Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ωστόσο στην αρχή της συνεδρίασης η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
«Η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα» είπε και σημείωσε πως η εγκατάσταση παραρτημάτων μέσω ειδικού τύπου για μη κερδοσκοπικά παραρτήματα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούν ξένα δημόσια πανεπιστήμια.
Επίσης είπε ότι θα υπάρχει εποπτεία από την ΕΘΑΕΕ. «Δεν θα εξεταστεί καμία αίτηση που δεν περιλαμβάνει λιγότερο από τρεις σχολές ή λιγότερους από 30 καθηγητές» τόνισε.
Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να μπει και στο μη κρατικό. Θα υπάρχουν και πρόσθετοι όροι πρόσβασης οι οποίοι θα εγκρίνονται από την ανεξάρτητοι αρχή και θα πρέπει να είναι ίδιοι με το μητρικό σχήμα, εξήγησε.
Και συμπλήρωσε: «Θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. Θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει ευκαιρίες επαναπατρισμού, θα ανακόψει την έξοδο από τη χώρα μας. Θα πρέπει να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας. Γιατί ενώ έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους στην τριτοβάθμια δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακή δύναμη στην εκπαίδευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα και να μην φοβηθούμε να το κάνουμε. Να μην έχουμε μια λογική προστατευτισμού γιατί ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατέψει. Αυτή είναι η πραγματική απελευθέρωση. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί. Εθνικά και όχι κομματικά συμφέρον” υπογράμμισε.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Δεν υπήρχε τοποθέτηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, με την έννοια δηλαδή ότι δεν ήταν ο εισηγητής ο οποίος πήρε το λόγο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής για να καταθέσει τη θέση του επί του θέματος της αντισυνταγματικότητας, που πρέπει να πούμε ότι θέμα αντισυνταγματικότητας είναι μια κίνηση και ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για να το χρησιμοποιήσει στην Ολομέλεια.
Σήμερα πάντως το είχαμε στην Επιτροπή, κάτι το οποίο καυτηρίασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι στην Ολομέλεια θα πρέπει να συζητηθεί το αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα και όχι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το σχέδιο νόμου “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων” περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης το χαρακτήρισε «διευθέτηση συμφερόντων» που θα καταντήσει την Παιδεία όπως την Υγεία.
«Ο κύριος Ανδρουλάκης επιλέγει να μείνει πιστός σε παρωχημένο λόγο χωρίς επιχειρηματολογία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας πως με το νομοσχέδιο ωφελούνται τα δημόσια πανεπιστήμια και «παίρνουν χρηματοδότηση και ελευθερίες που ζητούσαν επί δεκαετίες».