ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ντ. Τραμπ: «Καμία χώρα δεν θα γλιτώσει» από τους δασμούς, προσωρινές οι εξαιρέσεις

Το μήνυμα πως καμιά χώρα δεν πρόκειται να τη “γλιτώσει” από τους δασμούς εξέπεμψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική “ζέστη-κρύο”, την ώρα που όλοι αναμένουν να ανοίξει στα χαρτιά του σε σχέση με την αιφνιδιαστική απόφασή του να εξαιρεθούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα από τους πρόσφατους «αμοιβαίους» δασμούς, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από επιπλέον κόστη.

“Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο”, τόνισε ο Τραμπ μέσω Truth Social. Ο Αμερικανός πρόεδρος  υποστηρίζει ότι έλαβε το μέτρο, προκειμένου οι εταιρείες τεχνολογίας να έχουν τον χρόνο να μεταφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, και προανήγγειλε μια έρευνα για το τι γίνεται σε σχέση με τις εισαγωγές ημιαγωγών επικαλούμενος ζήτημα εθνικής ασφάλειας: “εξετάζουμε τους ημιαγωγούς και το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα”, πρόσθεσε.

Νέοι στοχευμένοι δασμοί στα τσιπάκια

Τη διευκρίνιση ότι η εξαίρεση θα είναι προσωρινή έκανε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δηλώνοντας πως τα προϊόντα εξαιρούνται προσωρινά αλλά θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστές εισφορές. “(σ.σ. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα) εξαιρούνται από τους αμοιβαίους δασμούς, αλλά περιλαμβάνονται στους δασμούς για τους ημιαγωγούς (σ.σ. τα τσιπ), οι οποίοι έρχονται σε ένα ή δύο μήνες”, είπε στο ABC News επιτείνοντας λίγο περισσότερο το σκηνικό χαοτικής αβεβαιότητας που επικρατεί. “Θα επιβληθούν δασμοί που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς και θα αφορούν ορισμένα προϊόντα κλειδιά για την εθνική ασφάλεια, τα οποία “δεν θα είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση”, διευκρίνισε. Και συμπλήρωσε: “Δεν μπορούμε να είμαστε υπόχρεοι και να βασιζόμαστε σε ξένες χώρες για θεμελιώδη πράγματα που χρειαζόμαστε. Πρέπει να κατασκευάζονται στην Αμερική”.

“Κόκκινο φως, πράσινο φως” με τους δασμούς

Μιλώντας στο CNN, η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη περιέγραψε τη σύγχυση σχετικά με την αλλαγή των δασμολογικών συντελεστών και τον τρόπο με τον οποίο τα smartphones και οι υπολογιστές τη γλίτωσαν ως “χάος και διαφθορά”. “Οι επενδυτές δεν θα επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει “κόκκινο φως, πράσινο φως” με τους δασμούς και λέει: “Ω, και για τους ειδικούς δωρητές μου, θα έχετε μια ειδική εξαίρεση””, σημείωσε.

Το πλήγμα των δασμών καταβύθισε το χρηματιστήριο, το καταναλωτικό αίσθημα έπεσε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1952 και αναζωπύρωσε τους φόβους για ύφεση. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έχει παραμείνει σταθερή στο ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία με την τόνωση της μεταποίησης και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Οι αξιωματούχοι του Τραμπ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς το πώς να περιγράψουν την ανακοίνωση που έγινε αργά την Παρασκευή, αλλά τόνισαν ότι θα υπάρξει μια μελέτη για τις επιπτώσεις που έχουν οι εισαγωγές ημιαγωγών στην εθνική ασφάλεια – γνωστή ως μελέτη του Τμήματος 232, μετά την οποία ο Τραμπ μπορεί να επιβάλει άλλη μια σειρά δασμών ειδικά για ηλεκτρονικά προϊόντα. Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο Πίτερ Ναβάρο, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ συζήτησαν όλες τις δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ στα κυριακάτικα δελτία ειδήσεων. Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Ναβάρο δεν είπε αν υπήρξαν νέες συνομιλίες με την Κίνα, αλλά σημείωσε ότι “τους ανοίξαμε την πρόσκλησή μας” και ότι ο Τραμπ έχει μια “καλή σχέση” με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Οι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα πλεόν ανέρχονται σε 145% και η κινεζική κυβέρνηση ανταπέδωσε με την επιβολή δασμών 125% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές. Ο Κινέζος ηγέτης Σι δήλωσε ότι το έθνος του “δεν φοβάται”, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν θα αυξήσουν τους δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 125%. Αυτή τη στιγμή 130 χώρες διαπραγματεύονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 90ήμερη παύση που έδωσε ο Τραμπ για τους δασμούς, εξαιρουμένων εκείνων που επιβλήθηκαν στην Κίνα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς χαρακτήρισε τη δασμολογική πολιτική ως τον “χειρότερο αυτοτραυματισμό μέσω της οικονομικής πολιτικής” μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Είναι λάθος για την ανταγωνιστικότητα, λάθος για την ανεργία, λάθος για τον πληθωρισμό… Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τη λογική και να αντιστρέψουν αυτά τα λάθη”, δήλωσε.

Πολιτικές “πολύ αποδιοργανωτικές”

“Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιοι θα είναι οι κανόνες σε πέντε ημέρες από τώρα, πόσο μάλλον σε πέντε χρόνια από τώρα”, σημείωσε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν την Κυριακή.

blank

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς χαρακτήρισε τη δασμολογική πολιτική ως τον “χειρότερο αυτοτραυματισμός μέσω της οικονομικής πολιτικής” μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Είναι λάθος για την ανταγωνιστικότητα, λάθος για την ανεργία, λάθος για τον πληθωρισμό… Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τη λογική και να αντιστρέψουν αυτά τα λάθη”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει την Κίνα να βλέπει “περιθώρια για νέα επιρροή, περιθώρια για νέες αγορές, περιθώρια για να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ενός είδους που δεν μπορούσαν να φανταστούν”.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio, εμφανιζόμενος στην εκπομπή “Meet the Press”, χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ “πολύ αποδιοργανωτικές” μέχρι στιγμής. Αλλά “θα μπορούσε να είναι μέρος μιας διαδικασίας”, πρόσθεσε. “Εξαρτάται από το πού βρισκόμαστε στο τέλος των 90 ημερών.” Όταν ο Dalio ρωτήθηκε για την πιθανότητα επικείμενης ύφεσης, είπε ότι η Αμερική βρίσκεται “πολύ κοντά σε ύφεση”.

blank
Ντ. Τραμπ: «Καμία χώρα δεν θα γλιτώσει» από τους δασμούς, προσωρινές οι εξαιρέσεις
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top