Οι βραδύποδες που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των οργανισμών. Ορισμένα είδη μπορούν να επιβιώσουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ενώ άλλα είναι περισσότερο ευαίσθητα.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι βραδύποδες έχουν αργό μεταβολισμό και περιορισμένη ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Η ασθενής τους όραση και ο αργός μεταβολικός τους ρυθμός, τα αναγκάζει να κινούνται αργά, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά καταστούν τους βραδύποδες πιο ευαίσθητους σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, ειδικά για τους πληθυσμούς που ζουν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους βραδύποδες που ζουν σε αυτές τις περιοχές προέρχεται από την απότομη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας τους (Resting Metabolic Rate – RMR) όταν βιώνουν υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PeerJ Life & Environment», εστίασε στους δίποδους βραδύποδες (Choloepus hoffmanni) που ζουν τόσο σε ορεινές όσο και σε πεδινές περιοχές στην Κόστα Ρίκα οι οποίες έχουν ένα ευρύ φάσμα μέσων θερμοκρασιών.
«Οι βραδύποδες δεν έχουν παρακολουθηθεί μακροπρόθεσμα σε κλίμακα που να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε στο Newsweek η Ρεμπέκα Κλιφ, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και ιδρύτρια του Ιδρύματος για τη Διατήρηση των Βραδυπόδων. «Ωστόσο, μετά από 15 χρόνια έρευνας στην Κόστα Ρίκα, ανησυχούμε πολύ.
«Οι βραδύποδες δεν έχουν παρακολουθηθεί μακροπρόθεσμα σε κλίμακα που να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε στο Newsweek η Ρεμπέκα Κλιφ, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και ιδρύτρια του Ιδρύματος για τη Διατήρηση των Βραδυπόδων. «Ωστόσο, μετά από 15 χρόνια έρευνας στην Κόστα Ρίκα, ανησυχούμε πολύ. Παρατηρούμε ότι σε ορισμένες περιοχές οι πληθυσμοί των βραδύποδων έχουν εξαφανιστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ακόμη και οι βραδύποδες που ζουν σε χαμηλό υψόμετρο αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα ζώα αυτά διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «μεταβολική κατάθλιψη» και το οποίο περιορίζει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του RMR τους.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι καθώς αλλάζουν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αλλάζουν και οι ενεργειακές απαιτήσεις των ζώων. «Η θερμοουδέτερη ζώνη (TNZ) είναι το εύρος των θερμοκρασιών περιβάλλοντος εντός του οποίου ένα ομοιόθερμο ζώο δεν χρειάζεται να ξοδέψει επιπλέον ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος του (Tb). Για την πλειονότητα των ομοιόθερμων ζώων, αυτό συνήθως σημαίνει ότι, καθώς η Ta ανεβαίνει πάνω από το εύρος της TNZ, ενεργοποιούνται ενεργειακά δαπανηροί μηχανισμοί προκειμένου η Tb να παραμείνει σταθερή» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι τα είδη που ζουν σε τροπικές περιοχές είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικά στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.