“Το νομοσχέδιο αυτό, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη συμβολή του στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια στρατηγική που παρουσιάσαμε με πληρότητα τον Οκτώβριο του 2024 μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις, του πλαισίου για την προετοιμασία και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και την έννομη προστασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, του πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας και του πλαισίου ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής».
Υπογράμμισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η πατρίδα μας ανέκτησε τη δημοσιονομική της αξιοπιστία, η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς σταθερά ανώτερους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, οι επενδύσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ το κυριότερο επίτευγμα είναι η δημιουργία περισσότερων από 500.000 χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας, που έχουν ρίξει την ανεργία κάτω και από το 8%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε αυτά τα έξι χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από την ΝΔ.
“Δεν υπάρχει πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική, από αυτή, καθώς δεν είναι τίποτα σπουδαιότερο στη ζωή ενός ανθρώπου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων από τη δυνατότητα να εργάζονται και να διεκδικούν καλύτερους όρους ανάπτυξης του διαθέσιμου εισοδήματος και της ποιότητας ζωής τους” είπε ο κ.Θεοδωρικάκος και προσέθεσε ότι την ώρα που οι βασικοί δείκτες της Οικονομίας παρουσιάζουν αυτήν τη θετική εικόνα υπάρχει ένας δείκτης, ο οποίος απαιτείται να βελτιωθεί καθοριστικά και είναι αυτός του υψηλού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουμε στην εξαγωγική δραστηριότητα και στη βιομηχανική παραγωγή, το έλλειμμα αυτό παραμένει σε επίπεδα υψηλά, περίπου όσο ήταν και στην εποχή που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη.
“Αυτή είναι μια πρόκληση, στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε με περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις, με ενίσχυση της βιομηχανίας, με ενίσχυση συνολικά της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας και των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει περισσότερη και καλύτερη καινοτομία, περισσότερες και καλύτερες εξαγωγικές παραγωγικές επενδύσεις” συνέχισε και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική της οποίας το πρώτο στάδιο εκδηλώθηκε από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον αναπτυξιακό νόμο και σήμερα γίνεται ένα δεύτερο σημαντικό βήμα που είναι η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, που διαμορφώνει για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο την εθνική πολιτική ποιότητας.
Ο υπουργός, ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα με τη στρατηγική του υπουργείου για την έρευνα και την καινοτομία, “η οποία είναι μια πολύ κρίσιμη υπόθεση, και τη θεσμοθέτηση της νέας αρχής για την προστασία των καταναλωτών και την εικόνα, την εποπτεία συνολικά, της αγοράς”.
Ταυτοχρόνως – όπως ανακοίνωσε ο υπουργός – έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε και τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει κυρίως το Λεκανοπέδιο της Αττικής -αλλά όχι μόνο- με ζητήματα άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, προβλήματα που χρονίζουν και που είμαστε δεσμευμένοι να τα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.
Περνώντας στην ουσία του σχεδίου νόμου, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο για την Εθνική Πολιτική Ποιότητας κεντρικός στόχος είναι το σήμα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, το «Made in Greece», να καταστεί διεθνώς συνώνυμο της αξιοπιστίας, της ποιότητας και της ασφάλειας και αυτό να αφορά και τα προϊόντα και τις υποδομές και τις υπηρεσίες της χώρας. Ως προς τις αλλαγές, που προωθούνται, είπε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται μία ενιαία συγκροτημένη εθνική πολιτική ποιότητας, ένα πλαίσιο που οργανώνει και ενοποιεί τις υποδομές ποιότητας της χώρας, ενισχύει την κουλτούρα ασφάλειας, την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Καθιερώνεται επίσης η Κυβερνητική Επιτροπή Ποιότητας, ως συλλογικό κυβερνητικό όργανο στρατηγικού συντονισμού, σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης του συνόλου της πολιτικής του υπουργείου. “Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά συνεκτική στρατηγική στο κυβερνητικό επίπεδο συνολικά και όχι μόνο κατακερματισμένα σε επίπεδο μεμονωμένων φορέων, όπως γινόταν ως τώρα και κάθε δημόσια αρχή υποχρεούται να γνωστοποιεί με σαφήνεια το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής, τις τεχνικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης”, υπογράμμισε.
Εξάλλου, ο ΕΛΟΤ θα αξιολογεί εάν υπάρχουν υφιστάμενα τυποποιημένα έγγραφα και θα γνωμοδοτεί με τη συνδρομή του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης. Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και το Εθνικό Ίδρυμα Μετρολογίας θα διασφαλίζουν την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαπίστευσης και μετρολογίας.
Μια δεύτερη μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων στον ΕΛΟΤ, αφού αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και στη διασφάλιση ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα είναι υψηλής και ελεγμένης ποιότητας. “Στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί το πιο ουσιαστικό και καθοριστικό βήμα, με το οποίο η ταυτότητα «Made in Greece» -το πιστεύω, το μπορούμε- επανασυστήνεται με αξιώσεις όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στην ευρωπαϊκή, καθώς και στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη” προσέθεσε ο υπουργός.
Ο ΕΛΟΤ αποσπάται από το ΕΣΥΠ και μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με επιχειρησιακή αυτοτέλεια. Προβλέπεται η σύσταση 50 θέσεων τακτικού προσωπικού. Το ΕΣΥΠ μετατρέπεται επίσης σε ανώνυμη εταιρεία με 33 θέσεις τακτικού προσωπικού και για πρώτη φορά κανονισμό λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για πρώτη φορά ενισχύεται και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας που αναμφίβολα είναι η πιο υποστελεχωμένη υπηρεσία σε όλη αυτήν την δομή, με μόλις 10 επιστήμονες που θα αυξηθούν σε 35, με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό σε πολύ κρίσιμους τομείς. Όλα αυτά θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Ως σημαντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις τονίζοντας ότι η σημασία τους είναι προφανώς διαχρονική και το ζητούμενο διπλό: να διασφαλιστεί από τη μία η διαφάνεια και η νομιμότητα και από την άλλη η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα, ισορροπία που αναζητείται με βάση τις ρυθμίσεις που έρχονται.
Τέλος, το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου ενσωματώνει ρυθμίσεις που αφορούν την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και τη συγκρότηση ενός εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο στον τομέα αυτόν, ένα σώμα επαγγελματιών δημοσίων υπαλλήλων στις δημόσιες συμβάσεις.
Τα κόμματα
Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί έξοχο υπόδειγμα επίλυσης δύσκολων εξισώσεων και ικανοποιεί διαφορετικές εξίσου σημαντικές ανάγκες για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό αφενός, αλλά και διαφάνεια και προστασία του περιβάλλοντος αφετέρου. Ως εκ τούτου, ανάφερε, ότι του αξίζει η ευρύτερη δυνατή αποδοχή, καθόσον η αναγκαιότητα των ρυθμίσεών του δεν συνάδει με μεμψιμοιρίες και μικροκομματικές κριτικές με ιδεοληπτικού χαρακτήρα κορώνες και κάλεσε τα κόμματα να το υπερψηφίσουν.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Νικητιάδης, ανέφερε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετίζεται με τις δημόσιες συμβάσεις και τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πώς προχωρά η ανάπτυξη στον τόπο και σε ό,τι σχετίζεται με την εκπαίδευση του προσωπικού είναι προφανές ότι θα μπορούσε να έχει θετική αφετηρία, αρκεί αυτό να μην αποτελούσε ένα άλλοθι, ένα φύλλο συκής για να συνεχίζεται το πάρτι με τα δημόσια ταμεία. Αφού υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του που μειώνει κατά 50% τα ποσά με τα οποία μπορούν οι οργανισμοί να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις, είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φέρνει ένα νομοσχέδιο που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και πώς αυτές θα γίνουν παραγωγικότερες και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην μεγάλη αυτή μάστιγα των δημοσίων συμβάσεων, παρά η μόνη αναφορά να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.
Επίσης, ο κ. Νικητιάδης, είπε προς τον υπουργό ότι το «Made in Greece» που διαφημίζει και επαίρεται ότι το φέρνει πρώτη αυτή η κυβέρνηση, ότι αυτό έγινε από 2012 επί ΠΑΣΟΚ. Τέλος, δήλωσε ότι ψηφίζει τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως εκείνες που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τους ανελκυστήρες.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Μαμουλάκης, είπε ότι, ενώ οι δημόσιες συμβάσεις θα έπρεπε να είναι ένα σοβαρό εργαλείο και ο βραχίονας σε ό,τι δεν μπορεί να επωμιστεί, να διεκπεραιώσει και εν τέλει να εκτελέσει το δημόσιο σε προμήθειες, σε έργα και σε υποδομές, τελικώς αφυδατώνεται στελεχιακά το δημόσιο μέρα με τη μέρα, ταπεινώνονται οι δυνατότητές του σε επίπεδο επιτελικό και την ίδια στιγμή να ενισχύονται με εκρηκτικούς ρυθμούς οι απευθείας αναθέσεις σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλα τα στρώματα του δημόσιου βίου όσον αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι μόνο.
Ο ειδικός αγορητής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Γιάννης Δελής, είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη γνωστή πεπατημένη των νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες συνεχώς αναπροσαρμόζεται η λειτουργία του αστικού κράτους, με τον κατάλληλο τρόπο και με την άρση των όποιων εμποδίων προκύπτουν, ώστε να υπηρετούνται καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, ζήτησε στην αρχή της ομιλίας του να δημοσιοποιούν τα funds το ποσό που έχουν αγοράσει κάθε δάνειο, ενώ έθιξε το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων λέγοντας ότι θα πρέπει να καταργηθούν δια νόμου και θα πρέπει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από έλεγχο ειδικής επιτροπής να επιτρέπονται.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το νομοσχέδιο για τι δημόσιες συμβάσεις όχι για να ενισχύσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την κοινωνική ανταποδοτικότητα, αλλά για να προωθήσει ακόμα περισσότερο την αποδιάρθρωση του Δημόσιου συστήματος συμβάσεων υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο ειδικός αγορητής της Νίκης, Νικόλαος Βρεττός, είπε ότι κανένας υπουργός δεν έχει δικαίωμα να επαίρεται πως το παρόν σχέδιο νόμου, όπως και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, υπηρετεί με απόλυτη προσήλωση τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια.
