Ελλάδα

Τεράστια άνοδος της Ελληνικής Αγωγής υπό τη διεύθυνση της Ευγ. Μανωλίδου – Άδ. Γεωργιάδης: «Ούτε εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω την πρόοδο που θα έφερνε»

Με την παρουσία της Ελληνικής Αγωγής στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ολοκληρώθηκε χθες αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η τεράστια πρόοδος που γίνει στη σχολή Ελληνική Αγωγή από τότε ανέλαβε τη διεύθυνση η Ευγενία Μανωλίδου.

Κάτι που και ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε σε ανάρτησή του, τονίζοντας πως ούτε και ο ίδιος το περίμενε.

«Αισθάνομαι υπερήφανος για την σύζυγό μου @ManolidouE. Όταν πριν από λίγα χρόνια ανέλαβε την διεύθυνση της @EllinikiAgogi ούτε εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω την πρόοδο που θα έφερνε. Προχθές στους Δελφούς, στο Delphi Forum διοργάνωσε για άλλη μία φορά, μια εξαιρετική συζήτηση. Σε αυτήν συμμετείχαν οι Βύρων Νικολαΐδης (PeopleCert), Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Γκροζούδης (Αριστοτέλειο Κολλέγιο, Θεσσαλονίκη), Βάσια Παπαδοπούλου (Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», Αθήνα), Jesús de la Villa (Πρόεδρος FIEC), Χρήστος Τσαγγάλης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Angie Hobbs (University of Sheffield), Άννα Λαμάρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Χρήστος Κρεμμύδας (Royal Holloway, UK) για την διαχρονικότητα των Αρχαίων Ελληνικών. Μια συζήτηση υψηλού επίπεδου για την Γλώσσα μας ενταγμένη πλήρως στον σύγχρονο κόσμο και στο γιατί τα Αρχαία Ελληνικά είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ! Συγχαρητήρια Ευγενία μου, όσο και αν σε αμφισβήτησαν οι εγχώριοι κακόψυχοι, δεν το έβαλες κάτω και απέδειξες ότι όταν κάποιος αγαπά πραγματικά κάτι και το προσπαθεί μπορεί να επιτύχει τα πάντα. Μετά από πολλά χρόνια, όταν τα ζητήματα της επικαιρότητας θα σβήνουν, από το Forum αυτές οι συζητήσεις θα μένουν διότι ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι αθάνατος».

Σε δική της ανάρτηση η Ευγενία Μανωλίδου αναφέρει:

«Όταν το 2020 ξεκίνησα να προάγω τη βιωματική διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, προσπαθώντας πρώτη εγώ η ίδια να μιλήσω στα Αρχαία Ελληνικά, δέχθηκα πολλά υποτιμητικά σχόλια. Επειδή έκανα λάθη. Επειδή δεν είμαι φιλόλογος. Επειδή στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζαμε τα Αρχαία Ελληνικά ως γλώσσα, αλλά αποκλειστικά ως ακαδημαϊκό αντικείμενο.

Φέτος, στους Δελφούς, καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό υποστήριξαν ανοικτά τα οφέλη της βιωματικής διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών ως τον μοναδικό τρόπο για να μάθουμε ουσιαστικά τη γλώσσα. Και κυρίως, για να κάνουμε όλα τα παιδιά να την αγαπήσουν και να εκτιμήσουν τη σοφία που αυτή προσφέρει.

Μεταξύ εξαιρετικών άλλων καθηγητών και εκπαιδευτικών, ακούσαμε και τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC), του μεγαλύτερου διεθνούς φορέα στον τομέα αυτό, να υποστηρίζει ρητά αυτή τη μέθοδο και να μιλά ο ίδιος στα Αρχαία Ελληνικά, καθώς εδώ και τρία χρόνια μαθαίνει συστηματικά την προφορική διάσταση της γλώσσας μας.

blank

Χαίρομαι βαθιά που βλέπω όλο και περισσότερους Έλληνες να στηρίζουν αυτή τη μέθοδο – μια μέθοδο που ΔΕΝ είναι καινούρια, ούτε δική μας επινόηση. Είναι η μέθοδος με την οποία, από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, μάθαιναν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά οι μορφωμένοι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Είναι η μέθοδος με την οποία οι Φιλέλληνες έμαθαν τη γλώσσα μας, διάβασαν τα κείμενα, γνώρισαν τη σκέψη και αγάπησαν τον πολιτισμό μας. Τον πιο υπέροχο, σπουδαίο, μεγαλειώδη πολιτισμό στην Ιστορία.

Εύχομαι σύντομα όλα τα παιδιά να μαθαίνουν τα Αρχαία Ελληνικά με αυτόν τον τρόπο. Κι εύχομαι να μη χρειαστεί να απαντήσουμε ξανά στην ερώτηση: «Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε τα Αρχαία Ελληνικά;» Όχι γιατί θα έχει απαντηθεί, αλλά γιατί η απάντηση θα είναι πλέον αυτονόητη».

 

 

blank
Τεράστια άνοδος της Ελληνικής Αγωγής υπό τη διεύθυνση της Ευγ. Μανωλίδου – Άδ. Γεωργιάδης: «Ούτε εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω την πρόοδο που θα έφερνε»
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top