Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι συμφωνεί να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προέτρεψε να αποδεχθεί την πρόταση της Μόσχας για απευθείας συνομιλίες.
Ο Ουκρανός ηγέτης είχε τηρήσει επιφυλακτική στάση νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση που έκανε τη νύχτα ο Πούτιν -σε ώρα υψηλής τηλεθέασης στις ΗΠΑ- ότι προτείνει τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στις 15 Μαΐου στην Τουρκία.
Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν ο Πούτιν είχε σκοπό να παραβρεθεί ο ίδιος.
«Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη. Αυτοπροσώπως. Ελπίζω αυτή τη φορά οι Ρώσοι να μην αναζητήσουν δικαιολογίες», έγραψε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Η πρόταση του Πούτιν έγινε λίγες ώρες αφού οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνεδρίασαν στο Κίεβο του ζήτησαν να συμφωνήσει άνευ όρων σε μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν «μεγάλες» νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, υιοθέτησε σήμερα την πρόταση αυτή.
Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος για συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως μόνο αφού η Μόσχα συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός.
Όμως ο Τραμπ, που έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει ή να διακόψει τον κρίσιμης σημασίας στρατιωτικό ανεφοδιασμό της Ουκρανίας, ακολούθησε διαφορετική γραμμή.
«Ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν θέλει μια Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός με την Ουκρανία αλλά μάλλον θέλει να συναντηθούν την Πέμπτη στην Τουρκία για να διαπραγματευθούν ένα πιθανό τέλος στην ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει, ΑΜΕΣΩΣ», έγραψε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
«Τουλάχιστον, θα μπορέσουν να καθορίσουν εάν είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία και, εάν όχι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ θα ξέρουν ποια είναι η θέση του καθενός και θα προχωρήσουν αναλόγως», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ξεκινώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες στρατιώτες και πυροδότησε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962.
Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σταδιακά στο μέτωπο, το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει παρά ελάχιστες -ή και καθόλου- παραχωρήσεις μέχρι στιγμής.
Στο νυχτερινό διάγγελμά του, ο Πούτιν πρότεινε «άμεσες διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις». Όμως σχεδόν αμέσως, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας του 2022 και αφετέρου η σημερινή κατάσταση επί του πεδίου. Αυτό θα σήμαινε ότι το Κίεβο πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, και ότι θα αποδεχθεί ότι η Ρωσία θα ελέγχει ουκρανικά εδάφη.
Ο Πούτιν απέρριψε επίσης την προσπάθεια να τεθούν «τελεσίγραφα» από τη Δύση και την Ουκρανία, όπως η απαίτηση για κατάπαυση του πυρός από αύριο Δευτέρα. Το υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι πριν από τις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να εξεταστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης.
Ο Τραμπ, ο οποίος λέει ότι θέλει να τον θυμούνται ως ειρηνοποιό και έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τον πόλεμο, απάντησε νωρίτερα στην ομιλία του Πούτιν λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι «μια δυνητικά μεγάλη μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!».
