«Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε ώστε να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο για την πατρίδα μας» τόνισε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι «βασικός πυλώνας αυτού του μοντέλου θα είναι η σύγχρονη ελληνική βιομηχανία».
Μιλώντας στην 4η Μητροπολιτική Σύνοδο Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Metropolitan Summit) που οργανώνει το Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr με τίτλο «Δημιουργία μονοπατιών για την ευημερία, τη σταθερότητα και τη συνοχή για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι μια από τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες του υπουργείου ανάπτυξης και ο τομέας της κυκλικής οικονομίας προσελκύει συνεχώς περισσότερες επενδύσεις στην πατρίδα μας.
Παράλληλα γνωστοποίησε: «από το πρόγραμμα του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) έχουμε ξεχωρίσει την αναβάθμιση 20 βιομηχανικών πάρκων με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης 45 εκατ. ευρώ ενώ είναι στις προθέσεις μας να δώσουμε ακόμη περισσότερα χρήματα και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία το επόμενο διάστημα».
Σχετικά με τη μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) σημείωσε ότι η φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει πρότυπο ενώ τόνισε ότι «το πλάνο επενδύσεων της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας στοχεύει στο να ενεργοποιήσει τα επόμενα 6 χρόνια το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ βιώσιμων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ».
Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις, διαβεβαίωσε για την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων προσέλκυσης επενδύσεων και ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες επίκειται η μεταρρύθμιση με την οποία το υπουργείο ανάπτυξης θα είναι ο αποκλειστικός φορέας στη χώρα που θα υποδέχεται επενδύσεις.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου:
«Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit και συμμετέχω στο συγκεκριμένο πάνελ, αφενός γιατί η προσέλκυση επενδύσεων είναι μια από τις κρίσιμες αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφετέρου γιατί ο τομέας της κυκλικής οικονομίας είναι ένας σημαντικός τομέας που προσελκύει συνεχώς περισσότερες επενδύσεις.
Παράλληλα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στο σημερινό πάνελ συμμετέχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο φίλος Νίκος Παπαθανάσης, που είναι αρμόδιος για τους πόρους τόσου του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθόσον η διάθεση πόρων είναι αναγκαίοι για την προσέλκυση και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου που στο πάνελ αυτό συμμετέχει και ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της κυκλικής οικονομίας, όπως ο κύριος Παναγιώτης Μούργος του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, ο οποίος αποδεικνύει ότι, κατόπιν όλων των ενεργειών της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός προορισμός για τις αμερικανικές επενδύσεις και στον τομέα αυτό.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε, μεθοδικά και δυναμικά, ώστε να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας. Θα εντοπίσουμε και θα αναδείξουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο στη χώρα μας, με κατανομή αυτών ανά Περιφέρεια.
Είναι κρίσιμο να μελετήσουμε και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά Περιφέρεια, τα οποία θα ενισχύσουμε ως Πολιτεία με όλους τους τρόπους που είναι εφικτό.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι άμεση και στοχευμένη, ώστε να κατευθύνουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να ενισχύσουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, αφού θα ικανοποιούν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση θα αποτελούν τμήμα του νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.
Για να γίνει κατανοητή η σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (του γνωστού European Green Deal), στην οποία η Ελλάδα φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα, αρκεί να αναφέρω ότι το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (το ονομαζόμενο ως European Green Deal Investment Plan) στοχεύει στην ενεργοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ βιώσιμων επενδύσεων έως το 2030.
Το τεράστιο αυτό ποσό αφορά σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.
Βασικός στόχος μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά Περιφέρεια, με στόχο η Ελλάδα να προσελκύσει νέα κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό (ώστε να εισρεύσουν νέα χρήματα στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα μοχλεύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια).
Τονίζω ότι η αύξηση των επενδύσεων θα συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων (μέσω της φορολογίας των κερδών τους), όσο και στη δημιουργία περισσότερων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας.
Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία της παρουσίας στο σημερινό πάνελ του νόμιμου Εκπροσώπου του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, του Διδάκτορα Παναγιώτη Μούργου, θέλω να επισημάνω ότι στην πολιτική κρινόμαστε από τη συνέπεια των λόγων μας με τα έργα μας αλλά και για τα αποτελέσματά μας.
Η αμερικάνικου ενδιαφέροντος επένδυση της ΤΕΧΑΝ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και συνεπής αλλά και έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, για την οικονομία αλλά και για το περιβάλλον.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι όταν η Πολιτεία δημιουργεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις είναι απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις τους έναντι της Πολιτείας.
Αναφέρω το εν λόγω σχόλιο, γιατί θυμάμαι ότι όταν, το Δεκέμβριο του 2019 συνόδευσα, με την ιδιότητα του τότε Υπουργού Εσωτερικών, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΤΕΧΑΝ για το 1ο εργοστάσιο παραγωγής υψηλής αμερικάνικης τεχνολογίας μηχανημάτων ανακύκλωσης εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, με την παρουσία του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα το φίλο Geoffrey Pyatt, ο Όμιλος ΤΕΧΑΝ είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία 90 νέων θέσεων εργασίας, ενώ έως σήμερα έχει δημιουργήσεις περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας.
Κλείνοντας, τη σημερινή παρέμβασή μου, θέλω να τονίσω, και από αυτό το βήμα, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη ανάπτυξη ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ώστε να συμβάλλει ενεργά στη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας των πολιτών της χώρας μας. Σας ευχαριστώ!».