Υγεια

Ξυλιτόλη: Το γνωστό γλυκαντικό ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο λέει νέα έρευνα – Σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που είναι υποκατάστατα της επιτραπέζιας ζάχαρης, βοηθάνε στην απώλεια βάρους, καθώς έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά κάποια ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ξυλιτόλη, ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, μπορεί να συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου σε άτομα που την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Η ξυλιτόλη βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, προϊόντων, όπως τσίχλες, αλλά και στις οδοντόκρεμες.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα τυπικό ρόφημα με ξυλιτόλη για να δούμε πόσο υψηλά θα φτάσουν τα επίπεδα και αυξήθηκαν 1.000 φορές», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στο ερευνητικό ινστιτούτο Lerner Research Institute της Cleveland Clinic.

«Όταν τρώτε ζάχαρη, τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό σας μπορεί να αυξηθούν κατά 10% ή 20%, αλλά όχι 1.000 φορές», πρόσθεσε ο Hazen, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της της Cleveland Clinic.
Αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων στο αίμα

Το 2023, οι ίδιοι ερευνητές κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα και για ένα άλλο γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, την ερυθριτόλη.
Πρόσθετες εργαστηριακές έρευνες και έρευνες σε ζώα που παρουσιάστηκαν και στις δύο μελέτες αποκάλυψαν ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλούν πήξη των αιμοπεταλίων και θρόμβους που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, οι διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων παρατηρήθηκαν ακόμη με την κατανάλωση μέτριας ποσότητας ξυλιτόλης σε ένα ρόφημα (σε ποσότητα κανονικής μερίδας) που καταναλώθηκε στην πραγματική ζωή, ανέφερε ο δρ. Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Πού χρησιμοποιείται η ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη δίνει γλυκιά γεύση, όπως η ζάχαρη, αλλά με λιγότερες θερμίδες, και χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες για την αναπνοή, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.
Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα, μείγματα για κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου, κέτσαπ, φυστικοβούτυρα, σιρόπια για pancakes και πολλά άλλα.

Παράλληλα, η ξυλιτόλη απαντάται σε φυσική μορφή σε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, το μαρούλι, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και οι φράουλες. Ωστόσο, η ποσότητα ξυλιτόλης που βρίσκεται σε τέτοιες φυσικές πηγές είναι μικρή, λέει ο Hazen.

Για εμπορική χρήση, όμως, η ξυλιτόλη παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σημύδες ή γενετικά τροποποιημένα βακτήρια.

 

 

Ξυλιτόλη: Το γνωστό γλυκαντικό ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο λέει νέα έρευνα – Σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top