Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Η «Μέρα με Χρώμα» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

“Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά της συλλογής έργων τέχνης και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, Ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ Γενική διευθύντρια Τελλογλείου. “Το κτίριο, παρέδωσε η Αλίκη Τέλλογλου στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1999, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της Νέστορα”, πρόσθεσε.

“Πάρα πολλά οφείλονται σ’ αυτό το ιδιαίτερο πείσμα, στην ορμή της Αλίκης Τέλλογλου. Ήταν μια γυναίκα σίφουνας, που επέβαλε το όνειρό της αλλά και στο ότι είχε αφήσει να παρασυρθεί από εξαιρετικούς συνεργάτες όπως ο Χρύσανθος, Χρήστου, ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο Δημήτρης Φατούρος και ο Δημήτρης Παντερμαλής”, τόνισε η κα Βουτυρά.

“Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, η συλλογή, καταγραφή και μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης, καθώς και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική πολιτική ορίζει μια πρωταρχική λειτουργία. Περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, εκδόσεις, συνέδρια, κύκλοι δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του”, επισήμανε.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα διαθέτει πωλητήριο εντός του εκθεσιακού χώρου, το κατάστημα «Το Μικρό Τελλόγλειο» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και το νέο ανανεωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα. “Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τις εκδόσεις του Ιδρύματος, καθώς και άλλα βιβλία τέχνης. Επίσης, θα βρει διάφορα είδη εμπνευσμένα από τα έργα της Συλλογής όπως αναπαραγωγές, κοσμήματα, αξεσουάρ, σχολικά είδη αλλά και πρωτότυπες δημιουργίες καλλιτεχνών στο πλαίσιο των εκθέσεων που φιλοξενεί”, δήλωσε η Χρύσα Γεμεντζόγλου.

“Το Μικρό Τελλόγλειο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καρόλου Ντηλ 32. Οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν βιβλία, διακοσμητικά είδη, κοσμήματα, δώρα και χρηστικά αντικείμενα, μέσα από μια μεγάλη σειρά προϊόντων του Τελλογλείου Ιδρύματος, των οποίων η παραγωγή συνδέεται με τις εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στο Ίδρυμα”, πρόσθεσε.

“Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει από τον Οκτώβριο την έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης”, ανέφερε στην ΕΡΤ3 η Δόμνα Παραφέστα.

“Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος”, δήλωσε ο Μιγκέλ Φερνάντεζ Μπελμόντε, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης. “Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη, τόνισε.

“Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”, κατέληξε.

Θεσσαλονίκη: Η «Μέρα με Χρώμα» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top