Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών. Το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, εξαλείφοντας τελικά τη νόσο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναπτύσσουν το OvarianVax, ένα εμβόλιο που διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πρώτα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών.
Η ελπίδα είναι ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγείται στις γυναίκες προληπτικά με στόχο την εξάλειψη της νόσου, η οποία σκοτώνει περίπου 4.100 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο χαιρέτισαν την έρευνα καθώς έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές και ειδικά τις γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη του γονιδίου BRCA.
Η είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση νωρίτερα φέτος ότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξασφάλισαν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορούσε να προλάβει τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι ειδικοί έχουν παρομοιάσει τον πιθανό αντίκτυπο του OvarianVax με εκείνον του εμβολίου κατά του HPV, το οποίο βρίσκεται καθ’ οδόν προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο καθηγητής Αχμέντ Αχμέντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Κυττάρων Καρκίνου των Ωοθηκών στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής MRC Weatherall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι ασθενείς που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να επωφεληθούν εντός τεσσάρων έως πέντε ετών, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» για να διατεθεί το εμβόλιο για γενική χρήση.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι ελπίζει να αρχίσει να βλέπει τον αντίκτυπο του εμβολίου «σε τέσσερα ή πέντε χρόνια στον υγιή πληθυσμό».
Είναι γνωστό ότι γυναίκες με μετάλλαξη BRCA, όπως η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και προς το παρόν συνιστάται η αφαίρεση των ωοθηκών σε όσες φέρουν αυτό το γονίδιο. Ο καθηγητής είπε επίσης ότι όσες γυναίκες φέρουν τη μετάλλαξη BRCA θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ από το νέο εμβόλιο επειδή «δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους».
Η Δρ, Κλερ Μπρόμλεϊ, υπεύθυνη ερευνητικών πληροφοριών στο Cancer Research UK, είπε στην Independent ότι παρόλο που θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» για να γίνει άμεσα διαθέσιμο ένα εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό, η μελέτη σηματοδότησε πρόοδο στην πρόληψη του καρκίνου.
«Πριν από μερικές δεκαετίες, η ιδέα ενός εμβολίου κατά του καρκίνου αποτελούσε προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερα προληπτικά εμβόλια κατά του καρκίνου. Υπάρχει επίσης ένα που αναπτύσσεται κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Πολλά από αυτά τα εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Covid-19, η οποία επιτάχυνε αυτό το έργο» δήλωσε.
Επί του παρόντος, ο καθηγητής και η ομάδα του εντοπίζουν κυτταρικούς στόχους για το εμβόλιο. Στη συνέχεια, θα καθορίσουν ποιες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων πρώιμου σταδίου των ωοθηκών αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πόσο αποτελεσματικά σκοτώνει τα μίνι μοντέλα καρκίνου των ωοθηκών στο εργαστήριο το εμβόλιο.
Έπειτα, θα προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε γυναίκες με μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA – οι οποίες αυξάνουν μαζικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών – και σε υγιείς γυναίκες στο γενικό πληθυσμό για να δουν εάν η ασθένεια θα μπορούσε να προληφθεί.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εμβόλιο που θα δημιουργήσουν θα εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει περισσότερες από 100 πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών, γνωστά ως αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο. Μόλις δημιουργηθεί το εμβόλιο στο εργαστήριο, θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με τη νόσο.
Στο επόμενο στάδιο θα συμπεριληφθούν γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA και γυναίκες από τον ευρύτερο πληθυσμό χωρίς γνωστή ασθένεια, για να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο είναι κατάλληλο και για τις δύο αυτές ομάδες.