Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σήμερα στο OPEN για το τεράστιο έργο της αναγέννησης που γίνεται σε όλα τα επίπεδα τυο ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε ανάμεσα στα άλλα, για τα κρεβάτια στις ΜΕΘ που έχουν διπλασιαστεί, τα απογευματινά χειρουργεία και ειδικά τα δωρεάν, αλλά και στη αναμονή στα επείγοντα και μάλιστα γι’ αυτό το θέμα ζήτησε να κριθεί από τους πολίτες το Πάσχα, που θα έχουν αρχίσει να φαίνονται οι παρεμβάσεις του υπουργείου στο εν λόγω ζήτημα.
Από την άλλη για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία επισήμανε ότι: «Χθες που ήμουν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έγιναν 5 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε περιστατικά που ήταν σε λίστα αναμονής από το 2022».
Γεωργιάδης: Έγιναν πέντε απογευματινά χειρουργεία στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη που είχαν αναμονή από το 2022 pic.twitter.com/i6xr2Ik3YV
— ΕΛΛΑΔΑ 24 (@ellada24) December 1, 2024
«Τα απογευματινά χειρουργεία πάνε εξαιρετικά καλά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος δήλωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα μειώσουν τα πρωινά χειρουργεία, θα τα επηρεάσουν αρνητικά. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση δεν γνωρίζει να διαβάζει ένα τεχνικό δελτίο. Στην πραγματικότητα, αν μια κλινική μειώσει τα πρωινά χειρουργεία, χάνει τη δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία, δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει απογευματινά χειρουργεία. Χθες ήμουν στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου έγιναν 5 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε περιστατικά, τα οποία ήταν στη λίστα αναμονής από το 2022», είπε ο Άδωνις Γεωργάδης
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε, αναφορικά με τις ΜΕΘ ενηλίκων και τις ΜΕΘ παίδων, ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ΜΕΘ παίδων. Αυτό δεν έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής των ΜΕΘ. Αυτό σχετίζεται με το προσωπικό. Έχουμε διπλασιάσει τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Το 2019 ήμασταν στα 500 κρεβάτια και σήμερα έχουμε 950. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διπλασίασε τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Και ως προς τη διαχείριση των ΜΕΘ, δεν υπάρχει κάποιο μέσο. Οι ΜΕΘ ανήκουν σε όλους τους ασθενείς ισότιμα, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του θανάτου».
«Εντοπίζουμε τις αρρυθμίες και τις διορθώνουμε»
Σε ερώτηση για την αναμονή στα επείγοντα, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «με θυμώνει η μεγάλη αναμονή στα επείγοντα περιστατικά. Πηγαίνουμε κάθε μέρα στις εφημερίες. Εντοπίζουμε τις αρρυθμίες και τις διορθώνουμε. Έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, δίνουμε τη δυνατότητα εξ αποστάσεως γνωμάτευσης όσον αφορά τις εφημερίες και έρχεται η πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ, μετά από κοινή πρωτοβουλία με την υπουργό Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως. Το Πάσχα θα με κρίνουν οι πολίτες αν θα έχω μειώσει το χρόνο αναμονής. Το Πάσχα πιστεύω ότι θα έχει φανεί αισθητά το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.
Επίσης, θέτουμε σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» στα επείγοντα νοσοκομείων. Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης. Ο στόχος μας είναι να μην περιμένει ένας ασθενής για μεγάλο χρονικό διάστημα στα επείγοντα περιστατικά. Είναι ένα από τα έργα που σκέφθηκα. Δυο είναι τα μεγάλα στοιχήματα: μείωση στις μεγάλες αναμονές στα ψυχρά χειρουργεία και μείωση στις μεγάλες αναμονές στα επείγοντα περιστατικά. Στόχος μας είναι να πάμε κάτω 8 ώρες αναμονής που ισχύει σήμερα, να πάμε περίπου στις 6. Με το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» σκανάρουμε κάθε στάδιο το χρόνο αναμονής του ασθενούς. Αν η καθυστέρηση είναι μεγάλη, ακολουθεί ενημέρωση με email στη διοίκηση του νοσοκομείου. Αν η καθυστέρηση κινείται πάνω από τον μέσο όρο, επικοινωνούμε ηλεκτρονικά με τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Επίσης, έρχεται πρόσληψη εθελοντών, μάλλον από τον Ερυθρό Σταυρό. Αυτοί θα έχουν ως αντικείμενο τη γενική φροντίδα. Θα παρέχουν πηρεσίες comfort. Θέλω να μετατρέψω την εμπειρία της εφημερίας σε κάτι πιο ανθρώπινο. Είναι μεγάλη μου ευθύνη να νοιώσει ένας ασθενής έστω και λίγο καλύτερα».
Αναφερόμενος στους καρκινοπαθείς και την έλλειψη σε φάρμακα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «υπάρχει ζήτημα με ένα φάρμακο της Pfizer. Αν είναι το γνωστό φάρμακο της Pfizer, φυσικά και δεν φταίει το ελληνικό κράτος. Η Pfizer μείωσε για δικούς της λόγους την παραγωγή και δεν παρέδωσε για δυο φορές την παραγγελία που είχαμε κάνει. Αναγκαστήκαμε και πήραμε από τη διεθνή αγορά. Η Pfizer έχει δεσμευτεί ότι θα μας φέρει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Η αγορά φαρμάκου είναι μια πολύ περίπλοκη αγορά. Το φάρμακο παρασκευάζεται από μια πολυεθνική εταιρεία.
Στο ογκολογικό νοσοκομείο του Ρίο έχω πάει δυο φορές και θα ξαναπάω σύντομα. Ετοιμάζουμε μια πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη για τους ογκολογικούς ασθενείς του Ρίο και πολύ σύντομα. Αυτή η έκπληξη θα δώσει πολύ μεγάλη χαρά στη Δυτική Ελλάδα και θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τους ογκολογικούς ασθενείς. Θα κλείσουμε μια πολύ μεγάλη «τρύπα» στη Δυτική Ελλάδα για τους ογκολογικούς ασθενείς».
Τα προγράμματα για την παχυσαρκία
Απαντώντας, ακόμη, σε ερώτημα για τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τους διαβητικούς ασθενείς, που αντιμετωπίζουν μια έλλειψη σε ορισμένα φάρμακα. Ο διαβήτης είναι μια πολύ ύπουλη ασθένεια. Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ασθένεια. Στο υπουργείο Υγείας, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πιο σοβαρή ασθένεια συγκριτικά με την παχυσαρκία. Εργαζόμαστε για να καλύπτουμε απόλυτα σε φάρμακα και τους διαβητικούς ασθενείς και τους παχύσαρκους».
«Θέλω να προσθέσω», είπε καταλήγοντας ο Ά. Γεωργιάδης, «ότι έχουμε βάλει δυο σπουδαία προγράμματα στο πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και την πρόληψη της παχυσαρκίας ενηλίκων. Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία το κάνουμε σε συνεργασία με τη Unicef και το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων το κάνουμε μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για δυο προγράμματα, τα οποία χειρίζεται η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Τα προγράμματα έχουν ως στόχο να κάνουν ενημέρωση, ιδίως για την παιδική παχυσαρκία σε όλα τα σχολεία, για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Καλά είναι τα φάρμακα, αλλά στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Να βάλουμε λίγη άσκηση στη ζωή μας, να προσθέσουμε καλύτερη διατροφή», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.