ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Μεγάλη φωτιά στην Πάφο – Κάηκαν σπίτια και ζώα, σε εκκένωση χωριών προχώρησαν οι αρχές

Μια τεράστια φωτιά έχει τυλίξει στις φλόγες μεγάλες περιοχές στην Πάφο της Κύπρου. Το εεράστιο μέτωπο έχει κάψει σπίτια, ενώ οι αρχές έχουν εκκενώσει ήδη πολλά χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για αριθμό κατοίκων που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία εκκενώθηκαν τα χωριά Χούλου – Λεμόνα.

Σε άμεση ετοιμότητα ενημερώθηκαν να βρίσκονται και οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας του Αγίου Δημητριανού, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Χρειάσθηκε ωστόσο να εκκενωθούν και λίγες μεμονωμένες κατοικίες στο Πολέμι, που γειτνιάζει με το Ψάθι από τη νότια πλευρά.

Η φωτιά κατευθύνεται λόγω των σφοδρών ανέμων προς Κούρδακα, Χούλου και Λεμώνα.

Επιπρόσθετα τίθεται σε ενεργεία το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός με Υπουργική ομάδα στο ΚΣΕΔ , με τον Υπουργό Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξεως την Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Έστειλε δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη η Ελλάδα

Δύο (2) αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο (2) αεροσκάφη.

Μεγάλες καταστροφές

Κατοικίες, ζώα και υποστατικά έχουν καεί στην περιοχή Ψάθι. Κάτοικοι του χωριού εκφράζουν παράπονα και αναφέρουν πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Έκκληση από τον Ν. Χριστοδουλίδη για επιπλέον βοήθεια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Το χρονικό της πύρινης κόλασης

Η φωτιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, ξέσπασε σε περιοχή με ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα.

Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με έξι οχήματα ενώ συνέδραμαν άλλα τρία του Τμήματος Δασών και ένα από την Υπηρεσία Θήρας. Επιπρόσθετα εργάζονταν και προωθητές γαιών.

Στην περιοχή επιχειρούσε αρχικά ένα πτητικό μέσο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε ενίσχυση από τα διαθέσιμα τμήματα από όλη την επαρχία.

Τις από αέρος προσπάθειες συνέδραμαν στη συνέχεια και τα δύο Ιορδανικά ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επίγειες δυνάμεις από Επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ.

Η Πυροσβεστική προχώρησε στην εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου στην περιοχή, όπου σε ετοιμότητα βρίσκονταν και επιπρόσθετες ισχυρές δυνάμεις από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης φαινόταν και από το γεγονός ότι οι καπνοί είχαν καλύψει μέχρι και την κοινότητα Τάλα, σε αρκετά χιλιόμετρα απόσταση νοτιότερα από το επίκεντρο της πυρκαγιάς, ενώ ορατοί ήταν και από μεγάλα τμήματα της πόλης της Πάφου, αλλά και στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Κύπρος: Μεγάλη φωτιά στην Πάφο – Κάηκαν σπίτια και ζώα, σε εκκένωση χωριών προχώρησαν οι αρχές
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top