Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, το 47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (47ο DISFF) «ταξιδεύει» στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55), από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου. Εκεί, θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού και του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα θα διεξαχθεί το Athens Pitching Lab.
Ειδικότερα, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με head programmer τον Γιάννη Σακαρίδη, συμμετείχαν φέτος 27 ταινίες. Θα βρείτε τη λίστα εδώ: https://www.dramafilmfestival.gr/festival/greek-competition/.
Η τοξική αρρενωπότητα στην ελληνική επαρχία, η διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ο λαμπερός, ψεύτικος κόσμος της τραπ σκηνής που υμνεί τον πλούτο και υποβιβάζει τις γυναίκες, (συμ)πρωταγωνίστησαν στα βραβεία του εθνικού τμήματος.
Μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Δράμας αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία του «Γκέκας» που απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο, καθώς και τα βραβεία σεναρίου και φωτογραφίας, εξασφαλίζοντας αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ. Στην ταινία, που διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό χωριό, πρωταγωνιστεί ένα ευαίσθητο 12χρονο παιδί το οποίο δένεται με ένα κυνηγόσκυλο, αλλά «συνθλίβεται» από την πατριαρχία και τα στερεότυπα της αρρενωπότητας όπως εκφράζονται από τον αμείλικτο κυνηγό πατέρα του.
Τα κοινωνικά θέματα και οι σχέσεις κυριάρχησαν και φέτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ωστόσο και ταινίες εποχής, αληθινές ιστορίες, ταινίες βασισμένες σε διηγήματα, ξενόγλωσσες μικρού μήκους, μαυρόασπρα φιλμ, ιστορίες που διαδραματίζονται στο εξωτερικό, αλλά και μετα-αποκαλυπτικές δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας. Την τιμητική τους φέτος έχουν οι τράπερ και οι ράπερ. Παράλληλα, ευδιάκριτο είναι το ενδιαφέρον των νέων δημιουργών για τη ζωή στην ελληνική επαρχία. Έμφαση δίνεται και στη σεξουαλικότητα, τις γκέι ερωτικές ιστορίες και την ομοφοβία.
Τα ζώα και το κυνήγι πρωταγωνιστούν σε αρκετές ταινίες πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις, ενώ η απώλεια, η διαχείριση του πένθους και ο χωρισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών. Οι οικογενειακές σχέσεις και ιδιαίτερα η συγκρουσιακή σχέση μάνας-κόρης, οι φιλίες που δοκιμάζονται, ο πρώτος έρωτας, τα παιδικά τραύματα, η απώλεια της παιδικότητας και η απότομη ενηλικίωση, οι γονεϊκές ευθύνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες συνεχίζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους μικρομηκάδες.
Όπως και τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα: μετανάστευση, μπούλινγκ, ρατσισμός, αυτοκτονίες, αστυνομική βία, παρακολούθηση, ενσωμάτωση των Ρομά, εθισμός, φυλακή. Αλλά και η ανεργία, η μαύρη εργασία, ο Γολγοθάς των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην εποχή όπου οι συμβουλές για «αυτοβελτίωση» σαγηνεύουν τον κόσμο. Τα χνάρια του στο σινεμά συνεχίζει να αφήνει ο εγκλεισμός του λοκντάουν, ενώ θα δούμε και μικρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Ομόνοια, και τον μικρόκοσμο των ελληνικών λεωφορείων.
Στις ταινίες του εθνικού προγράμματος συμμετείχαν δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μυρτώ Αλικάκη, Εύη Σαουλίδου, Γιώργο Κατσή, Υβόννη Μαλτέζου, Ναταλία Τσαλίκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Νίκο Γεωργάκη, Τάκη Σακελλαρίου, Φλομαρία Παπαδάκη, Χρήστο Πασσαλή, Παύλο Ιορδανόπουλο, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Μαρία Σκουλά, Δώρα Μασκλαβάνου, Μισέλ Βάλεϊ, Τόνια Σωτηροπούλου, Σταύρο Τσουμάνη, Μαρία Φιλίνη, Ζωή Σιγαλού και πολλά νέα ταλαντούχα πρόσωπα. Θα δούμε ακόμα την ηθοποιό και τρανς μοντέλο Κωνσταντίνα Λία, τον ράπερ NOVEL και τη ράπερ MIRA.
Στο 47ο DISFF διαγωνίστηκαν πολλοί νέοι σκηνοθέτες, ταυτόχρονα όμως επέστρεψαν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που είχαν διακριθεί στο παρελθόν, έχοντας αποσπάσει ακόμα και το Χρυσό Διόνυσο -όπως οι Αλέξανδρος Σκούρας και Γιώργος Φουρτούνης ο οποίος κέρδισε φέτος το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «ΜJ».
Πολύ αγαπητό και αυτή τη χρονιά το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, περιελάμβανε 26 ταινίες. Θα βρείτε τη λίστα εδώ: https://www.dramafilmfestival.gr/national-student-competition/.
To Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα» απέσπασε η ταινία «Ποπ» της Λίνας Κουντουρά, ενώ στο διεθνές σπουδαστικό το μεγάλο βραβείο Grand Prix Student: Almost Famous πήγε στην ελληνική ταινία «Kids» της Ελένης Πουλοπούλου.
Την πλήρη λίστα των βραβείων 47oυ DISFF θα βρείτε εδώ: https://www.dramafilmfestival.gr/47disff-awards/.
Στην Ίριδα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλες αυτές τις ταινίες -βραβευμένες και μη.
Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του DISFF IN ATHENS: https://www.dramafilmfestival.gr/disff-athens/.
Προκράτηση θέσεων: https://iridavisions.gr/events/category/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE/ .Προσέλευση 15′ πριν στο χώρο για την παραλαβή των μηδενικών εισιτηρίων.
ATHENS PITCHING LAB
Mε έξι ελληνικά σχέδια, θα πραγματοποιηθεί φέτος, για τρίτη διαδοχική χρονιά, το Athens Pitching Lab, συνοδεύοντας τις βραβευμένες ταινίες της Δράμας στην Αθήνα, μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των σεναρίων Ελλήνων δημιουργών.
Ακολουθώντας το γνωστό επιτυχημένο διεθνές εργαστήριο Pitching Lab &Forum που πραγματοποιείται στη Δράμα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εδώ και 11 χρόνια, το Athens Pitching Lab, «υιοθετεί» έξι ελληνικά σχέδια, στο διήμερο ταχύρρυθμο πρόγραμμα του (Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024), με εμψυχώτριες τη Βαρβάρα Δούκα (επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του DISFF), και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτιδα, δραματουργό και εκπαιδεύτρια του Drama Pitching Lab).
Τα έξι ελληνικά σχέδια θα παρουσιαστούν ενώπιον κοινού, παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου, στο Athens Pitching Forum, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 17.30, στην Ίριδα, και θα διεκδικήσουν τα δύο βραβεία development, που απονέμονται στη μνήμη του συνιδρυτή και στενού συνεργάτη του εκπαιδευτικού προγράμματος του DISFF, Στάθη Παρασκευόπουλου.
Τα έξι σχέδια που επιλέχτηκαν να συμμετέχουν, είναι: «Dreams of Copper» του Σπύρου Χριστοφοράτου, «Disowned» της Άννας Μαρίας Δημητροπούλου, «Meridian» της Μαρκέλας Κονταράτου, «Adespotos» (Stray) της Αναστασίας Γκιβάλου, «Feride, My Love» των Ντίνας Κουμπόλη και Χρήστου Δήμα και «Hot Water» της Χρυσιάννας Παπαδάκη.