάκης: Να δράσουμε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Μ. Ανατολή
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top