Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Λατινοαμερικανικός αέρας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη στις «Βιτρίνες του ΟΤΕ»

Πολύχρωμες αφίσες με πρωταγωνιστές τον πλανήτη γη, το νερό, το πράσινο, εκπέμπουν μέσα από τη βιτρίνα το δικό τους μήνυμα. Η κάθε μία αντιστοιχεί σε έναν από τους στόχους που έθεσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στην Ατζέντα του 2030, για την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ευημερίας για όλους τους ανθρώπους.

Πρόκειται για έργα που δημιούργησαν 19 καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική και αφορούν στη βιωσιμότητα του πλανήτη, τα οποία αποτελούν τη νέα θεματική στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στην οδό Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που αυτή τη φορά φιλοξενεί το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που τέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2030, εκτός από τις κυβερνήσεις, πρέπει να δράσει ο ιδιωτικός τομέας και το σύνολο των πολιτών. Υπό αυτή την έννοια, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ισπανίας, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στο Μεξικό, το Gran Salon Mexico με τη συνεργασία του Γενικού Συντονισμού Συμβούλων και Διεθνών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού ένωσε τις προσπάθειες για να παρουσιάσει μια έκθεση όπου 17 εικονογράφοι από το Μεξικό, την Ισπανία, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη παρουσιάζουν γραφικά κάθε έναν από τους στόχους της Ατζέντας 2030.

Καθένα από αυτά συνέβαλε με ένα μοναδικό όραμα για τη δημιουργία μιας σειράς αφισών που φέρνουν τα παιδιά και τους νέους πιο κοντά στα ζητήματα που τίθενται στους ΣΒΑ. Τα παραπάνω μέσα από μια στενή και πολύχρωμη αφηγηματική και γραφική γλώσσα.

Για να ανταποκριθεί στον στόχο αυτής της έκθεσης, το Gran Salon Mexico επέλεξε Ιβηροαμερικανούς εικονογράφους με μακρά αλλά όχι τόσο μεγάλη καριέρα, με διαφορετικές τεχνικές εργασίας για να έχουν διαφορετικότητα στον τρόπο προσέγγισης κάθε στόχου. Αυτοί είναι οι: Alejandra Ballesteros, Emilia Schettino, Caro Martínez “ Chabaski”, Catalina Bu, María Luque, Pamela Medina, Francisco Cunha, Manuel Bueno, David Adiego Sánchez, Alejandro Magallanes, Beto Petiches, Carolina Manuezbra Monterrubio, N. Juan Palomino, Alfonso de Anda, Mariana Roldán.

Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν μια δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ Πόλεων και Περιοχών Ειρήνης, Πόλη του Μεξικού 2020-2021.

Την εγκατάσταση έκανε ο Γιάννης Αργυριάδης, ο οποίος επιμελείται τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ.

Θεσσαλονίκη: Λατινοαμερικανικός αέρας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη στις «Βιτρίνες του ΟΤΕ»
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top