Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στη μάχη εναντίον της τα… όπλα είναι πολλά,. Φάρμακα, κρέμες, ειδικά καλλυντικά. Στο εν λόγω… οπλοστάσιο υπάρχουν και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθάνε στην μάχη κατά της ακμής και βελτιώνουν το δέρμα.
Γενικά η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει με τα θέματα της ακμής. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με ακμή να διαχειριστούν τη δερματοπάθειά τους, καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά περιορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της, σύμφωνα με ολοένα περισσότερες κλινικές μελέτες.
Μία από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Cosmetic Dermatology. Όπως έδειξε, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει στην ύφεσή τους σε ασθενείς με ήπια έως μέτριας σοβαρότητας ακμή, μειώνοντας τόσο τις φλεγμονώδεις όσο και τις μη φλεγμονώδεις βλάβες.
Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι τα αυξημένα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της βελτιωμένης εμφάνισης του δέρματος.
Οι θεραπείες
Για την αντιμετώπιση της ακμής υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες. Ωστόσο οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν νέους, εναλλακτικούς και συμπληρωματικούς τρόπους αντιμετώπισης, ιδίως για ασθενείς με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους και να περιοριστούν οι δερματικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις.
Η διατροφή έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Έχει βρεθεί ότι την ακμή επηρεάζουν αρνητικά ορισμένες διατροφικές επιλογές, όπως:
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, με πρόσθετα εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά
Το αγελαδινό γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Στον αντίποδα, υπάρχουν διατροφικές παρεμβάσεις με θρεπτικά συστατικά που καταλαγιάζουν τη σοβαρότητα της ακμής.
Η νέα μελέτη
Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, διεξήγαγαν μελέτη για να αξιολογήσουν τα επίπεδα του εικοσιπενταενοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) σε ασθενείς με ακμή. Οι ουσίες αυτές είναι οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να εξετάσουν την επίδραση των διατροφικών παρεμβάσεων και των συμπληρωμάτων στη βαρύτητα της νόσου. Έτσι, ενέταξαν στη μελέτη τους 60 ασθενείς οι οποίοι δεν λάμβαναν έπαιρναν φάρμακα για την ακμή.
Οι εθελοντές ακολούθησαν επί 16 εβδομάδες μία μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η οποία έδινε έμφαση:
Στα εποχιακά λαχανικά και φρούτα
Στους ξηρούς καρπούς
Τους ζητήθηκε επίσης να ετοιμάζουν τα γεύματά τους στο σπίτι και να περιορίσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης δύο διαφορετικές δόσεις συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που προέρχονταν από φύκια. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ακμή τους πριν αρχίσει η μελέτη και κατόπιν την 6η, τη 12η και τη 16 εβδομάδα.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, κατά την έναρξη της μελέτης το 98,3% των ασθενών είχαν έλλειμμα των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA). Μετά από 16 εβδομάδες, όμως, ο μέσος δείκτης τους αυξήθηκε σημαντικά, από 4,9% σε 8,3%.
Ταυτοχρόνως, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον αριθμό των φλεγμονωδών και μη φλεγμονωδών δερματικών βλαβών που προκαλούσε η ακμή. Η βελτίωση ήταν θεαματικότερη μετά από περίπου 40 ημέρες, όταν αυξήθηκε η δόση των συμπληρωμάτων.
Αναλύοντας τη διατροφή τους, οι επιστήμονες θεώρησαν ως πιο ωφέλιμα:
Τα λαχανικά
Τα φρούτα
Τους ξηρούς καρπούς
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
Αντιθέτως, ως πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για την ακμή αναδείχθηκαν:
Η ραφιναρισμένη ζάχαρη
Το αλκοόλ
Η σοκολάτα
Το αγελαδινό γάλα
Τα κορεσμένα λίπη
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μια μικρή κλινική βελτίωση είχε σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Όσο πιο σοβαρά, δε, ήταν τα συμπτώματα που προκαλούσε η ακμή, τόσο μεγαλύτερη ήταν αυτή η βελτίωση.