Ένα πρωτοποριακό πενθήμερο φεστιβάλ υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών οργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών από τις 15 έως και 19 Οκτωβρίου, με επίκεντρο την Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο και το μεγάλο φοιτητικό χωριό στο πάρκο της Ειρήνης. Επίσης, εκδηλώσεις υποδοχής θα πραγματοποιηθούν, τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στο Αγρίνιο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «συνδέει το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία και υποστηρίζει τους νέους στην έναρξη της ακαδημαϊκής τους πορείας, μεταφέροντας ταυτόχρονα μηνύματα δημιουργίας, σύνθεσης, γνώσης, χαράς, και συνεργασίας».
Επίσης, όπως τονίζεται, «η διοργάνωση του 2024, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας και διαδραστικότητας για τον κορυφαίο θεσμό παραγωγής επιστημονικής γνώσης, που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους βασικότερους κόμβους έρευνας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Πανεπιστήμιο, «μέσα από αυτή τη δράση, ενισχύεται η σύνδεση των φοιτητών με τον νέο τους χώρο, διευκολύνοντας την ομαλή τους ένταξη στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, προάγοντας την προσωπική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη».
Το Welcome to Up, όπως ονομάζεται το φεστιβάλ, αναμένεται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, «να λειτουργήσει για πρωτοετείς τους φοιτητές ως γέφυρα από την σχολική προς την πανεπιστημιακή ζωή, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο του Πανεπιστημίου, τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και τις υποστηρικτικές δομές που θα τους βοηθήσουν σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους».
Ταυτόχρονα, «προωθείται η κοινωνικοποίηση μεταξύ των φοιτητών, καλλιεργώντας τη δημιουργία νέων σχέσεων και συνεργασιών που θα αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία τους».
Το Welcome to UP 2024, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «έχει ακόμη πιο εμβληματικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 60 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών και σηματοδοτεί την εξωστρέφεια που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Ελλάδας, με στόχο τη σύνδεση της γνώσης και της καινοτομίας με την κοινωνία και την αγορά». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η αναπτυξιακή διάσταση του Πανεπιστημίου σε σχέση με την πορεία της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και οι δυνατότητες που διανοίγονται στο μέλλον, αποτελούν δομικό στοιχείο της φιλοσοφίας του φεστιβάλ».
Στο μήνυμά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, τονίζει ότι «το φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών φοιτητών, είναι ένα μεγάλο στοίχημα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, που δίνει νέα διάσταση στο πώς μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους σύστασης της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα, κινούμενοι εκτός των γνωστών ‘τειχών’ και των τετριμμένων τρόπων επικοινωνίας και έκφρασης».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «ο δυναμικός θεσμός που δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ως μοναδικός για τα δεδομένα του στην Ελλάδα, οδηγεί σε έναν ανοικτό διάλογο και μια ευρείας αντίληψης συνεργασία που κινητοποιεί δυνάμεις, με αιχμή την γνώση και την καινοτομία και με σημείο αναφοράς τους χιλιάδες φοιτητές που συνιστούν την ‘ατμομηχανή’ του τρίτου μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας».
Ακόμη, ο πρύτανης επισημαίνει ότι «είναι ένας νέος, δικός μας θεσμός που δεν σταματά να διευρύνει τις θεματικές του ενότητες, να αγκαλιάζει νέους τόπους και τρόπους, ενώνοντας φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πολίτες, φορείς, ομάδες, ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του επιχειρείν, σε μια μεγάλη γιορτή, επιμένοντας αδιαπραγμάτευτα στα υψηλά και ποιοτικά οργανωτικά πρότυπα που τέθηκαν εξαρχής».
Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας και σε συνεργασία με τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συναυλίες με δημοφιλή συγκροτήματα, αθλητικές δραστηριότητες, αστροπαρατηρήσεις με την αστρονομική ομάδα «Ωρίων», συνέδρια, ιστορίες επιτυχίας αποφοίτων, ξεναγήσεις στην Πανεπιστημιούπολη, περίπατοι και ξεναγήσεις στο κέντρο της Πάτρας, επισκέψεις σε έργα και σε μνημεία, προβολές ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, παρουσίαση δράσεων από ομάδες φοιτητών κ.α.
Για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο οι χώροι του Πανεπιστημίου, αλλά επιπλέον:
*Το Πάρκο της Ειρήνης εντός του Πανεπιστημίου Πατρών με την πράσινη φυσική του ομορφιά
*Η βίλα Κόλλα κατασκευασμένη στα τέλη του 19ου αιώνα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της που παραπέμπει σε αγροτόσπιτα ιταλικής επαρχίας με τους χαρακτηριστικούς της πυργίσκους. Η βίλα βρίσκεται στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην περιοχή Κουκούλι.
*Το ανακαινισμένο Δημαρχείο της Πάτρας
*Το κέντρο της πόλης της Πάτρας με την πλατεία Γεωργίου
*Το βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας
*Το Μουσείο οικογένειας Τρικούπη στο Μεσολόγγι
*H πλατεία Δημοκρατίας του Δήμου Αγρινίου
*Η παλαιά Δημοτική Αγορά του Δήμου Αγρινίου
*Το Δημαρχείο του Δήμου Αγρινίου.