Αναμφισβήτητα το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μία καλή ποσότητα υδατανθράκων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Γιαννούτσο, διευθυντή ποιοτικού ελέγχου Κυλινδρόμυλων Χαλκιδικής, η θρεπτική αξία του ελληνικού ψωμιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, καθώς και τον βαθμό διύλισης κατά την παραγωγική διαδικασία, ενώ τα τελικά συστατικά και τα διατροφικά στοιχεία του ψωμιού διαφέρουν ανάλογα τον τύπο του (λευκό, ολικής άλεσης, πολύσπορο κ.λπ.)
Τα είδη ψωμιού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι το μαύρο, το λευκό, το χωριάτικο, με προζύμι, από καλαμποκάλευρο, σίκαλης, πολύσπορο, ντίγκελ, με ή χωρίς γλουτένη, καθώς και το ψωμί ζέας.
Το 1929 είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με το ψωμί στην Ελλάδα, όταν έγινε γνωστό ότι οι αλευροβιομηχανίες εισήγαγαν σιτάρι κατώτερης ποιότητας και το πουλούσαν πανάκριβα ως εκλεκτής ποιότητας.
Η κα Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Μέρα με Χρώμα”, για τις δυσκολίες που έχει η καθημερινή παρασκευή του ψωμιού στους φούρνους, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για μία απαιτητική διαδικασία, με πολλή ένταση, καθώς πρέπει μέσα σε έναν συγκεκριμένο χρόνο να βγει μία συγκεκριμένη ποσότητα.