Αυξημένη κατά 11,1% εμφανίζεται η τουριστική κίνηση στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τον τουρισμό να καταγράφουν αύξηση κατά 5,6%.
Όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών της χώρας που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν κατά το παραπάνω διάστημα φέτος στα 10,95 δισεκ. Ευρώ.
Παραταύτα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος αγαθών, λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3% ( 4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% ( 5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό), διευρύνθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισεκ. Ευρώ.
Όσον αφορά στις ξένες άμεσες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα καταγράφηκε εισροή 2,6 δισεκ. Ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 978,1 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο κατά 3,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 6,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και την αύξηση κατά 1,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.