Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στα νοσοκομεία, τόνισε ότι η πίεση ήταν μικρότερη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η άνοδος των αναπνευστικών λοιμώξεων μετά τις γιορτές, έχει αυξήσει ραγδαία και την πίεση.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει δείκτης μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες στη χώρα μας. «Έχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης χρόνου αναμονής. Αν πούμε, όμως, ότι ο μέσος χρόνος είναι 8-9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σημειώνεται ότι αυτή η αναμονή αντιστοιχεί στους περιπατητικούς ασθενείς και όχι στα επείγοντα περιστατικά.
Στόχος του σχεδίου του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθεί αυτός ο χρόνος όσο το δυνατόν περισσότερο. «Όσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο είμαστε πολύ καλά, όσο είμαστε στο 10ωρο δεν είναι καλά» πρόσθεσε ο Υπουργός και διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι οι πέντε ώρες.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι στην Αττική περίπου 2.200 ασθενείς την ημέρα μοιράζονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Το σχέδιο του υπουργείο Υγείας φέρνει αλλαγές σε επτά άξονες που περιλαμβάνουν οργανωτικές αλλαγές, ενίσχυση σε προσωπικό, βελτίωση κτηριακής υποδομής, ενίσχυση ΤΕΠ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, παρουσία εθελοντών στα ΤΕΠ, διοικητικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο του τραύματος κ.α.
Η πρώτη αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έφερε 20% μείωση της κίνησης στα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε 3 νοσοκομεία επιδεινώθηκε η πρωινή λειτουργία, στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο». Υπήρξε μια πρώτη διορθωτική κίνηση και θα υπάρξουν και άλλες, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 500 τραυματιοφορέων.
Η παρουσία εθελοντών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ). Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, 25 ένστολα στελέχη του ΕΕΣ θα καθοδηγούν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους μέσα στην εφημερία, με στόχο να κάνουν την αναμονή «πολύ πιο ανθρώπινη». Επίσης, θα υπάρχει διάθεσιμο wifi και τηλεοράσεις στους χώρους αναμονής.