Νεα

Καρκίνος του μαστού: Επιστήμονες κατάφεραν να συντηρήσουν τον ιστό του μαστού έξω από το ανθρώπινο σώμα

Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, που μπορεί να φέρει «τα πάνω κάτω» στην αντιμετώπισή του, κατέληξαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον ιστό του μαστού έξω από το ανθρώπινο σώμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia, διαπιστώνει ότι ο ιστός του μαστού θα μπορούσε να συντηρηθεί σε ένα ειδικό διάλυμα τζελ, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για τους ασθενείς.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο συντηρημένος στη γέλη ιστός του μαστού διατήρησε τη δομή, τους τύπους κυττάρων και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε μια σειρά φαρμάκων με τον ίδιο τρόπο όπως ο φυσιολογικός ιστός του μαστού.

Όπως τονίζεται, η έρευνα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, χωρίς την ανάγκη δοκιμών σε ζώα.

«Ζωντανός» ιστός εκτός ανθρώπινου σώματος

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα καταλληλότερα φάρμακα σε ζωντανούς ιστούς για τη θεραπεία και την πρόληψη, σημείωσε η Δρ. Χάνα Χάρισον, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές μείωσης του κινδύνου για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού – για παράδειγμα, εκείνες με σημαντικό οικογενειακό ιστορικό ή άλλες που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA», ανέφερε.

«Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα τα φάρμακα για όλες τις γυναίκες. Αυτή η νέα προσέγγιση σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να καθορίζουμε ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν για ποιες γυναίκες, μετρώντας τον αντίκτυπό τους στον ζωντανό ιστό», εξήγησε η ερευνήτρια.

«Τελικά, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να πάρουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη συγκεκριμένη γενετική τους σύνθεση», πρόσθεσε.

Η Χάρισον και η ομάδα της κατάφεραν να διατηρήσουν βιώσιμο τον ιστό του μαστού έξω από το σώμα για σχετικά μεγάλες περιόδους. «Δοκιμάζοντας διαφορετικές φόρμουλες υδρογέλης μπορέσαμε να βρούμε μια λύση που διατηρεί τον ανθρώπινο ιστό του μαστού για τουλάχιστον μια εβδομάδα -και συχνά ακόμη περισσότερο», είπε.

«Αυτή είναι μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού για την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού. Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλύτερα φάρμακα τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου και μπορούμε να εξετάσουμε πώς παράγοντες, όπως η πυκνότητα του μαστού – που γνωρίζουμε ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού – αντιδρούν σε συγκεκριμένες ορμόνες ή χημικές ουσίες για να δούμε αν αυτό έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου», υπογράμμισε η Χάνα Χάρισον.

Από την πλευρά του, ο Lester Barr, σύμβουλος χειρουργός μαστού και ιδρυτής του Prevent Breast Cancer στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούν να δοκιμάζουν νέα φάρμακα στο εργαστήριο με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, κάτι που θα σημαίνει λιγότερα φάρμακα που αποτυγχάνουν στις κλινικές δοκιμές και τελικά καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες που πλήττονται από αυτήν την τρομερή ασθένεια».

Σημειώνεται ότι παγκοσμίως, ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου που αντιπροσωπεύει το 11,6% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου, πίσω από τον καρκίνο του πνεύμονα που αντιπροσωπεύει το 12,4% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όμως τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται πρώιμα με καρκίνο του μαστού έχουν 66% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο από ό,τι πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Καρκίνος του μαστού: Επιστήμονες κατάφεραν να συντηρήσουν τον ιστό του μαστού έξω από το ανθρώπινο σώμα
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top