Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2025 στην Ολομέλεια τόνισε για τις ΑΠΕ ότι: «Συντελείται μια τεράστια στρατηγική αλλαγή στην χώρα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία οδηγεί την χώρας μας σε ενεργειακή ασφάλεια και σε χαμηλότερες τιμές».
Ο υπουργός εστιάζοντας στην ενεργειακή πολιτική υπογράμμισε ότι «το 2025 θα έχουμε φτάσει να έχουμε περίπου 16 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μιλάμε για 6 GW παραπάνω από το 2022. Αυτή είναι η τεράστια στρατηγική αλλαγή, ακόμα μεγαλύτερη εάν την συγκρίνουμε με το 2019 που επιτυγχάνει αυτή η κυβέρνηση εισάγοντας στην οικονομία ΑΠΕ, οι οποίες παρέχουν ρεύμα πολύ φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο». Η επιτυχία αυτή, πρόσθεσέ ο κ. Σκυλακάκης «με ασφάλεια μας οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές , γιατί αυτός είναι ο δρόμος για ενεργειακή ανεξαρτησία και επάρκεια».
Η επιτυχία αυτή, σημείωσε ο υπουργός «στηρίζεται σε μια συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, στην οποία τον περασμένο χρόνο προστέθηκαν και καινούρια εργαλεία» όπως τα βιομηχανικά και αγροτικά ΠΠΜ, η απελευθέρωση μπαταριών που είναι κρίσιμος τομέας για την προσέλκυση επενδυτών, ενώ προωθούμε ταχύτατα και της εξωχώριες ανεμογεννήτριες κ.λ.π
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης «οδηγεί μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται σε καθοδική μείωση των τιμών. Έτσι το 2024 είχαμε πτώση 10% στις τιμές της λιανικής σε σχέση με το 2023, παρά τις δύο «μίνι» ενεργειακές κρίσεις η μία της ΝΑ Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι και μια τώρα που είναι σε εξέλιξη με υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη».
Ο υπουργός απαριθμώντας τα μέτρα που λήφθηκαν το τελευταίο έτος υπέρ του καταναλωτή ανέφερε μεταξύ άλλων το «πράσινο» τιμολόγιο, το αγροτικό τιμολόγιο στο οποίο εντάχθηκαν και οι ΤΟΕΒ, την ρύθμιση και των αγροτικών τιμών, το τέλος στις ταρίφες, στην αυστηροποίηση των ποινών για ρευματοκλοπές, στις μηνιαίες καταμετρήσεις κατανάλωσης, το κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολυτέκνους, την θέσπιση επιδόματος σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, στις ρυθμίσεις των χρεών στις τηλεθερμάνσεις εξασφαλίζοντας πολύ καλές για βάθος 20ετίας, ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα Απόλλων που θα διασφαλίσει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι αγρότες τόσο στην Αυτοδιοίκηση και στος ευάλαλωτους συμπολίτες μας.
Ο κ. Σκυλακάκης σε ότι αφορά τις διασυνδέσεις είπε ότι έκλεισε ο διπλασιασμός της διασύνδεσης με την Βουλγαρία, συμφωνήθηκε ο υπερδιπλασιασμός του καλωδίου με την Ιταλία, σώθηκε το καλώδιο με την Κύπρο που κινδύνευε να χαθεί, άλλαξε οι συσχετισμός του καλωδίου της Αιγύπτου με το 75% να είναι αιολικά, ενώ εισέρχονται και οι διαχειριστές εντός της εταιρείας και το 2025 θα έχουμε την δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου της Κρήτης που θα φέρει τεράστια ανακούφιση τους καταναλωτές, καθώς θα μειώσει τα κόστη των ΟΙΚΩ. Κάτι που θα προχωρήσει και για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Απαντώντας στην πρόταση της Αντιπολίτευσης να αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά είπε «όταν πηγαίνουμε για 14 GW και 6 GW μέση ζήτηση και 10 GW μέγιστη δεν είναι ευφυείς κίνηση , είναι λάθος. Αυτό που πρέπει να βάλουμε είναι περισσότερες μπαταρίες αποθήκευσης γι’ αυτό και τις απελευθερώσαμε» και «ο διαγωνισμός ζητήθηκε να επαναληφθεί και θα επαναληφθεί σε μια εβδομάδα επειδή η ΡΑΕ δεν έθεσε τον όρο της αυτοσυγκέντρωσης ώστε οι μπαταρίες να μην μονοπωληθούν σ’ έναν ή δύο επενδυτές». Αναφορικά με τις τιμές ενέργειες, ο υπουργός είπε ότι «έπεσαν το 2024 περίπου 10%. Και είναι πάνω από το 2019 εξ αιτίας της διπλάσιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του τριπλασιασμού των τιμών των ρίπων».
Η δασική πολιτική
Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε το πρόγραμμα Antinero που κοντεύουμε να έχουμε παρεμβάσεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διατίθενται 56 εκατ. ευρώ για την παρεμβάσεις αναδάσωσης, 64 εκατ ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ δόθηκαν για πρώτη φορά στους δήμους για παρεμβάσεις προστασίας δασικών οικισμών. Το πιο σημαντικό όμως, είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι τα 200 εκατ. ευρώ που πηγαίνουν σε έργα ορεινής υδρονομείας στην Θεσσαλία και ένα σημαντικό ποσό που θα αφορά την Αττική. Καθώς τα έργα ορεινής υδρονομείας είναι τα πιο αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα που μπορεί να υπάρξουν και έχουν να γίνουν στην Ελλάδα από την δεκαετία του 60 γιατί είναι ψηλά στα βουνά. Επίσης προχωράει η διαχείριση των δασών, όπου για 60 χρόνια ήταν κάτι άγνωστο για τα μισά δάση της χώρας όπως και για όλα τα δάση της Αττικής που είναι χωρίς διαχείριση ακόμα και σήμερα. Τώρα, ολοκληρώνονται οι διαχειριστικές μελέτες, βγαίνουν οι διαχειριστικές μελέτες και οι διαγωνισμοί οπότε εντός του 2025 θα τα δάση μας θα μπουν σε κανονική διαχείριση.
Πολεοδομικές ρυθμίσεις και ΣτΕ
Σχετικά με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, ο υπουργός επιγραμματικά ανέφερε ότι υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικής χωροθέτησης με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Την θεσμοθέτηση των οδών. Την μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα και τώρα δημιουργείται ο μηχανισμός για να μπορεί να έχουμε πλήρη εικόνα οποιαδήποτε αυθαίρετης δόμησης στην χώρα. ΄Εγινε η αλλαγή ώστε να μπορούν να γκρεμίζονται τα νεότερα αυθαίρετα ώστε να σταματήσει να υπάρχει το οποιοδήποτε κίνητρο δημιουργίας τους. Ο κ. Σκυλακάκης, μάλιστα, έστειλε και ένα μήνυμα ότι « θα έχουμε πολλές κατεδαφίσεις αυθαίρετων προσεχώς» σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή εκτός της βούλησης που έχει η Κυβέρνηση θα χρειαστεί και η στήριξη των κομμάτων της Βουλής, ώστε να τελειώσουμε με την αυθαίρετη δόμηση. Ο υπουργός, εξήγγειλε ότι παράλληλα θα προχωρήσει ένας αρχικά ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλες τις πολεοδομίες για θέματα διαφθοράς. Ο έλεγχος αυτός, θα έχει συγκεκριμένους κανόνες και όπου διαπιστώνονται υψηλές αποκλίσεις θα προχωράει ο πλήρης έλεγχος του πολεοδομικού γραφείου.
Ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα της Αντιπολίτευσης γιατί η Κυβέρνηση δεν περίμενε για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον ΝΟΚ είπε πως «ότι ο ΝΟΚ ψηφίσθηκε το 2012 και από το ΠΑΣΟΚ και ήταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τότε που τον εισηγήθηκαν» είναι άδικο πρόσθεσε «να τον χρεώνουμε στο νομοθέτη του 2024 που περιόρισε τα προβλήματα που επέτρεπε τα 6 και 7 μέτρα» και ξεκαθάρισε πως «αυτά που προτείνονται στην απόφαση του ΣτΕ θα εναρμονιστούν στη νομοθεσία»
Έκτακτο πρόγραμμα υδροδότησης της Αττικής
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι προχωράει το έκτακτο πρόγραμμα υδροδότησης της Αττικής με τις αντίστοιχες μελέτες. Προχωράει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, παρά τα όποια αγκάθια υπάρχουν, η μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και σύντομα θα παρουσιαστεί η τελική της μορφή. Εκδόθηκε η ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού. Ξεκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και θα έχουμε την δική της πρόταση για τους ΔΕΥΑ. Έχουμε την μελέτη για την Κλιματική κρίση για να προβλέψουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα φαινόμενα της Κλιματικής κρίσης στην χώρα μας.
Τα πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί για απόβλητα από 65 έπεσαν στα 20
Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρόστιμα από 65 που είχαν καταλογιστεί για απόβλητα έπεσαν στα 20. Για την επεξεργασία αποβλήτων από τρία εργοστάσια που είχαμε σε λειτουργία και πέντε υπό κατασκευή, τώρα έχουν 12 εργοστάσια σε λειτουργία και 23 υπό κατασκευή και επτά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο επόμενο εξάμηνο. Καθιερώθηκε το θέμα της εγγυοδοσίας και θα προχωρήσουν οι καφέ κάδοι σε εστίαση και ξενοδοχεία. Ολοκληρώθηκε η ενοποίηση των ΦΟΣΔΑ.
Ο υπουργός απαντώντας στις παρατηρήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «ενεργειακή πολιτική χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει. Η ενεργειακή πολιτική αφορά επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια. Οι ακριβές ή οι χαμηλές τιμές ενέργειες αφορά πόσο αποτελεσματικά ή όχι είναι οι ενεργειακές επενδύσεις που γίνονται. Οι χαμηλές τιμές ρεύματος, δεν διατάσσονται» Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια επένδυση ακόμα και στην καλύτερη λιγνητική μονάδας παραγωγής έχει πολύ υψηλές τιμές ενέργειες λόγω των υψηλών ρύπων». Απέρριψε την κριτική ότι το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος λέγοντας ότι «οι πόροι που έχουν διατεθεί για την δασική προστασία είναι χωρίς κανένα προηγούμενο, καθώς έχουμε πάνω από μισό δισεκατομμύριο σε δράσεις δασοπροστασίας και αναδάσωσης ενώ δίνονται χρήματα από ρίπους που δεν έχουν ξαναδεί οι δασικές υπηρεσίες, ποσά που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει και η διαχείριση των δασών μας».