Το άνισο (anise), ή Πιμπινέλλη το άνισον (Pimpinella anisum), γνωστό επίσης και ως γλυκάνισος ή γλυκάνισο είναι ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια των Απιίδων (ή Σκιαδοφόρων), εγγενές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη Νοτιοδυτική Ασία. Η γεύση του έχει ομοιότητες με κάποια άλλα μπαχαρικά, όπως ο αστεροειδής γλυκάνισος, το μάραθο και η γλυκόριζα.
Έχει γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα, καταναλώνεται σαν ρόφημα και αρωματίζει κυρίως ψωμιά, παξιμάδια, γλυκά, ακόμα και ποτά όπως το ούζο, το τσίπουρο, αλλά και την ιταλική γκράπα και τη σαμπούκα.
Όπως και άλλα φυτά έτσι και ο γλυκάνισος έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του γλυκάνισου είναι ότι λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για το στομάχι. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των στομαχικών ελκών και να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλούν, όπως είναι η καούρα, η δυσπεψία, η ναυτία, το κοιλιακό φούσκωμα και το κάψιμο στο στήθος.
Ένα δεύτερο είναι ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, συνεπώς αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, κυρίως εκείνων που προκαλούν δερματικές νόσους σαν την ψώρα και την ψωρίαση. Έχει επίσης και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση των φλεγμονών, που συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Άλλες χρήσεις του γλυκάνισου περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου (αϋπνία), την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, τον βήχα, τη βραχνάδα, τον πονόλαιμο και το άσθμα.
Τέλος, όπως συμβαίνει με πολλά μπαχαρικά, η κατανάλωση του γλυκάνισου θέλει προσοχή και μέτρο, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή του.