Το Ελληνικό Σχέδιο, γνωστό για την αγάπη του στο ελληνικό τραγούδι, συνεχίζει το έργο του πάνω στην ανάδειξη του χρυσού θησαυρού της ελληνικής μουσικής: του ρεμπέτικου.
Αυτή τη φορά, διοργανώνοντας ένα ρεμπέτικο φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τέσσερις βραδιές στο ιστορικό θέατρο, αφιερωμένες η καθεμία σ’ έναν από τους στυλοβάτες του ρεμπέτικου τραγουδιού: τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Πανο Τούντα, τον Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και έναν σημαντικό συνεχιστή του ρεμπέτικου, τον Βαγγέλη Κορακάκη.
Έχοντας διασώσει τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Παναγιώτη Τούντα, το Ελληνικό Σχέδιο, τα παραδίδει σε εξαιρετικούς μουσικούς και τα συστήνει για πρώτη φορά στο κοινό του Πειραιά.
Ρεμπέτικο=Πειραιάς
Το ρεμπέτικο είναι ένας ακόμη πειραιώτικος θρύλος. Γέννημα-θρέμμα του πειραιώτικου λαού που, από μουσική γλώσσα του περιθωρίου την καθιέρωσε σαν την ιερά βίβλο της νέου ελληνικού τραγουδιού. Και πράγματι μέχρι σήμερα το ρεμπέτικο αποτελεί την πιο ξεκάθαρη και πιο λαμπρή κατάκτηση, την πιο πλήρη και διαυγή μουσική γλώσσα του ελληνικού αστικού τραγουδιού, δίπλα στο μεγάλο δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι.
Οι βραδιές αυτές είναι ιδανικά μουσικά πορτραίτα όλων αυτών των συνθετών. Ιδανικά ως προς την πληρότητα ρεπερτορίου αλλά και την ποιότητα ήχου και εκτέλεσης. Αποφεύγονται μεταξύ άλλων και οι αναχρονιστικές ερμηνείες, εντυπωσιασμού και η τεχνολογική ηχητική παρέμβαση. Οι μουσικοί που θα απολαύσουμε είναι οι πρώτοι των πρώτων στον πολύ αυστηρό χώρο του ρεμπέτικου.
Στις τέσσερις συναυλίες που θα παρακολουθήσει το κοινό συνυπάρχουν στο πρόγραμμα ο Βασίλης Τσιτσάνης ,δίπλα τον Βαγγέλη Κορακάκη. Ο πρώτος είναι ο αδιαφιλονίκητος μεγάλος του είδους αλλά και της ελληνικής λαϊκής μουσικής γενικά και ο δεύτερος άξιος συνεχιστής και ανανεωτής του ρεμπέτικου τραγουδιού στο σήμερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο τελευταίος του δίσκος «Λαϊκή Απογευματινή» που έγραψε για την Βερόνικα Δαβάκη, ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που φέρνει το ρεμπέτικο στο «Σήμερα».
Δεν είναι τυχαίο που η Βερόνικα Δαβάκη (σημαντική νέα τραγουδίστρια και ηθοποιός) τραγουδά το ρεπερτόριο του Τσιτσανη με την ορχήστρα Τσιτσάνη, τα ίδια τραγούδια που περιέχονταν στον θεατρικό της ρόλο, δύο χρόνια πριν, και της χάρισαν το Μεγάλο βραβείο Κάρολος Κουν για την ερμηνεία της, ως Μαρίκα Νίνου («Μαρίκα Νίνου, Σαν Άστρο» στο Θέατρο Τέχνης).
Η εμβληματική για το είδος «Ορχήστρα Βασίλη Τσιτσάνη», καθοδηγούμενη από τον κορυφαίο καλλιτέχνη Μανώλη Πάππο, ο οποίος επίσης συμμετέχει και στη συναυλία για τον Παναγιώτη Τούντα και υπογράφει τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών.
Ξεχωριστή ορχήστρα για τον θρυλικό Γιάννη Παπαϊωάννου, υπό τον μεγάλο σολίστα Γρηγόρη Βασίλα και τους συνεργάτες-μαθητές του.
Έτσι λοιπόν, τα δύο μεσαία Δευτερότριτα του Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Σχέδιο μεταφέρεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για να βγάλει στο Πειραιώτικο φως, τραγούδια που εκεί ανήκαν ανέκαθεν: αυτά που ο Μπάρμπα-Γιάννης και ο Τούντας δεν πρόλαβαν να βγάλουν ή δεν τους άφησαν ή δεν μπόρεσε να ηχογραφήσουν. .
Το τετραήμερο αυτό αφιέρωμα κλείνει πανηγυρικά με τα αριστουργήματα του Βασίλη Τσιτσάνη παιγμένα βέβαια με την δική του Ορχήστρα και τραγουδισμένα από την Βερόνικα Δαβάκη, αλλά και τους Βασίλη Προδρόμου και Φώτη Βεργόπουλο.
Λίγα λόγια από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ιδρυτή του Ελληνικού Σχεδίου:
«Πώς νιώθει ο σύγχρονος Έλληνας μουσικός όταν στα χέρια του έχει αυθεντικές μουσικές σημειώσεις των δασκάλων, σε μισό – κατεστραμμένα χαρτάκια, χειρόγραφα με μελωδίες και στίχους θρυλικών μορφών όπως του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Μπαγιαντέρα, του Παναγιώτη Τούντα; Είναι μια στιγμή τεράστιας συγκίνησης, ανάλογη με αυτήν του αρχαιολόγου που ανασκάπτει αγάλματα ιερά του Φειδία, του Σκόπα, του Καλλισθένη, του Λύσιππου, του Πραξιτέλη.
Η οικογένεια του Παπαϊωάννου μας εμπιστεύτηκε 12 ακυκλοφόρητα τραγούδια του.
Ναι, η στιγμή είναι μεγάλη, θα παίξουμε πολλά τέτοια τραγούδια που δεν έχουν ξανά δονήσει τον αέρα- και μάλιστα αυτόν του Πειραιά- της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Οι εκτελέσεις είναι μελετημένες ακριβώς επάνω στο μουσικό ιδίωμα των συνθετών τους, και όπου χρειάστηκε, σε λιγοστές περιπτώσεις, κορυφαίοι ποιητές και στιχουργοί συμπλήρωσαν μισό – γραμμένους (ή και ολικά άγραφους) στίχους πάνω σε υπέροχες ορφανές μελωδίες. Ανάμεσά τους: ο Διονύσης Καψάλης, ο Γιώργος Κοροπούλης,ο Κώστας Φασουλάς, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος. Ακόμα και η Βερόνικα Δαβάκη αλλά και ο γράφοντας, επιστρατευτήκαμε για στιχουργικές προσθήκες. Έτσι άνετα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε και κάποια τραγούδια που το ένα τους πόδι είναι στον προηγούμενο και το άλλο στον παρόντα αιώνα!»
Το πρόγραμμα
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 21:00
Ο θησαυρός του Γιάννη Παπαϊωάννου: Τραγούδια που ο συνθέτης δεν πρόλαβε να εκδώσει.
Επεξεργασία ανασύσταση και ανάδειξη σημειώσεων και χειρόγραφών του από το Ελληνικό Σχέδιο
Ενορχηστρώσεις: Γρηγόρης Βασίλας
Μουσικοί: Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι/τραγούδι),Παναγιώτης Γαλάνης (μπουζούκι),Μάνος Καλπάκης (μπουζούκι),Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο),Γιώργος Νικόπουλος (κιθάρα/τραγούδι),Γιώργος Βεντούρης (μπάσο)
Τραγούδι: Βερόνικα Δαβάκη
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 21.00
Ο θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα
Επεξεργασία ανασύσταση και ανάδειξη σημειώσεων και χειρόγραφών του από το Ελληνικό Σχέδιο
Ενορχηστρώσεις: Μανώλης Πάππος
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21:00
Βαγγέλης Κορακάκης: Το ρεμπέτικο σήμερα
Ο τελευταίος δίσκος του συνθέτη «Λαϊκή Απογευματινή» και αναδρομή στο έργο του
Παίζουν και τραγουδούν: Μάνος Κατσάνος,(Κοντραμπάσο),Γιώργος Φουντούκος (κιθάρα), Γιάννης Καλαφατακης (ακορντεόν), Βασίλης Κορακακης (μπουζούκι και τραγούδι) και Βαγγέλης Κορακακης (μπουζούκι και τραγούδι)
Τραγουδούν: Βερόνικα Δαβάκη, Ανατολή Μαριόλα και Στέλιος Γαλανός
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 21.00
Λαϊκές Προσευχές: Η ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης μαζί µε την Βερόνικα Δαβάκη σε ένα σπάνιο πρόγραμμα µε πολυαγαπημένα αλλά και δυσεύρετα τραγούδια του συνθέτη.
Μουσικοί: Μανόλης Πάππος (μπουζούκι), Φώτης Βεργόπουλος(μπουζούκι), Βασίλης Προδρόµου (κιθάρα),Δηµήτρης Σίντος (πιάνο), Μιχάλης Δάρµας (κοντραμπάσο), Dasho Kourti (ακορντεόν).
Τραγουδούν: Φώτης Βεργόπουλος, Βασίλης Προδρόµου, Μανόλης Πάππος και Βερόνικα Δαβάκη.
Στις συναυλίες συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα του μουσικού σχολείου Πειραιά.
Πληροφορίες
Παραστάσεις: 10-11 και 17-18 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια από 10 ευρώ
Ενιαίο εισιτήριο και για τις 4 συναυλίες ΕΚΠΤΩΣΗ 30%
Προπώληση more.com και στα ταμεία του ΔΘΠ
Διάρκεια: 90’
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35
Ταμείο Θεάτρου: 210 4143 310