Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη νοτιοανατολική Ισπανία, σύμφωνα μετις ισπανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά. Οι φονικές πλημμύρες παρέσυραν αυτοκίνητα, μετέτρεψαν τους δρόμους των χωριών σε ποτάμια και διέκοψαν τις σιδηροδρομικές γραμμές και τους αυτοκινητόδρομους.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ηγέτης της περιφέρειας Βαλένθια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρέθηκε ένας απροσδιόριστος αριθμός πτωμάτων, αλλά δεν έδωσε αριθμό «από σεβασμό προς τις οικογένειες».
Η αστυνομία και οι υπηρεσίες διάσωσης χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να σηκώσουν ανθρώπους από τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από τις μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ισπανίας αναπτύχθηκαν στις κατεστραμμένες περιοχές. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δημιούργησε μια επιτροπή κρίσης για να βοηθήσει στο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες, Τρίτη, ότι επτά άνθρωποι αγνοούνται, εκ των οποίων ένας στην Λ’Αλκούντια στην Βαλένθια και έξι στην Λετούρ, στην γειτονική επαρχία Αλμπαθέτε (Καστίλλη-Λα Μάντσα), όπου πλημμύρισαν κτήρια, δρόμοι και τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, με την υποστήριξη drones, εργάζονταν όλη τη νύχτα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στην Λετούρ, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE η εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην Καστίλλη-Λα Μάντσα Μιλάγκρος Τολόν. Παράλληλα η αστυνομία της πόλης Λ’Αλκούντια δήλωσε ότι αναζητεί έναν οδηγό φορτηγού που αγνοείται από χθες το απόγευμα.
Οι δημοτικές αρχές της Βαλένθια ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα, όπως και τα δημόσια πάρκα, και ότι όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.
Δώδεκα πτήσεις που θα προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο της Βαλένθια εκτράπηκαν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των ισχυρών ανέμων, ανακοίνωσε ο ισπανικός φορέας διαχείρισης αεροδρομίων Aena. Άλλες δέκα πτήσεις που αναμενόταν να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο ακυρώθηκαν.
Επίσης ο εθνικός φορέας διαχείρισης σιδηροδρομικών υποδομών Adif ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια λόγω των επιπτώσεων της καταιγίδας στα βασικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που μετέφερε 276 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρείχαν βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπους στην Αλόρα, στην Ανδαλουσία, σε ορισμένους μέσω ελικοπτέρου, μετά την υπερχείλιση ποταμού.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet κήρυξε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή της Βαλένθια και ανέβασε στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα τον συναγερμό σε ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας. Προειδοποίησε ότι οι βροχές θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη.
«Ενημερώνομαι με ανησυχία για τις πληροφορίες για αγνοούμενους και ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα τις τελευταίες ώρες», ανέφερε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μέσω X, καλώντας επίσης τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. «Πολλή προσοχή και να αποφύγετε τις ανώφελες μετακινήσεις», τόνισε.
Δεκάδες βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ανθρώπους παγιδευμένους στα νερά των πλημμυρών, αρκετοί από τους οποίους κρέμονται από δέντρα για να μην παρασυρθούν.
Άλλα πλάνα έδειχναν πυροσβέστες να χρησιμοποιούν ελικόπτερα διάσωσης μακράς γραμμής για να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα νερά. Ένα viral βίντεο φάνηκε να καταγράφει ανεμοστρόβιλο, ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στην Ισπανία. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τη γνησιότητα των βίντεο.
Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί δέχονταν εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια από πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένες περιοχές ή αναζητούσαν αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν μπορούσαν να φτάσουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου, η οποία αυξάνει την εξάτμιση του νερού, παίζει βασικό ρόλο στο να γίνονται οι καταρρακτώδεις βροχές πιο έντονες.