Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χτες Τρίτη (27/2) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν περισσότερη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής ομάδας Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι επιθυμεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάθιου Μίλερ δήλωσε σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου:
• Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στο βορρά αντιμετωπίζουν μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και η Ουάσιγκτον ακολουθεί διπλωματική οδό για να επιλύσει το πρόβλημα.
• Δεν θέλουμε να δούμε καμία πλευρά να κλιμακώνει τη σύγκρουση στο βορρά, στην πραγματικότητα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια, και μας διαβεβαίωσε σε ιδιωτικές συνεδριάσεις, ότι θέλει να ακολουθήσει διπλωματικό δρόμο.
• Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και, τελικά, αυτό θα καταστήσει περιττή τη στρατιωτική δράση.
Οι δηλώσεις του Μίλερ έγιναν αφότου η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων σε μια ισραηλινή αεροπορική βάση ελέγχου νωρίτερα την Τρίτη ως απάντηση στη βαθύτερη επίθεση του ισραηλινού στρατού μέχρι σήμερα στο λιβανέζικο έδαφος, και δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για θύματα ως αποτέλεσμα της επίθεσης με πυραύλους .
Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά σχεδόν καθημερινά με το Ισραήλ κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε ισραηλινή επίθεση από ξηρά, αεροπορική και θαλάσσια επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εντείνει τις επιθέσεις του στη Χεζμπολάχ εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, «μέχρι την πλήρη αποχώρηση της Χεζμπολάχ» από τα σύνορα.
Σχετικά με αυτή τη δήλωση, ο Μίλερ είπε: «Είδαμε τα σχόλια του υπουργού Άμυνας, αλλά παρατηρήσαμε επίσης ότι άλλοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, έχουν ανακοινώσει με συνέπεια την προτίμησή τους για διπλωματική επίλυση της κατάστασης».
Από τον Οκτώβριο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50 αμάχους στον Λίβανο, εκτός από σχεδόν 200 μαχητές της Χεζμπολάχ.